Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 2 (1990) (série)


Cornwallská záhada (S02E04)

(epizoda)
  • Velká Británie The Cornish Mystery (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, 1990, 50 min

Obsahy(1)

Hercula Poirota navštíví rozrušená starší dáma paní Pengelleyová a svěří se mu se svými obavami, že ji chce manžel, jinak ctihodný maloměstský zubař, otrávit. Za motiv považuje jeho lásku k mladé asistentce. Poirot s Hastingsem vyrazí za paní Pengelleyovou do městečka Polgarwithu v Cornwallu hned druhý den, přicházejí však pozdě, paní právě zemřela. Přestože služka i celé městečko podezírají z vraždy manžela oběti, její lékař možnou otravu vylučuje. Poirot s Hastingsem navštíví jak půvabnou asistentku doktora Pengelleyho, tak neteř nebožky Fredu Stantonovou, která nijak nezastírá, že s tetičkou nevycházela dobře. Ta se totiž překvapivě zamilovala do Fredina snoubence Jacoba Radnora. Detektivové z městečka odjíždějí, zanedlouho se tam však vracejí. Na základě podezření z vraždy byla provedena exhumace těla paní Pengelleyové a pitva potvrdila smrtelnou otravu. (Česká televize)

(více)

Recenze (44)

karlee 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celkem spokojenost, jen mi chybělo trochu více podezřelých, tady je to celkem jasné od začátku. Takže na 4 hvězdy to vytáhly tradiční opory Hastings (jeho bravurní finta má zásadní podíl na usvědčení pachatele) a Japp (ten je pěkně otrávený, jakmile spatří Poirota, už se chudík těšil na jasný případ). ()

Filomena.I. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Pane Poirote, venku na ulici je dáma. Přechází tam a zase zpět. Pak se dívá nahoru… Jsem si jistá, že chce jít dál.“ „Běžte a zadržte ji, slečno Lemonová. Můžete jí sdělit, že Hercule Poirot v tomto období cizí dámy nepožírá.“ Tímto konstatováním labužnickým velký detektiv inkognito vplouvá vstříc záhadě cornwallské kuchyně, kde ovšem - jak se ukáže - „nepotřebují nějaké cizáky trousící svoje moudra“! Hercule vře jak papiňák chystavše se páry vypustit, zvítězí však gentleman. Navíc jeho hexagram je SKROMNOST - mimořádná osobnost prosta vší marnivosti - přejde tedy poznámku nejapnou pouhým konstatováním: „Doktor, který nepochybuje, není doktor, ale spíše popravčí!“ a odmítá za vraha své klientky označit gastritídu. No není divu, že je mrtvá, když „ve svém věku běhala za mužskými“! A co ta „blonďatá coura“ hltající manžela zavražděné?! Při srážce s ní Hastingsovi naprosto změkne mozeček a vyloudí pouze nesrozumitelné klokotání. Jeho mišmaš žádného receptu kloudného do varu pátrání nevnese. Nastupuje inspektor Japp - „Ale né, to nemůžu mít jednu vraždu jenom pro sebe?“ - a Poirotovi malé šedé buňky naplno vařící se, musí s ingrediencí vox populi zachránit nevinného, by vězeňská strava nebyla soustem jeho posledním… P. S. Jako expert na zdravou výživu Hercule Poirot radí nepožívati herbicidů ve stravě a indické kuchyně. Obé býti může smrtelným! ()

Reklama

PavelZava 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na začátku příběhu Miss Lemon upozorňuje Poirota na klientku stojící v dešti na ulici Venku je dáma … přechází tam a zase zpátky, pak se dívá nahoru, jsem si jistá, že chce jít dál. Běžte a zadržte ji. Můžete jí sdělit, že Hercule Poirot v tomto období cizí dámy nepožírá … Paane Poirrote ! Mezi další dobré průpovídky jistě patří hodnocení ošetřujícího lékaře zavražděné paní Pengelley z Polgarwith. Je tvrdohlavý jako mezek ten člověk. (o Dr. Adamsovi) Doktor, který nepochybuje není doktor, ale spíš popravčí ! Skromné vysvětlení, jak poznal, že je Freda Stanton zasnoubená : Člověk nemusí být nejlepší detektiv na světě, aby to poznal. Největší poučení plyne ovšem z vysvětlení jazykové libůstky : Co je to ta coura, Hastingsi ? Eei taková dívka, která jaksi není z těch nejlepších, řekl bych. Opravdu protkané dropnými vtípky doslova přehršle a poučením, byly tam dokonce i malé šedé buňky třikrát. O jednu méně než mých hvězdiček :-) ()

maoc 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborný díl s temnější upršenou atmosférou, k tomu ale přeplněn humorem, občas využívajícím i Poirotovu předstíranou neznalost angličtiny použitou v nejvhodnější resp. nejméně vhodnou chvíli (coura, no, to je ta, co není z nejlepších). Co se týče zločinu, tentokrát bude Poirot více hádat než hledat důkazy, protože žádné nejsou. Ale jako belgický buldoček se zakousne a s výzbrojí správného PR agenta (manipulace) a notnou dávkou kongeniality kapitána Hastingse (To je kus!) případ dotáhne k úspěšnému konci. A ještě u toho stihne poškádlit Jappa. ()

xxlch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

David Suchet nehraje Poirota,David Suchet Je Poirot a to naprosto excelentní.A.Christie by se jistě dmula pýchou,při pohledu na tohoto skvostného představitele jejího Hercula a na perfektní atmosféru Anglie té doby.Tedy, né že bych se jakkoliv chtěla dotknout pana Ustinova,ale na D.Sucheta coby Poirota nemá.Hudba je skvělá a od samého počátku naprosto úchvatně přechází do děje ,no a herecké obsazení zbylých protagonistů je naprosto dokonalé, (Japp je úplně k sežrání).Neznám žádný jiný detektivní seriál,ke kterému se vždy ráda vrátím a totéž platí i o filmech s tímto elegantním pánem. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama