Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 9 (2003) (série)


Pět malých prasátek (S09E01)

(epizoda)
  • Velká Británie Five Little Pigs (více)

Obsahy(1)

Lucy Craleová přišla ve svých sedmi letech o matku Carolinu, která byla odsouzena a popravena za vraždu svého manžela Amyase, Lucyina otce. Po čtrnácti letech dostává Lucy dědictví jehož součástí je i dopis, který jí matka napsala před svou smrtí a v němž tvrdí, že je nevinná. Čtrnáct let je hodně dlouhá doba. Za tu dobu se může svět posunout o hodný kus kupředu, může jej ale také hodně lidí opustit. Pět klíčových svědků, kteří byli tím či oním způsobem zainteresováni na případu vraždy malíře Amyase Cralea, však naštěstí ještě žije. Lucy se rozhodne očistit matčino jméno a požádá slavného detektiva Hercule Poirota o prošetření případu. Poirot případ přijímá a nejprve jde za advokátem, který před čtrnácti lety Carolinu obhajoval. Od něj se mimo jiné dozví, že Amyas míval pletky se ženami, což Caroline mlčky snášela. Až na tu poslední, Elsu Greerovou... Takže se Hercule Poirot může směle pustit do řešení téhle dávné záhady. Ostatně Lucy Craleová, která touží očistit jméno své matky, je mimořádně půvabná mladá dáma, které by byl hřích nepomoct. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (136)

Colour 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynikajúca detektívka zameraná nie na vyšetrovanie a hľadanie dôkazov, ale na vypočúvanie päť ľudí, ktorých výpovede mali odhaliť, kto je vrahom. Dôraz sa kládol na psychológiu postáv, úspešne. S postavami sa dalo stotožniť, bolo to nevtieravo dojímavé. Obraz jedného týždňa z pohľadu piatich ľudí vôbec nenudil, skôr som bola zvedavá, ako to dopadne. Hudba krásne dotvárala atmosféru. V televíznej tvorbe rozhodne kraľujú britské detektívky, ktorých kráľom je Poirot. ()

consuela1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pravdivé jádro případu se skrývá někde v bludišti pěti subjektivních výkladů událostí, které se odehrály v několika kouzelných letních dnech před čtrnácti lety. Pravdy a lži, láska a nevěra, podivná forma lásky a podivná forma nevěry, kdy nic není tak, jak se zdá být. Najít správný konec nitky a rozplést natolik zamotané klubíčko je herculovským úkolem pro nejlepšího detektiva všech dob, který kromě šedých buněk mozkových umí použít také srdce, které ho neomylně přivede k rozuzlení. ()

Reklama

Mapl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě jeden z nejlepších filmů s Davidem Suchetem v roli Hercula Poirota. Komorně laděný snímek plný sentimentu a melancholie umocňuje nádherná hudba, která nás provází v některých scénách filmu. I přes absenci Poirotových přátel a sekretářky slečny Lemonové nádherná podívaná, která snad i převyšuje knižní podobu... 94 % ()

chlievik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z najlepších Poirotových príbehov, ak nie úplne ten najlepší. Sú asi 4, možno 5, ktoré sa mu vyrovnajú, inak je to špička. Vykreslenie príbehu je príjemne jemne nejasné, hoci som tušil, metódou eliminácie, že vrahom/-hyňou bude dotyčný/-á (zámerne nepoviem kto, aby tí, čo to nevideli... veď viete..), ale aj keď je odhalenie vraha inteligentne skryté za verzatilným chápaním situácií, videním príbehu každý okom inak, vysvetlením si situácie tej alebo onej inak, atď, stále to nie je tak nejasné ale ani jasné, a tým pádom je to zaujímavé. Pekne prekrútený príbeh, a zas mi vteká do mysle pomyslenie, ako debilne môže niekedy polícia postupovať aj v dnešnom živote, že trošku inteligentnejší vrah jej prejde cez prsty poľahky, a nevinný sa ani nebráni, lebo bráni niekoho, koho miluje. Celé Poirotovské zápletky sú krásne, a jemne rezané bylinkovým čajom, posedením na besiedke, vypočúvaním pri kozube v teplej izbietke, proste mám až pocity "motýlikov v brušku", keď mám možnosť prvýkrát vidieť nejakú časť, a vychutnať si tú sladkú nevedomosť, a túžbu uhádnuť, kde je pes zakopaný. Aj dnes ide jedna časť v telke, takže... ide sa na to. No a ešte k tomuto príbehu, zaujímaví herci, krásna Rachael Stirling, nežná, jemná, nadnesená, nie pyšná, ale každopádne vznešená, niektoré herecké výkony týchto svetove menej známych Britských hercov sú fakt znamenité. A láska? Láska nepozná hraníc, ale treba dávať pozor, chrániť ju, aby nebola zneužitá! Stlačte len PLAY na ovládači, a vychutnajte si to v najskromnejších detailoch. ()

LencaN 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S09E01 - Jiný režisér, jiná kamera, jiné pojetí ... není to zrovna špatné, je to jiné. Trochu mi vadila třepající se kamera ve vzpomínkách na minulost, nedělalo mi to dobře na oči a u detektivky to rozptylovalo zbytečně moji pozornost, kterou jsem mohla víc věnovat ději. Poirot je požádán o přezkoumání zločinu, který se stal před x lety a obchází postupně všechny osoby, které byly přítomny oné vraždě, za kterou byla již jedna žena popravena, ale její dcera potřebuje vědět pravdu. Často to bylo jako v mlze nebo přes nějaký šedý filtr, naopak vzpomínky zářily nažloutle. O herectví Sucheta nemá cenu se vůbec zmiňovat, jako by se Poirotem narodil. A jako ženská musím vysmeknout uznání dámám Aimee Mullins a Rachael Stirling. Strašně jim to slušelo, nádherně je namaskovali a načesali. Ale bohužel i když byla předloha od Christie úžasná a bylo poutavé sledovat, jak každý viděl onen den z jiného úhlu, tak bohužel zpracování bylo chladné a nedýchala na mě ta dobovost jako v dosavadních dílech. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (6)

  • Překlad básně z filmu zní: "Žilo bylo, dávno tomu, maličkých pět prasátek. První na trh běží z domu koupit kornout cukrátek. Na peci se druhé válí, a třetímu maso dali, čtvrté hlodá kost, páté křičí jéje jéje, jak by ho na nože brali, copak se mu asi děje, že má na svět zlost?" (Robbi)
  • Hlavní hudební motiv filmu je z pera slavného francouzského skladatele Erika Satie, konkrétně se jedná o sérii klavírních kompozic "Gnossiennes". (PhillM.)
  • Ve scénách z dětství maluje mladý Amyas Crale levou rukou, ale ve scénách, kde je dospělý a hraje už ho Aidan Gillen, maluje pravou rukou. (Sebi236)

Reklama

Reklama