Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 9 (2003) (série)


Temný cypřiš (S09E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Sad Cypress (více)

Obsahy(1)

Elinor Carlisleová by si nikdy nepomyslela, že si na vlastní kůži ověří pravdivost rčení o staré lásce, která nerezaví. Jenomže pouto, pojící jejího snoubence Rodyho s jeho přítelkyní z dětství, která se po letech strávených v Evropě vrátila do Anglie, by neviděl leda slepý. Může se někdo Elinor divit, že k Mary Gerrardové nezahořela zrovna velkou láskou? Ale může se pak někdo divit policii, že po tragické Maryině smrti je Elinor hlavní a de facto jedinou podezřelou? Je ale opravdu pachatelkou obou těch zločinů, z nichž je obviněna? Předivo lží, které bude muset tentokrát na žádost svého přítele Hercule Poirot rozplést, je mimořádně složité a spletité. (Česká televize)

(více)

Recenze (74)

LencaN 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S09E02 - Nové Poirotovky mi zatím moc nesedí. Předloha je dobrá, hezky zapletené, Poirot se musí hodně snažit a hodně domýšlet, co si kdo přikrášluje nebo zatajuje. Ale tady než se něco stalo, tak by jeden zešedivěl. Sice na konci to tempo bylo slušné, Poirot už obvinění házel jedno za druhým, tak jako obvykle, ale než se k tomu došlo... dlouho dlouho. ()

LucyW. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Teda! Já nejsem jediný fanoušek Paula McGanna? (miluju kompletní sestavu z Hornblowera). Ale k věci. I když není zrzavý a pihovatý, jako v knize, zosobňuje přesně tu stejnou "zatracenou anglickou spolehlivost". Mezi Poirotovskými knihami je tahle dost výjimečná ("Jedna z mých nejlepších knih, kdyby v ní nebyl Poirot":-)). Je hodně postavená na atmosféře, kterou film vystihl, jen jsem trochu nechápala, co je za problém s tou pomazánkou. ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozuzlení této detektivky je klasicky "Christieovské", tedy napsané v duchu anglických "křížovkářských" detektivek, v nichž ani tak nejde o pravděpodobnost či uvěřitelnost, ale o skládání tajenky na základě drobných nápovědí, které autorka dovedně vložila do jinak zdánlivě jasného a přehledného příběhu. Motiv i způsob vraždy jsou tudíž i zde patřičně překombinovány a ve své složitosti naprosto nepravděpodobné. Vymyšleno je to celé ovšem božsky a natočeno tak, že se složitost a překombinovanost daří skrýt za skvělé herectví a výborně vybudovanou atmosféru. David Suchet je i zde bezchybný už tradičně, kromě něj je ovšem nutné zmínit i výborný herecký výkon Elisabeth Dermot Walshové v roli Elinor Carlisle. Její, velmi plasticky a životně ztvárněné postavě, plné emocí, strachu, bolesti, ale také noblesy a velkorysosti, takřka nebylo co vytknout. Rozhodně by se takový herecký výkon neztratil ani na velkém plátně. Celkový dojem: 80% ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvělá detektivka o úmrtí staré tety, velkém dědictví a je toho víc, co pro nás Agatha Christie připravila.. V tomto dílu je úchvatná Elisabeth Dermot-Walsh, působila tak přirozeně, krásně, ani na okamžik mě nenapadlo, že by to byla ona.. Nicméně na skutečného pachatele dvou vražd jsem si musela počkat do konce, nepřišla jsem na to, kdo to udělal, no a David Suchet mi vraha naservíroval na stříbrném podnosu i s červenou květinou.. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Toto je prozatím moje nejoblíbenější poirotovka (počkám, jak dopadne Vražda v Orient Expressu 2010), trochu se od ostatních odlišuje zřetelnou pochmurností, oprátka visí ve vzduchu... Výběr herců byl jako vždy znamenitý, myslím, že hrát v adaptaci Agathy Christie je čest pro každého. Jedná se asi o ojedinělý film, kdy mě na jedné straně baví číst předlohy a přitom se pak nebojím dívat na ztvárnění, protože se jim to pokaždé povede. Hercule prostě umí. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (7)

  • Natáčelo se ve vesnici Hambleden, která se nachází v anglickém hrabství Buckinghamshire, a také v Sue Ryder Hospice, které se nachází ve vesnici Nettlebed a kde se nacházelo sídlo Laury Welman. (Trajektt)
  • Pro podtitul „Temný cypřiš“ se Agatha Christie inspirovala verši "Tak už pojď, jen pojď, smrti má / pod cypřišem temným ať spočinu" z Shakespearovy hry „Večer tříkrálový“. (Zdroj: pozitivni-noviny.cz) (PhillM.)
  • Film vyšel v roce 1940 a byl prvním příběhem Hercula Poirota, který se dá označit jako "courtroom drama", tedy drama ze soudní síně. (PhillM.)

Reklama

Reklama