Reklama

Reklama

Smrt a dívka

  • Velká Británie Death and the Maiden (více)
Mysteriózní / Thriller / Drama
Velká Británie / USA / Francie, 1994, 99 min

Obsahy(1)

Nejmenovaná jihoamerická země těsně po zhroucení diktátorského režimu: v osamělém pobřežním domě očekává Paulina Escobar (Sigourney Weaver) návrat svého muže z hlavního města. Gerardo Escobar (Stuart Wilson) byl jmenován za předsedu výboru, jenž měl vyšetřit porušování lidských práv za starého režimu. Gerardo se však zpozdí kvůli píchnuté pneumatice. Když se Gerardo konečně dostaví, není sám. V jeho doprovodu se nachází cizinec: Dr. Miranda (Ben Kingsley), v němž Paulina rozpozná muže, jenž ji před 15 lety trýznil a vícekrát znásilnil... Roman Polanski a jeho zpracování divadelního kousku Ariela Dorfmana. (Pohrobek)

(více)

Recenze (127)

Tayen 

všechny recenze uživatele

Hysterie Sigourney sluší. Ačkoliv má zbraň a bojuje s démony, nyní to jsou démoni v její hlavě, žádný Alien. Film ale není o nic méně dramatický a bolestný. Psychická labilita herečce srší z očí a do poslední chvíle nevíte, jestli ten chlap, kterého mlátí a kterému nacpala vlastní kalhotky do úst jako roubík, je tím doktorem, který ji kdysi mučil a zda-li si skutečně zaslouží popravu z jejich rukou. Tak nějak jí to přejete. Ano! Je to on. To musí být on. Ale ten jeho pohled, tak zmatený a nevinný. Nevím o co jde, říká. Žádný šokující závěr se neodehrává. Skončí to tak, jak všichni čekali. Doktor je jen chudák, který kdysi na chvíli získal moc na druhými. A je odsouzen zůstat chudákem nadále. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Polanski vo svojich snímkoch dokáže aj v prípade jednoduchšej príbehovej osnovy dať ústrednej myšlienke hlbší rozmer a takmer vždy donúti diváka nad filmom popremýšľať. Výnimkou nie je ani jeho Smrť a dievča, kde sa rozoberajú zaujímavé otázky ohľadom osobnej pomsty a vyššej spravodlivosti. Prinesie nám osobná pomsta aspoň nejakú úľavu? Dá sa vlastne spoliehať na spravodlivosť, alebo je to všetko len v našich rukách? Ja by som asi jednal ako hlavná hrdinka - najskôr amok a klapky na očiach, bezhlavá túžba po pomste, ale nakoniec by som sa aj ja uspokojil s takou satisfakciou akú dostala (ďalej nebudem prezrádzať). Skrátka ide o jednoduchý psychologický thriller, ktorý ale v duševnej rovine má čo divákovi ponúknuť. Nadpriemer. 75/100 ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Brilantná divadelná psychologická dráma, rozoberajúca kodexy zločinu, viny a etiky práva trestať. Z toho, čo tu dokázal Roman Polanski na placi jednej obývačky s tromi hercami, sa môžu učiť generácie filmárov. Sigourney Weaver tu podáva životný výkon. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Polanskiho režijní um je tu vidět už od prvních minut. U tohoto psychologického drama o vině či nevině takto rozehrané na malém prostoru je jasně čitelný divadelní scénář, který je ale pro film trochu slabší, nic nového pro diváka nepřipraví a jen čekáme na to závěrečné vyvrcholení. Ben Kingsley jako vždy skvělý. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,NENÍ TĚŽKÉ PONIŽOVAT NEBO BÝT PONIŽOVANÝ, DOKTORE. NENÍ TĚŽKÉ UKAZOVAT LIDEM SVOJI MOC...“ /// Divadlo o vyrovnání se s minulostí a hra na přiznání a odpuštění. Nebo taky ne… Baví mě Polanskýho vášeň pro divadelní hry. Jen oproti Carnage tu máme téma poněkud drsnější. Vono když filmujete divadlo, máte (zřejmě) víc jak půlku úspěchu jistou. Příběh je vyzkoušenej a tak už to chce jen mít talent a nezkurvit detaily. Jako třeba obsazení. Kingsley je dost dobrej padouch/nepadouch, Weaver by mohla bejt z flegu gestapačkou a Wilson … prostě takovej má bejt. Není to ani tak o týrání a zatloukání. Spíš by měla bavit ta neustálá pochybnost. Což na mě spolehlivě fungovalo. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou divadelní hru, kterou napsal chilský dramatik Ariel Dorfman, neznám. 2.) Nevím, jak se projevuje morbidní zvědavost. 3.) Thx za titule ,,fridatom“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenné divadelní hry Ariela Dorfmana. (Terva)
  • Z celkového rozpočtu 12 000 000 amerických dolarů se tvůrcům do dubna roku 1995 vrátilo jen 2 100 000 amerických dolarů. (Terva)
  • Natáčení probíhalo v Chile, ve španělských městech Meirás a Valdoviňo a ve francouzském Billancourtu. (Terva)

Reklama

Reklama