Reklama

Reklama

Ulice strachu – 1. část: 1994

  • USA Fear Street Part 1: 1994 (více)
Trailer 1

VOD (1)

Po sérii brutálních vražd se dospívající dívka a její přátelé postaví zlu, které jejich nechvalně proslulé město dusí už celá staletí. Vítejte v Shadyside. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (233)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

V 90. letech byly knihy R. L. Stinea ideální volbou pro každého pubescenta. Vycházely postupně v různých edicích Tichá hrůza, Stopy hrůzy nebo Husí kůže, dnes už jejich popularita uvadla, ale vzpomínky zůstaly. Jeho cyklus ze shadysidské Fear Street dominoval Stopám hrůzy po mnoho let. Byla to vždycky sázka na jistotu, mix hororu z americké střední s autentickýma postavama, které budily respekt hlavně u mladších čtenářů. A Netflixu se sice nepodařila věrná adaptace trilogie Zrada - Tajemství - Požár, v jakou jsem doufala, ale v této filmové trilogii nabídli mnohem víc. Ucelenou poctu těm nejlepším motivům z Fear Street v novém příběhu. Všechna klišé fungují, teeni jsou napsaní skvěle, jednotlivé epochy krásně reagují na tehdejší trendy. Rok 1994 překvapí skvělým dramatem mezi Shadyside a konkurenčním Sunnyvale. Všechno šlape ve stylu pentalogie Scream. ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Nejlíp hodnocená slasher franchise na IMDB, což je výsměch. Začíná to nadějnou poctou SCREAM, ale bohužel se z toho vyklube další STRANGER THINGS (jaká náhoda, když režisérka je stará autora) variace vyválená v Refnovských neonech a z toho proklamovaného slasher prvku toho moc nezbyde. Cílovkou jsou puberťáci dnešní generace a podle toho to bohužel vypadá. Celý to smrdí feministickou MeToo a ta lesbická zápletka to jen potvrdila. Nejlepší je na tom nakonec hlavně soundtrack plný 90. hitů od NIN, White Zombie, Bush nebo třeba Soundgarden. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Slashery sú moja detská láska, ale obávam sa, že na toto som už starý. Hrozne šikovne, rafinovane a inteligentne sa to tvári a pritom je to, nuž, trošku hlúpe. Nič proti, mnohé vyvražďovačky (väčšina?) sú také. Ale aspoň sa na nič nehrajú a sú si dobre vedomé faktu, že sú béčka. Toto nie. Toto sa hrá na novým kult, na nový Vreskot, ale nesiaha mu to ani po rebrá (po členky možno áno). Potešilo ma, že napriek istému odľahčeniu je to pomerne vážny horor. Kasting akiste mohol byť horší, ale fakt som z toho nepadal od nadšenia na zadok. Rozhodne musím skonštatovať, že už dávno som nevidel film, v ktorom by ma tak iritovala hudba. Od režisérky Svadobnej cesty som bezpodmienečne čakal viac. Čo už. ()

moviefreak 

všechny recenze uživatele

Mytológia zaujímavá, mestečko plné "slasher" vrahov ešte viac, vrážd síce pomenej ale kreatívne (mínus digi krv a prevedenie vrážd, nič nenahradí maskérov...), hravá réžia ale film pridlhý, zbytočne ukecaný, a absolútne nezaujímavé postavy, pri ktorých je vám doslova ukradnuté, či prežijú. Verím, že množstvo divákov bude práve preto naopak fandiť vrahom :D ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Omladina v počtu pěti svede boj se středověkou čarodějnicí, která terorizuje jejich městečko Shadyside. Ta na ně ze záhrobí posílá dávno mrtvé zabijáky z různých časových období, které v minulosti posedla. Leigh Janiak režírovat umí, kdekdo může být zaskočen, že se jedná o ženu, který si troufá na horory drsnějšího zrna. Její hororovou trilogii Ulice strachu sleduji na přeskáčku, nejdříve jsem viděl dvojku, pak jedničku, závěrečné třetí dějství přijde také časem na řadu. Jednička není oproti dvojce tak zběsilá, nevyniká tolik ve výpravě, dvojka poskytla diváckou výpravu do sedmdesátých let, což bylo o malinko působivější. Legenda kolem (upálené) čarodějnice je svěží, působí to neotřele, velkou oporu příběh nalezl v hereckém obsazení. To čítá vesměs neznámá jména, Kiana Madeira a spol. hraje hodně sympaticky a dostatečně zábavně. Nemám žádné výhrady ke gore, film vražděním sice nepřetéká, umí si ale dobře rozvrhnout, kdy postavy půjdou brutálně pod kudlu, sekeru, případně jiný sečný nástroj. A kamera není z detailů nikterak ustrašená. Rozjezd je takřka ve stylu slasher podívané, maskovaný maniak dává v úvodu zavzpomínat na vraha Ghostface ze série Vřískot. To ale záhy opustí a divák se postupem času noří do působivého legendy kolem čarodějnice a jejích záškodnických rejdů. Dojde i na lesbické muchlování. mladý černoch málem smočí s dívkou, co je evidentně mimo jeho ligu, a hudební finesy obstarává hojný počet devadesátkových hitů. Občas film působil chaoticky, hlavně po divočejším rozjezdu na nějakou chvilku přišel oddech a malinko trvalo, než došlo k plynulému ustálení a zorientování se v postavách. Netflix našel v prakticky neznámé režisérce kvalitní tvůrkyni, která by v budoucnu u hororů ještě nějakou chvíli mohla setrvat. 8/10 ()

Galerie (60)

Zajímavosti (16)

  • Ve filmu zazní celkem 19x slovo „fuck“ v různých podobách. (noelcoward73)

Související novinky

Netflix plánuje pokračování Ulice strachu

Netflix plánuje pokračování Ulice strachu

19.07.2022

Horor coby žánr bude zřejmě věčný. Zaprvé se dá ohnout do jakékoli podoby a zápletky, zadruhé je levný, a zatřetí si diváky vždycky najde. Ví to hollywoodská studia, a zjišťuje to už i Netflix, který… (více)

Smrtonosná past nebude, Disney šlape na brzdu

Smrtonosná past nebude, Disney šlape na brzdu

12.08.2019

Mohli jsme to předpokládat, teprve minulý týden se to však stalo oficiální. Po propadácích typu X-Men: Dark Phoenix se studio Disney rozhodlo zaříznout drtivou většinu chystaných snímků od studia… (více)

Reklama

Reklama