Reklama

Reklama

Zpřítomnělí

(seriál)
Trailer 2
Norsko, (2019–2022), 9 h 12 min (Minutáž: 45–51 min)

Režie:

Jens Lien

Hrají:

Nicolai Cleve Broch, Krista Kosonen, Ágústa Eva Erlendsdóttir, Jóhannes Haukur Jóhannesson, Veslemøy Mørkrid, Eili Harboe, Stig Henrik Hoff (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

V oceánu se nevysvětlitelně začnou objevovat lidé z minulosti. O pár let později se detektiv Lars Haaland spojí s Alfhildr Enginnsdottirovou, první policistkou vikingského původu, aby společně vyřešili případ vraždy v Oslu. (HBO Europe)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (96)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Hlavní zápletka je super, i se mi moc líbilo, jak to hezky reaguje na migrační problematiku a dělá to hezké zrcadlo. Krista Kosonen je skvělá. První tři díly jsou bezva. Bohužel tvůrci již od čtvrtého dílu začali látku značně překombinovávat a během dílu šestého rozjíždějí něco, co by si žádalo alespoň dalších deset dílů. Jednak v rámci sci-fi zápletky, tak přidávají vlastně jakousi fantasy nábožnou rovinu. Jenže deset dalších dílů není a nejsem si jistý, jestli mě ta fantasy rovina jakkoliv zajímá. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Koncept, ktorý sa dal poňať rozličnými spôsobmi a dá sa povedať, že tvorcovia využili každú túto možnosť a pripravili mix sci-fi, detektívky, histórie, drámy a zároveň aj komédie. Prekvapivo to funguje celkom bez problémov. Napriek tomu máte neodbytný dojem, že ide o akúsi diétnejšiu sci-fi verziu slávnejšieho a ambicióznejšieho Mostu. Čo ale neznamená, že sa Sprítomnelí nedajú bez problémov užiť, a to najlepšie ako večerný maratón. Paralely s dnešnými globálnymi problémami sú zrejmé možno až príliš, na druhú stranu treba tvorcov pochváliť, že sa neberú príliš vážne a nemajú záujem nám vtĺkať do hlavy nejaký správny svetonázor. Druhá séria by mala tiež čo ponúknuť. ()

Reklama

Garch 

všechny recenze uživatele

Nejprve to bylo: Co? Norové řeší vztahy s imigranty z minulosti v krimi seriálu, tak trochu styl "Prušinovský"? ... Postupem času rozvíjejí krimi linku, migraci, neonácky (povalení pomníku) i staronorskou historii celkem obstojně. Výborný překlad je stěžejní (!) "časystické žvásty"... nejsou to jasné "čtyři", ale nápad cením. ... Zajímavá Alfhildr Enginsdóffir trochu připomíná hrdinku dánského Mostu, říznutou sestrou Dextera. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Skvělý nápad jak jinak od seveřanů s povzbuzením neslavnější vikingské kultury. Pěkně zvolené hlavní postavy vyšetřovatele smaženky a urostlé válečnice s mechem mezi nohama. Nevím jak hodně tvůrci tušili problematiku jejich nápadu, který útočí na základní způsoby integrace cizinců, ale i v tomto případě lidí z jejich koutu světa si nemyslím, že by po pár letech pravěký člověk ovládal v klidu wifi na svém chytrém telefonu a vikingové chodili na technopárty v Oslu. Vše je ale slušně zakamuflované v občasném vtípku, kterých se tu nabízí velmi mnoho. Pokračování bych samozřejmě uvítal pro tu zajímavost. 75% ()

bllm 

všechny recenze uživatele

Jako detektivka je to průměr, ale ten nápad s objevováním lidí z minulosti a jeho pojetí mě tak strašně moc bavilo, že nemůžu jinak než za 5. Líbilo se mi, že se tam ti zpřítomnělí zase tak moc obecně neřeší, prostě tam jsou a chovají se tak jak se chojí. Jediné co bych uvítala, je informace o té droze, proč jí jim dávali a proč ji bere Lars. Postavy výborně napsané a zahrané. Skvělé detaily, vtipy a hlášky. Doufám, že bude i dvojka. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (5)

  • Ve 2. minutě je vidět, jak kočár začne brzdit smykem zadní nápravy, přestože nikdo na kozlíku po celý záběr netočí klikou brzdy a na konci záběru je vidět, že kočárová brzda ani nemá brzdové špalky. (mikulin)
  • Natáčení seriálu probíhalo v Oslu a v Litvě. (Trajektt)
  • Finská herečka Krista Kosonen (Alfhildr Enginnsdottir) vůbec neumí norsky. Starou norštinu, kterou její postava mluví, se naučila jen kvůli roli. (Milan25)

Reklama

Reklama