Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Mrtví se probouzejí a jejich jediným cílem je získat čerstvé lidské maso, kterým se živí. Celou zem zachvátí šílená panika a zbylí lidé zoufale bojují o holé životy. (Interdomino)

Videa (1)

Trailer

Recenze (269)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pozerať Dawn of the dead v časoch novoročných výpredajov má podobné kúzlo, ako sledovať na Štedrý deň Tri oriešky pre Popolušku. Romerov film je presne opačný, ako jeho zombies. Čiže akčný, má tempo a je premýšľavý. Okrem hlavnej, dosť jasnej paralely, pridal zopár výborných režisérskych nápadov, ako napríklad hlavne zbraní, mieriacich na kameru. Je to jasné, aj diváci sú obete konzumu. Ďalej strielanie do dverí, z ktorých vyjdu nemŕtve deti, keď si nemôžeme byť istí, či už boli skutočne mŕtve predtým. Alebo boj, vyplývajúci z nárokov na "dobyté" územie. Pri sekvencii, kde televízny hlásateľ vysvetľuje príčinu chovania zombies s prestrihmi do obchodného domu, sa musel každý divák vynikajúco zabávať. Videl som DC, ktorý stráca možno trochu v určitých okamihoch tempo, takže potenciálnym divákom doporučujem skôr pôvodnú verziu. Už nikdy nebude pohľad na nakupujúcich v obchodných centrách rovnaký:). ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Film se nese v mnohem komediálnějším duchu než jeho akčně/hororový remake a přestože prostředí s pomalu se rozmáhající nákazou a lidmi snažícími se ji zvládnout a vrátit se do běžných kolejí je poměrně zajímavé (zapomeňte tedy na bleskovou apokalypsu z novější verze) a pár scén, převážně se týkajících blbnutí s prakticky neschopnými zombíky, bylo opravdu vtipných, tak jsem se většinu filmu příšerně nudil a od poloviny při něm radši brouzdal na netu, jinak bych asi usnul. Film má jednoduše zbytečně moc natahovanou stopáž (ještě že jsem neviděl prodlouženou verzi) ()

Reklama

HellFire 

všechny recenze uživatele

Neskutečně pomalé a amatérsky natočené. „Herci“ by nezapadli ani do amatérského divadla. Velmi pomalé zombie dokážou překvapit každého útokem ze zálohy, ačkoliv je musí jít slyšet a vidět na stovky metrů daleko. Velmi jednoduché jsou také masky – zombie jsou jednoduše nabarveny šedo-zeleně. Po zhlédnutí si o to víc cením Romerova Day of the Dead, které je natočeno o několik stupňů lépe. Zhlédnuto v režisérské verzi, dodívat jsem se musel na několikrát, čemuž vůbec nepomohla naprosto přemrštěná stopáž. Místy to ale byla skvělá komedie. ()

Joker Punx 

všechny recenze uživatele

Tohle je pro mě nejlepší zombie film od Romera :) Zase kamarád táty nám půjčil VHSku kde měl tenhle film nahranej s rychlodabingem, dabér zněl jak hrozná bukvice :D A byla to ta zkrácená verze kde nebyly scény kde je tolik gore efektů. Tenkrát jsem ani ještě nevěděl že existuje nějaká jiná verze, to až pak díky internetu. Režisérská verze je samozřejmě mnohem lepší, to je jasný. Gore efekty jsou vážně skvělý až na tu krev, krev nevypadá jako přirozená krev, ale jako barva z plechovky :D V zajímavostech tady je - Umělá krev byla udělaná ze směsi potravinářského barviva, arašídového másla a sirupu :D Ha ha :D Ale ani mi to nevadilo, hlavně že to byl pěknej krvák, to je jasný :D Masky zombies Toma Saviniho tady vypadaj skvěle a namaskovaní herci opravdu vypadaj jako reálný chodící mrtvoly až jde z nich docela strach ale né tak velkej jak jsou pomalí. Úplnej rozdíl než jak jsou rychlí v remaku :D Tam je divák z nich hodně posranej :D Pobavil mě tady brejlatej zombík Hare Krišna (Mike Christopher) :D To byl zmrd :D Jinak skvělej nápad bydlet takhle v obchoďáku a žrát si tam co chcete, mít všechny věci zdarma a dělat si tam co chcete :D Dobrá scéna jak v obchodě se zbraněma si hlavní postavy vybíraj zbraně :D Prostě všechno zdarma - Paráda! :D Všichni herci co tady jsou, předvádí dobrý výkony, nejvíc se mi líbil Ken Foree jako Peter. Tenhle herec je dobrej v hororech. No a jako třešnička na dortu v menší roli Tom Savini jako motorkář co se svojí partou motorkářů jdou vyrabovat ten obchoďák. Tady hraje Savini fakt zmrda :D Vtipná scéna jak ty motorkáři házej na oživlý mrtvoly dorty a maj z nich prdel :D U týhle scény při natáčení musela bejt sranda. Dobrá atmosféra i hudba - Skvělý že se na ní i podílel vynikající režisér giallo filmů Dario Argento. Jeden z nejlepších filmů o zombie apokalypse. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem, že druhá projekce pomůže - a ono ne. Romerův Úsvit mrtvých jsem poprvé viděl někdy před čtyřmi lety a vůbec se mi nelíbil. Od té doby jsem si ale zvyknul na starší hororovou tvorbu, tak jsem dal filmu druhou šanci, ale nedopadlo to příliš dobře. Ono se to jednak vůbec nesnaží fungovat jako horor (není zde ani jedna scéna, u které by se člověk měl bát, ale to by v zásadě nevadilo), jednak to ale příliš dobře nefunguje ani jako vážné společensko-kritické drama, neboť se postavy zpravidla chovají jako šílení idioti (a je strašně zajímavé, že někteří fanoušci, kteří v dnešní době nadávají na sebenepatrnější projev nelogického chování postav v moderních hororech, jsou se starým Úsvitem spokojeni). A to ani nemluvím o komických vsuvkách, které pravidelně neutralizují i tu trošku pochmurné atmosféry, kterou se Romerovi sem tam podaří vykouzlit navzdory zombíkům, jejichž vzhled dnes už působí vyloženě směšně (stejně jako zdejší gore, přičemž pro to NENÍ žádná omluva, neboť Italové ve stejné době měli v hororech gore o několik tříd lepší). Ve výsledku průměrný film. Se Snyderovým remakem neporovnatelné. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (72)

  • Obchod se zbraněma není v obchodním domě Monroeville Mall, kde se film natáčel. Záběry pochází z obchodu v centru Pittsburghu. (Mr.Hudson)
  • Nízký rozpočet filmu nedovoloval najmutí profesionálních řidičů. Tohoto úkolu se pak chopil Tom Savini a jeho asistent Taso N. Stavrakis. (Chatterer)
  • Scéna, kde lovci, policisti a vojáci střílí na nemrtvé, byla natočena za pomoci dobrovolníků. Lovci si přinesli vlastní zbraně, vojáci Národní gardy přišli rovnou v plné polní a všichni z pohotovostních týmů (policie, záchranná služba a hasiči) přišli dobrovolně. (DivX)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama