Reklama

Reklama

Jízda vysočinou

  • USA Ride the High Country (více)
Trailer

Obsahy(1)

Měl převézt zlato pro banku, svůj úkol chtěl splnit čestně, za každou cenu... Stárnoucí Steve Judd a Gil Westrum bývali kdysi vynikajícími střelci a strážci zákona a ještě stále se těší slávě a uznání. Když se spolu po dlouhé době opět setkají v Sacramentu, má Judd pro banku zajistit převoz vykoupeného zlata od zlatokopů v horách Sierra Nevady. Je to hodně nebezpečný a nevděčný úkol, který může jen těžko provést sám. Proto je rád, když mu Gil přislíbí pomoc. Oba muže spojuje přátelství, nezávislost, a také to, že vlastní jen koně a pár dolarů. Jako třetího k sobě přiberou Gilova mladého přítele Hecka Longtreeho. Na cestě do hor se k nim ještě připojí mladá farmářská dcerka, emancipovaná Elsa... Vynikající western natočil režisér Sam Peckinpah (Divoká banda, Balada o Cable Hogueovi, Pat Garrett a Billy Kid, Železný kříž), jenž příběhu o přátelství vtisknul působivost a osobitou poetičnost. Přitom nenápadnými detaily narušuje obvyklé schéma samotného žánru. Film zaujme kamerou Luciena Ballarda, která mistrně využívá obrazy krásné krajiny, kde se natáčel (Inyo National Forest) a hudbou skladatele George Bassmana. Výrazným hereckým projevem upoutají Joel McCrea v roli prošedivělého a rázného Stevea Judda a Randolph Scott v úloze jeho poněkud nevyzpytatelného přítele Gila Westruma. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Název by napovídal, že se jedná o pokračování sci-fi Vnitřní vesmír, ve kterém se cestuje nedostatečně vysušeným salámem z koncernu, který už Andrej vůbec nevlastní, ale nenechte se zmást. Peckinpahův s exteriéry se mazlící western ukáže k nelibosti Johna Waynea odvrácenou stranu Divokého západu a dvě staré páky v doprovodu hejska, kterému se kvůli maskulinní farmářce přesune mozek pod úroveň opasku, dovede k finále, které se snaží nebýt úplně tuctové. Chyběl při něm jen Anton Chigurh, aby hříchu se vyhýbajícímu Steveu Juddovi položil svou lehce filozofickou otázku: „Jesi tě pravidla, kterých ses držel, dovedly sem, k čemu ti takový pravidla byly..?“ ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Jízda vysočinou je prozatím první Peckinpahův snímek, kterému dám plné hodnocení. Pokud jde o westernovou tvorbu, tak zde režisér drží nejvíce tu klasickou westernovou atmosféru a to i přesto, že podobně jako v ostatních zde popisuje sklonek divokého západu, což je patrné z počáteční scény. Následně však servíruje příjemný příběh se solidní zápletkou, dávkou jisté naivity a sentimentu. Film se odehrává v krásné přírodě, hlavní role ztvárnili sympatičtí herci a celkově mám z tohoto počinu příjemný pocit. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Typická peckinpahovské ´dance macabre´se tu ještě nekoná, ale jeho deziluze z doby Divokého západu a poněkud svojský přístup k ženským postavám je zde už patrný. Film má nečekaně pomalý rozjezd, ale od příjezdu do zlatokopecké kolonie chytne a už nepustí. Menší pihou na kráse byla těžko uvěřitelná náhlá změna chrakteru Gila Westruma v čestného muže v samém závěru, jinak bez výhrad. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Prvotina rezisera Sama Peckinpaha sa az tak nepodarila. Pribeh je tuna dost nudny, len o 3. ludoch, ktori idu z bodu A do bodu B a pritom sa dohromadey nic nedeje. Film nezachranila ani nadherna sceneria Divokeho Zapadu, dialogy boli dlhe, rozvlacne a nudne. Keby tej zaverecnej prestrelky nebolo, tak dam ledva 2 hviezdy. Vobec by som podla tejto prvotiny nebol povedal, ze Peckinpah raz natoci kultovu Wild Bunch alebo Straw Dogs. A este jedna vec : Tento film porazil na akomsi belgickom festivale Felliniho 8 a 1/2, co mi tiez rozum 2x neberie. Takze 60 % ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 5/10 Děj 8/10 Hudba 8/10 Efekty 7/10/// +poutavý a zajímavý děj, pocit reálnosti a tehdejší surovosti, film moc nezestárl -méně známější tváře v řadách herců/// Přestože jsem byl dosud filmy tohoto režiséra nezasáhnut a to platí i o hercích, musím říct že film je to dost dobrý. Nějak jsem se nenudil a i když má film místy pomalejší tempo, tak vás příběh a osudy hlavních i vedlejších postav může zaujmou. Docela jsem se bavil i u slovních přestřelek hlavního trojlístku. Ocenit mohu i ženský prvek, který v tomto filmu hraje Mariette Hartley a i když je to její první film, tak nepostrádá jistý talent. Závěrečný souboj je pěkná tečka za celím filmem./// Celkem 72%/// ()

Galerie (98)

Zajímavosti (4)

  • Jako bonus se na soundtracku objevují i skladby z Bassmanova projektu z roku 1964, komediálního westernu Mail Order Bride. (Terva)
  • Film byl natočen za 26 dní. (Marek06)
  • Joel McCrea byl původně obsazen jako Westrum a Randolph Scott jako Judd. Na začátku natáčení však každý z herců sám zašel za producentem, byl nespokojený a připravený odejít, a tak se role prohodily. (Marek06)

Reklama

Reklama