Reklama

Reklama

Tisíc pět set dolarů – to je odměna, již může získat taneční pár, který nejdéle zůstane na tanečním parketu, pořádaném v prostředí velkolepého zábavního pavilónu nedaleko mořské pláže. „Taneční maratón“ je senzací pro diváky, pro zúčastněné na parketu pak příležitostí zadarmo se najíst, s vidinou odměny v případě vítězství navíc. Stačí jen vyplnit přihlášku a podstoupit běžnou lékařskou prohlídku. Není divu, že do soutěže se hlásí i náhodní účastníci. Také ústřední dvojici Glorii a Roberta spojila náhoda tanečního reje. V tragickém příběhu, natočeném podle románu Horace McCoye se nehraje jen o peníze, ale doslova o všechno… Děj slavného filmu, který natočil režisér Sydney Pollack (Tři dny Kondora, Jeremiah Johnson, Vzpomínky na Afriku), se odehrává v roce 1932, v době Velké hospodářské krize. Příběh, stejně jako literární předloha, byl pojat jako hořké podobenství o absurdní existenciální situaci moderního člověka. Film – mimo jiných – získal Oscara (za vedlejší herecký výkon) pro Giga Younga v roli konferenciéra. (Česká televize)

(více)

Recenze (198)

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Pollackův film hezky bez pozlátka a nehezky naturalisticky o životě. Divák přikován do sedadla, sleduje proměnu ,,obyčejných" lidí na ploužící se trosky na pokraji zhroucení (až smrti). O to je horší, že to podstupují dobrovolně, jen pro vidinu velké peněžité výhry...Jak příběh pomalu směřuje k strhujícímu tragickému závěru, uvědomuji si, že sleduji jeden z přelomových amerických snímků (kritika společnosti je tu všudypřítomná). A Jane Fonda zde září, tak jako později už málokdy. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Jeden z vůbec nejvypjatějších filmů, kterému náramně prospívá vtěsnání do jedné jediné soutěže. Každá jeho myšlenka je sice servírována pekně pod nos a úhledně rozkrájená rovnou na talíři, díky skvělé Pollackově režii má tenhle taneční očistec přesto intenzitu masakru na jatkách. Pro ctitele Pollackových změklých pozdních filmů povinnost. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Pre mna bolo najhorsie to, ze som nevedel, o co v tom filme vlastne pojde, vedel som len to, ze sa odohrava pocas hospodarskej krizy 30-tych rokov. Takze zaciatok filmu ma vobec nazaujal a nechapal som tie pozitivne a nadsene hodnotenia uzivatelov CSFD tohto filmu, avsak cim tance alebo nejake behy na nevydrzanie trvali dlhsie, tym to bolo zaujimavejsie a napinavejsie. V podstate je to taky pohlad na vtedajsiu reality show, kde i vdaka hospodarskej krize zneuzivali chudobnych ludi na taketo zabavy, pricom sa z toho mohli rovno zblaznit alebo dopadnut velmi zle, takze z tohto pohladu ma uz od druhej polovice ten film bavil a najviac musim pochvalit presvedcive herecke vykony. Film ziskal iba jedneho Oscara za kategoriu herca vo vedlajsej ulohe Gig Young, ale mal az 8 nominacii vratane rezie Sydneyho Pollacka, herecke v hlavnej ulohe Jane Fonda alebo herecke vo vedlajsej ulohe Susannah York. Avsal Oscara v reziserskej kategorii ziskal John Schlesinger za dramu PULNOCNI KOVBOJ (1969), za herecku v hlavnej ulohe Maggie Smith za dramu NEJLEPSI LETA SLECNY JEAN BRODIEOVE (1969) alebo za herecku vo vedlajsej ulohe Goldie Hawn v komedii KAKTUSOVY KVET (1969)... 23.09.2010 _______ Jane Fonda - (Gloria) +++ Michael Sarazin - (Robert) +++ Susannah York - (Alice) +++ Gig Young - (Rocky) +++ Red Buttons - (Sailor) +++ Bonnie Bedelia - (Ruby) +++ Michael Conrad - (Rollo) +++ Bruce Dern - (James) +++ Produkcia: Irwin Winkler +++ Hudba: Johnny Green +++ Nemecka Cinema - 100% ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Film vyznávající klasickou divadelní jednotu místa, času a děje (s občasným narušováním flashforwardy). Mladí lidé se v touze po slávě a penězích vláčí stovky hodin po parketu a taneční maratón (reality show se vším všudy) je postupně připravuje nejen o zbytky sil Nezapomenutelné: Frenetické scény tzv. derby – ukazující a střihem i kamerou navozující stav totálního vyčerpání; a potom závěrěčná scéna, ve které divák pochopí vše. ()

/Pablo 

všechny recenze uživatele

Nejprve zvědavost ze slibně se rozvíjejícího začátku, potom nuda, téměř nezájem a nepochopení. Teprve druhá polovina filmu mi umožnila porozumět, abych pochopil všechny ty záměrně bláznivé skutky soutěžících, tuto podívanou plnou bizardností místy hraničící s absurditou. Závěrečné jednání hlavních postav mě nejprve šokovalo a následně pomohlo vysvětlit, proč se vlastně nejenom koně, ale i lidé střílejí. Holt život je svině a někdy může být i něco mnohem horšího: pod rouškou „spravedlivé soutěže“ se skrývá pohrdání a sobecká libovůle jedince, který honbou za penězi (stejně jako jeho oběti – mladé taneční páry) klame nic netušící osazenstvo, jež zase chce vidět senzaci („Možná je tenhle zvrácený svět jako filmové studio a všechno bylo zfalšovaný, ještě než jsme přišli.“). Ti, kteří pochopí, jsou posléze vystaveni před rozhodnutí: někteří se s tímto bolestným prozřením dokážou vyrovnat, jiní nikoliv. Jedni jsou jako stádo, druzí rezignovaně odcházejí a další se s tím nesmíří a „vystoupí z kolotoče“ jako Jane Fondová. Show ale musí pokračovat dál, že?! Myšlenkově jednoznačně za 5, zpracování ovšem místy za 3. Takže pěkné 4 hvězdičky.____Z tohohle filmu se budu vzpamatovávat ještě hodně dlouho… ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • Film drží rekord 9ti nominací na Oscara, aniž byl nominován na Nejlepší film. (HellFire)
  • Sydney Pollack vzal do ruky kameru, nasadil si brusle a natočil záběry všech párů uhánějících dokola v 10ti minutovém limitu. (HellFire)

Reklama

Reklama