Reklama

Reklama

Smrt a dívka

  • Velká Británie Death and the Maiden (více)
Mysteriózní / Thriller / Drama
Velká Británie / USA / Francie, 1994, 99 min

Obsahy(1)

Nejmenovaná jihoamerická země těsně po zhroucení diktátorského režimu: v osamělém pobřežním domě očekává Paulina Escobar (Sigourney Weaver) návrat svého muže z hlavního města. Gerardo Escobar (Stuart Wilson) byl jmenován za předsedu výboru, jenž měl vyšetřit porušování lidských práv za starého režimu. Gerardo se však zpozdí kvůli píchnuté pneumatice. Když se Gerardo konečně dostaví, není sám. V jeho doprovodu se nachází cizinec: Dr. Miranda (Ben Kingsley), v němž Paulina rozpozná muže, jenž ji před 15 lety trýznil a vícekrát znásilnil... Roman Polanski a jeho zpracování divadelního kousku Ariela Dorfmana. (Pohrobek)

(více)

Recenze (127)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Dívka: "Geh, wilder Knochenmann! / Ich bin noch jung, geh, Lieber! / Und rühre mich nicht an - Odejdi, krutá Smrti / Jsem dosud mladá, jdi milá Smrti/ A nedotýkej se mně". (Matthias Claudius). Prosba dívky a následná Smrťákova replika je ve filmu vynechána; slova jsou nahrazena obrazy. Režírovat film o třech lidech, aby měl napětí (suspension) od začátku do konce, aby nebylo možno ani nalít si panáka, nebo nebylo možno si jej nalít bez rozlití, vyžaduje skutečnou režisérskou hlavu. To, co se v Chile skutečně dělo, jsme neznali díky přílišnému soustředění na sborové zpívání "venceremos". ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Pomsta chutí najlepšie vychladená, to je stará známa pravda. Ak má však k odležanej záležitosti odplaty predchádzať súkromný proces zisťovania viny, môže nastať namiesto vychutnania si utrpenia potrestaného slušná dialógovo vzťahová trenica sudcov. Ukrývané traumy a bolesti sa vyplavujú na povrch, tí čo trpeli, sú nútení strádať znova. Očista nenastáva potrestaním ani prepustením. Dá sa dosiahnuť možno priznanie, ale otázne je, či zmes otrlého cynizmu a neprejavenia štipky ľútosti sú, aj keď úprimne vypovedané, tou pravou satisfakciou a odčinením hriechu. Skvelý komorný Polanski. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Polanski je takovým režisérským chameleonem. V každém snímku dovede nastavit podstatně odlišný styl. Kdybych předem nevěděl, že je režisérem, tak bych ho na základě snímku režisérem nehádal. Co se týče snímku, tak celý úspěch filmu stojí na vynikající a neuvěřitelně husté atmosféře a dvou bezchybných hereckých výkonů Sigurney Weaver, kterou osobně nesnáším, protože velice často bezdůvodně přehrává a její herectví působí afektovaně. Tentokrát ovšem musím opravdu smeknout, protože jsem ji věřil každičké gesto. Druhým skvělým hercem byl Ben Kingsley, kterého mám rád, protože je skvělý vždy a všude. Úplně jsem nepochopil obsazení jakéhosi Wolfganga Winklera, který hrál přímo příšerně a snímek zbytečně srážel. Ve filmu nechybělo ani trošku humoru. Už jsem v životě slyšel spoustu vtipů, ale ten o tom, že Sigourney Weaver byla znásilněná jen proto, že je "krásná", ten jsem slyšel poprvé. Kdo má rád napínavé konverzačky, ten si přijde na své. Luxusně napsané dialogy a velice atraktivní zamýšlení se nad zločinem a trestem. Slabší 4 kousky! ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Gerardo Escobar se právě probudil a nevěří svým očím. Jeho nový kamarád Dr. Miranda, se kterým ještě před chvílí proléval hrdlo drahou lihovinou, sedí přivázaný k židli a Paulina Escobarová na něj s cynickým úsměvem míří pistolí. Paulina totiž v Mirandovi poznala neznámého dobrodince, který ji za minulého režimu po příjemných chvilkách strávených na mučidlech ještě proušťourával penisem výhodně umístěný zájmový tělesný otvor. Nikdy ho neviděla, ale jeho hlas, vůně, citáty z Nietscheho a další drobnosti Paulinu utvrzují, že nastal čas paní Pomsty. Jenže Paulina není nejdůvěryhodnější osobou a tak je divák po dlouhou dobu postaven před dilema, zda je Dr. Miranda skutečně její noční můrou, nevinným člověkem nebo jen chudákem, který kdysi rád chodil do práce? ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Brutálne pochmúrna atmosféra, ktorá graduje každou sekundou dodáva tejto dráme priam mrazivý thrillerový nádych a záver je doslova dychberúci. Dychberúci však nie je len záver filmu. Hranie sa na mačku a myš, pohrávanie sa s diváckou naivitou a mnohé zvraty, ktoré majú za následok totálnu dezilúziu. Všetci herci akoby posledný krát stáli na divadelných doskách podávajú životné výkony, réžia vyšperkovaná v každom detaile, najmä s prízvukom na timing a ja som bol počas celého filmu ako na ihlách. 90%. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenné divadelní hry Ariela Dorfmana. (Terva)
  • Z celkového rozpočtu 12 000 000 amerických dolarů se tvůrcům do dubna roku 1995 vrátilo jen 2 100 000 amerických dolarů. (Terva)
  • Scény byly natáčeny neobvykle ve stejném pořadí, ve kterém se odehrávaly. (Terva)

Reklama

Reklama