foto

Jane Fonda

  • nar. 21.12.1937 (78 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jane Fonda je dcerou slavného herce Henryho Fondy a tím pádem patří do slavného hereckého rodu. Její mladší bratr Peter Fonda se také uplatnil jako herec a v 80. letech i jako režisér. Své dětství Jane trávila na otcově farmě v Kalifornii. V patnácti letech jí však tragicky zemřela matka a od té doby vyrůstala u své babičky v Connecticutu. Tam také navštěvovala Greenwich Academy. Na Vassar College v New Yorku studovala hru na klavír a pak malířství v Paříži. I přes počáteční nezájem k herectví účinkovala jako sedmnáctiletá po boku svého otce ve hře Venkovské děvče, nastudované amatérským divadlem v Omaze.

Profesionální uměleckou kariéru zahájila jako modelka v New Yorku, kde také roku 1958 absolvovala hereckou průpravu u Lee Strasberga v hereckém studiu. Roku 1960 debutovala na Brodwayi v show Byla to malá holka a zároveň se poprvé objevila na filmovém plátně jako hrdinka komedie TALL STORY. Mezinárodní hvězdu se z ní snažil učinit francouzský režisér Roger Vadim, za kterého byla pět let provdaná. Ve spolupráci s ním pak vznikly snímky „LA RONDE“ (1964), ŠTVANICE (1966) a BARBARELLA (1968), ve kterých bylo spíše využito fyzických předností Jane Fondy, než jejích hereckých dovedností.

Na přelomu 60. a 70. let se aktivně angažovala v kampani proti válce ve Vietnamu a veřejně propagovala své levicové názory. Spolu s dalšími herci a zpěváky založili zájezdový soubor F.T.A, s nímž vystupovali v okolí vojenských základen v Tokiu, Filipínách a na Havaji a šířili protiválečný program. Dokonce byla i několikrát zatčena.

Kromě své politické angažovanosti se také pilně věnovala kariéře herečky. V roce 1969 si získala patřičné uznání díky nominaci na Oscara za roli v dramatu Sedneyho Pollacka KONĚ SE TAKÉ STŘÍLEJÍ, ve kterém ztvárnila postavu Glorie Beattyové, účastnice tanečního maratonu. Roku 1971 jí však Oscarová soška za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli neunikla, stejně jako Zlatý Glób. Tato ocenění si odnesla za působivé ztvárnění newyorské prostitutky Bree Danielsové v kriminálním dramatu režiséra A. J. Pakuly KLUTE. Mezi nominované na Oscara se dostala i v roce 1977 za postavu americké spisovatelky Lillian Hellmannové v dramatu JULIE. Jedná se o snímek, jenž zachycuje příběh na pozadí nástupu fašismu v Evropě, o silném přátelství dvou žen: Lilli a Julie (Oscarem oceněná Vanessa Redgrave), které má své kořeny v jejich dětství. Jane Fonda však získala Zlatý Glób a cenu Bafta, právě za výkon ve filmu JULIE. Hned následujícího roku si odnesla v pořadí už druhého Oscara za nejlepší herečku v hlavní roli a také Zlatý Glób ve stejné kategorii za postavu Sally Hydeové v melodramatu zabývající se tématem války ve Vietnamu NÁVRAT DOMŮ (1978).

Ještě celkem třikrát se ucházela o Oscara, avšak ve zcela odlišných rolích: Poprvé jako ambiciózní televizní reportérka v dramatu ČÍNSKÝ SYNDROM (1979), odhalující vážné nedostatky v bezpečnosti jaderné elektrárny. Další nominaci ve vedlejší roli jí vynesla postava dcery, která si na poslední chvíli najde cestu ke svému starému otci (Oscarem ocenění Henry Fonda a Katharine Hepburn), v rodinném psychologickém dramatu NA ZLATÉM JEZEŘE (1981). A naposled se mezi nominovanými umístila za kreaci postavy herečky trpící alkoholismem, která je podezřelá z vraždy známého fotografa, v thrilleru PŘÍSTÍ RÁNO (1986).

