Reklama

Reklama

V pasti

(seriál)
  • Česko Trapped (festivalový název) (více)
všechny plakáty
Trailer 1
Island / Německo, (2016–2021), 23 h 27 min (Minutáž: 49–54 min)

Hrají:

Ólafur Darri Ólafsson, Ilmur Kristjánsdóttir, Ingvar Sigurðsson, Nína Dögg Filippusdóttir, Baltasar Breki Samper, Bjarne Henriksen, Þorsteinn Bachmann (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(28)

V městečku odstřiženém od zbytku světa sněhovou bouří řádí vrah. Islandský seriálový projekt V pasti, mezinárodně známý pod anglickým názvem Trapped, v sobě spojuje dvě výrazné tendence televizní tvorby posledních let. Tou první je systematické vábení etablovaných filmových režisérů k televizním seriálům příslibem větší tvůrčí svobody a možností důkladně rozvíjet originální koncepty do delších vyprávění, než jaké skýtá kinematografie. V tomto případě za projektem stojí Baltasar Kormákur, který doposud profesně střídal natáčení menších islandských filmů pro festivalový okruh jako Svatba za bílé noci či Hluboko s žánrovou prací v Americe, kde režíroval např. akční krimi thrillery Kontraband a 2 zbraně. Kormákur ve svém seriálovém konceptu přichází s vítanou osobitou variací na trend ponurých severských krimi seriálů. Tato kategorie se sice po mezinárodním úspěchu fenomenálního dánského Zločinu a nadšeném přijetí švédsko-dánské série Most stala světově vyhledávaným zbožím, ale bohužel také v řadě případů přinesla jen slabší variace a marné nápodoby zmiňovaných hitů. Kormákur se nesnaží o nápodobu skandinávských úspěšných modelů, ale naopak vychází z bytostně lokálních specifik své domoviny a na nich staví kriminální příběh, který zabydluje vítaně přízemními a obyčejnými lidmi. Klíčovou roli ve vyprávění má také islandské podnebí, protože právě zdejší sněhové bouře fungují jako zásadní katalyzátor vyprávění. Právě blizard se silným sněžením zapříčiní, že profesionální kriminalisté z hlavního města nemohou přijet vyšetřovat nález část lidského těla, které bylo vyloveno z moře poblíž přístavu na východě Islandu. Pátrání po vrahovi tak připadne místním policistům. V pasti je doposud nejnákladnější islandský televizní projekt, jeho rozpočet je až desetinásobný oproti tamním obvyklým produkcím. Ovšem také na rozdíl od jiných, které zřídkakdy překročí hranice ostrovní země, byl prodán do řady zemí světa a zaznamenal pozitivní reakce u široké divácké obce. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (165)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Když v polovině 80. let hledaly Sovětský svaz a Spojené státy vhodné místo pro setkání svých nejvyšších představitelů, zahájení mírových rozhovorů o snížení jaderných arzenálů a ukončení studené války, volba nakonec padla na Island. Klidnější a bezpečnější místo s příjemně provinční atmosféru byste hledali těžko. Seriálový příběh se navíc neodehrává v metropoli Reykjavíku, ale malé osadě mezi oceánem a vysokým pohořím. Místní policie se věnuje spíš urovnávání sousedských sporů a jeden by snadno získal dojem, že je skoro i zbytečná. Nález lidského trupu v rybářské síti představuje katalyzátor dění, při kterém vyplavou na povrch dávné křivdy, selhání a nenávisti. Ukáže se, že leckterý z nenápadných a vážených obyvatel obce má co skrývat a čeho se bát. Ne každý z návštěvníků, kteří připluli trajektem, má počestné úmysly, a sněhová bouře, jež odřízne osadu od civilizace, jen dovrší atmosféru strachu a nervozity. Původně jsem dal jen 4*, protože seriál mi na první pohled nepřišel výjimečný. Zároveň jsem ale uznával, že je poctivě napsaný i natočený. Jde jednoznačně o kvalitní zástupce severské krimi s výraznou atmosférou a bez kiksů, které by stály za zmínku. Když jsem si ale uvědomil, že za vznikem série stojí produkce země s tak malým počtem obyvatel, nemůžu jinak, než sáhnout k páté hvězdičce. Island zkrátka jede... Celkový dojem: 90 %. ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Vtedy sa ma zmocnil Satan." Scenár je pomerne predvídateľný (hoci treba uznať, že som si celý čas myslel, že ide o XYZ a nakoniec išlo o ZXY) a postavy sú vcelku nezaujímavé. Ale veľa tomu dáva ústredný prípad (telo vylovené z mora a zbavené končatín, proste je to poriadne desivé, mrazivé a creepy), sympaťák Andri a pochmúrne severská atmosféra. Nájdu sa logické diery, WTF správanie postáv (policajtka z bezpečne zamknutej miestnosti "vyslobodzuje" chlapca, ktorý sa následne kvôli tomu stáva rukojemníkom) a naťahovanie príbehu. Avšak inak prevláda skôr spokojnosť, než nespokojnosť. 70 %. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jasně, je tam špatný počasí, je to severský, depresivní, je tam mrtvola, svítí se tam baterkama, to je dost důvodů proč kolegové seriál vynáší do nebes. Pravda je však taková, že mně už nebaví jak se tvůrci dokola jedou ty samé atributy. Navíc už jsem zažil hnusnější počasí, depresivnější kriminálky, napínavější kriminálky i scénaristicky propracovanější šlágry. Je legrační poslouchat dialog o tom, že v dané odříznuté vesnici jsou jen tři policajti a pak vidět jak si tři policajti volají na pomoc další policajty. Další dojetí mně připravil scénář, kdy počet podezřelých začal pomalu převyšovat počet obyvatel vesnice. No abych jen nehaněl jednu věc měl seriál fakt kvalitní, reklamu.... ne dělám si srandu, napsané postavy a vztahy mezi nim,i to bylo zajímavé a je to spolu s hereckým výkonem všech zachráná hůl tohoto seriálu. Někde mezi dvěma a třeba, ale aby mně nesoudný fanatik malarkey nenalil do piva jed, dám radši tři. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu se mi líbilo, jak je to pojato - pomalé, do jisté míry takové klidné, ale asi tak jako pomalu se valící lavina z bahna. Nakonec to dovede semlít, hlavně proto, že jsou zde scény, které rozhodně nejsou pěkné na pohled. Ale dějově mě to prostě nedokázalo nadchnout a prostě jsem to tak nějak sledoval bez skutečného zájmu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Trošku prehodnotený seriál. Má sympatického hlavného vyšetrovateľa, ktorý pripomína typického Vikinga a má zaujímavú zasneženú atmosféru. Veď na Islande to ani nemôže byť inak. Chýba tu však nejaký väčší efekt na záver, niečo, čo prekvapí. Zaujímavé je, že podobne ako v Zločine sa tu väčšina vecí vyrieši už v predposlednej časti série a posledná je len taká dojazdová. A záver je prípravou na novú sériu, ktorá príde určite s novým prípadom. Nie som si ale istý, že ju potrebujem vidieť. Chýba tu poriadne kriminálne napätie. ()

Galerie (499)

Zajímavosti (11)

  • Turisté, jenž jsou přepravování zámořskou lodí, jsou skutečeně cizinci žijící na Islandu. Mezi komparzisty jsou i Češi a Slováci. (Klara.M.)
  • Odehrává se přímo v městečku Seyðisfjörður, kam jezdí trajekt z Dánska a Faerských ostrovů. Natáčelo se také v Reykjavíku. (thorax65)

Reklama

Reklama