Jane Fonda navštívila i Českou republiku. Role psychiatričky Marty Livingstonové v psychologickém dramatu ANEŽKA BOŽÍ (1985), jí totiž vynesla cenu ex aequo na MFF v Karlových Varech 1986. Počátkem února roku 1990 poctila svou návštěvou i Prahu, kde se mj. v Divadle Na zábradlí uskutečnila veřejná beseda, které se účastnil i tehdejší prezident Václav Havel.

V roce 1976 založila vlastní produkční společnost IPC Films a od počátku 80. let se hodně věnuje propagaci aerobiku a cvičení prostřednictvím videokazet nebo populárních knih. V roce 1990 se zdálo, že s kariérou herečky nadobro skončila. K filmu se vrací až o 15 let později komedií PŘÍŠERNÁ TCHÝNĚ (2005), v němž ztvárnila postavu tchýně a matky, kterou přídomek v názvu filmu výstižně popisuje. Ve filmu vyvádí neskutečné kousky, vypadá odpočatě a příjemně. Možná to bude i tím, že po rozvodu v roce 2001 nabrala novou sílu a chuť do práce, svou tvář také propůjčila kosmetickým produktům značky L‘Oréal. Její zatím poslední snímek nese název VLASTNÍ PRAVIDLA (2007) a jedná se romantickou drama v němž se vedle Jane Fonda objevila i Felicity Huffman jako její dcera a Lindsay Lohan v roli vnučky.

Během svého života Jane dlouhou dobu trpěla zákeřnou bulimií, s níž ale nakonec vypořádala. Dnes na svůj věk vypadá skutečně dobře a tituly jako „dáma“ či „paní herečka“ si určitě zaslouží. Jejími manželi byli postupně již zmíněný francouzský režisér Roger Vadim, senátor Tom Hayden a v letech 1991-2001 byla vdaná za šéfa CNN Teda Turnera. Z prvního manželství má dceru Vanessu (nar. 1968) a z druhého dvě děti – syn Troy Garity (nar. 1973) se také věnuje herectví.

Řada postav, jimž propůjčila před kamerou svou tvář nejčastěji, zahrnuje především různé typy rebelantských, emancipovaných, energických a uvědomělých hrdinek, s nimiž má sama herečka mnoho shodných rysů.

Ondra "Agatha" Dvořák

Herecká filmografie

2015 Connected
Grace and Frankie (TV seriál)
Mládí
Otcové a dcery
2014 Blondýna na předpis
Co by kdyby
2013 Komorník
2012 Newsroom (TV seriál)
2011 Co kdybychom žili společně?
Komuna mé matky
2007 Vlastní pravidla
2005 Příšerná tchyně
1990 Stanley a Iris
1989 Přistěhovalec
1987 Leonard Part 6
1986 Příští ráno
1985 Anežka boží
1984 The Dollmaker (TV film)
1981 Bankovní převod
Na Zlatém jezeře
1980 Od devíti do pěti
1979 Čínský syndrom
Elektrický jezdec
Téměř dokonalá aféra
1978 Apartmá v Kalifornii
Návrat domů
Přijíždí jezdec
1977 Julie
Legrace s Dickem a Jane
1976 Modrý pták
1973 Nora
Steelyard Blues
1972 Tout va bien
1971 Klute
1969 Koně se také střílejí
1968 Barbarella
Podivuhodné příběhy
1967 Bosé nohy v parku
Hurry Sundown
1966 Každou středu
La Curée
Štvanice
1965 Dívka ze Západu
1964 Kočky
Ronde, La
1963 In the Cool of the Day
Sunday in New York
Theater of Tomorrow, The (TV film) - a.z.
1962 Chapman Report, The
Period of Adjustment
Walk on the Wild Side
1961 A String of Beads (TV film)
1960 Tall Story

Dokumentární

2016 Broadway: Beyond the Golden Age
2015 Celebrating Laughter: The Life and Films of Colin Higgins
Women He's Undressed
2014 And the Oscar Goes To... (TV film)
Journey to Sundance
Makers: Women in Hollywood
Život bez mámy
2013 80. léta: Dekáda inspirace (TV seriál)
2011 Miss Representation
2010 Beautiful Darling - a.z.
Prime Time: Fit & Strong
2008 Gonzo: The Life and Work of Dr. Hunter S. Thompson
2007 AFI's 100 Years... 100 Movies: 10th Anniversary Edition (TV film)
Brando (TV film)
2006 Purvis of Overtown
Stardust: The Bette Davis Story (TV film)
2005 Sir! No Sir!
2004 Řekni jim, kdo jsi
Sex 'n' Pop (TV seriál)
2003 Complicated Women (TV film) - vyp.
World VDAY
2002 A&E Biography: Peter Fonda (TV film)
Peter Fonda: Fortunate Son (TV film)
Searching for Debra Winger
2000 Hollywood Remembers Lee Marvin (TV film) - a.z.
1997 Henry Fonda - tichý muž z Hollywoodu (TV film)
Legenden (TV seriál)
1995 Personal Trainer Series: Abs, Buns & Thighs
Personal Trainer Series: Low Impact Aerobics & Stretch
Personal Trainer Series: Total Body Sculpting
Prvních sto let americké kinematografie (TV film)
1994 A Century of Cinema
Century of Women, A (TV seriál)
Step and Stretch Workout
1993 Favorite Fat Burners
Yoga Exercise Workout
1992 Fonda on Fonda (TV film)
Oscar's Greatest Moments
Step Aerobic and Abdominal Workout
1991 Lower Body Solution
1990 Lean Routine Workout
1989 Light Aerobics and Stress Reduction Program
Stress Reduction Program
1988 Complete Workout
1987 Biography (TV seriál)
Keskiyön auringon kuvat (TV film) - a.z.
Sports Aid
Start Up
Toning and Shaping
1986 Low Impact Aerobic Workout
One Voice (koncert)
1985 New Workout
Prime Time Workout
We Are the World (koncert)
1984 Olympic Gala (koncert)
1983 Montgomery Clift
Pregnancy, Birth and Recovery Workout
Workout Challenge
1982 Workout
1981 Acting: Lee Strasberg and the Actors Studio
American Mythologies (TV film)
Sois belle et tais-toi
Starring Katharine Hepburn (TV film)
1980 No Nukes
1979 Cultural Celebrities
Making of 'The China Syndrome', The (TV film)
1974 Introduction to the Enemy
1972 F.T.A.
Letter to Jane: An Investigation About a Still
1964 Filmmaking On the Riviera
1962 Jane
1953 Panorama (TV seriál)

TV pořady

2016 Zlatý Glóbus 2016 (TV pořad)
2015 GRAMMY Awards 2015 (TV pořad)
The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2015 (TV pořad)
2013 85. Annual Academy Awards (TV pořad)
2012 Katie (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2012 (TV pořad)
2011 Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
2010 Talk show bez zábran (TV pořad)
2009 The 63rd Annual Tony Awards (TV pořad)
2008 The Doctors (TV pořad)
Warren Beatty - pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2002 Bettina S. (TV pořad)
2001 Culture et dépendances (TV pořad)
1999 Celebration: 100 Years of Great Women, A (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1993 Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
The 65th Annual Academy Awards (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
The 44th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1990 Night of 100 Stars III (TV pořad)
1989 American Film Institute Salute to Gregory Peck, The (TV pořad)
Disney-MGM Studios Theme Park Grand Opening, The (TV pořad)
1988 This Morning (TV pořad)
1984 The 36th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
TV's Funniest Game Show Moments (TV pořad)
1982 I Love Liberty (TV pořad)
Lily for President? (TV pořad)
Night of 100 Stars (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
Lily: Sold Out (TV pořad)
Wetten, dass..? (TV pořad)
1978 20/20 (TV pořad)
1977 American Film Institute Salute to Bette Davis, The (TV pořad)
Superstunt (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
1962 Girl Talk (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace