Reklama

Reklama

Hrana zlomu

  • angličtina Repulse (více)
Trailer

Obsahy(1)

Temné drama v hlavní roli s nečekaně maniakálním Štěpánem Kozubem a labilní hrdinkou v podání Pavly Gajdošíkové. Kateřina s Robertem vychovávají malou dcerku v luxusní vile, těžko však jejich domácnost nazvat harmonickou. Dospělý Viktor žije s matkou v polorozpadlém domě na samotě, jejich soužití však není o nic zdravější. Osudy dvou dysfunkčních rodin se protnou v ambiciózní temné příběhové mozaice, která si Lynchovsky pohrává s divákovou potřebou vytvářet si domněnky o tom, kdo je oběť a kdo pachatel. (Bionaut)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (89)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Máme tady další nesmělý pokus o natočení českého thrilleru. Většinu času se tam nemluví, což se ukázalo je chytrý tah, protože Křižka toho z pozice bývalého grafika stejně mnoho nevymyslí. Skoky v dějové linii jsou zřejmě na efekt, násilí je spíše k smíchu a motivace postav neexistují. Jedna za snahu a druhá za Gajdošíkovou. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Co se mnou chceš udělat?! Ublížit mi?“ - „Nechci ti ublížit. Ale udělám to…“ Tak tomuhle říkám sebevědomý a nápaditý celovečerní debut! Hrana zlomu je nefalšovaným českým thrillerem, který navíc v mnoha momentech přechází až do hororu. Oceňuju, že jsem po celou dobu neměl potřebu se začít dávivě smát, jak je to hloupé, nebo nadávat, že mě snímek svou tupostí uráží. Je pravda, že způsobem natočení si Křižka ukousl poměrně velký krajíc (jak zaznělo i na besedě po projekci, inspirace stylem vyprávění ala 21 gramů je zřejmá), přesto jsem neměl pocit, že by se mu to nějak výrazně rozpadalo pod rukama. A sbírání střípků, ze kterých si má divák složit celek, mě docela bavilo. I díky filmovému prostředí („přírodní“, nepříliš udržovaný barák se zahradou versus sterilní, moderní byt), nepříjemné atmosféře či ujetým postavám. Představitelka despotické matky byla fajn, ale herecky tu vládne Kozub, který si svého magora zjevně užíval a nic komického na něm nebylo. A zazvonil zvonec a pohádky…dám ještě slabší 4*. ()

Reklama

matmanX 

všechny recenze uživatele

"Mami, můžeme jít na Texaský masakr?" "Ne, máme Texaský masakr doma!" Z pokusu o thriller bohužel vzešla jen trapná komedie, navíc nechtěná soudě podle toho, že největší výbuchy smíchu jsem zažíval u dramatických scén s rádoby tíživou hudbou. Utilitární kamera bez nápadu snímá papundeklové kulisy, na kterých pomalu ještě visí cenovky z obchodu. V nich pobíhá Kozub neschopný si dva měsíce umýt ksicht, oděný ve středověké tunice, aby si náhodou divák nemyslel, že má na tričko ze sekáče. Sláva tomu klukovi, protože jen jeho výkon drží jeho linku nad hladinou totální trapnosti. To samé se dá říct o Gajdošíkové, která se v povrchní agitce o domácím násilí opravdu snaží, i když vlastně nemá co hrát. Paralelní příběhy totiž postrádají jakoukoliv věrohodnost chování postav a zároveň jsou tak ploché a nicneříkající ve svém významu, že si nevystačí s jednoduchou brutalitou. Tvůrci si to asi brzy sami uvědomili a pokusili se vytvořit dojem komplexnosti nelineárním vyprávěním, které tady ale nic nepřináší a často přímo kazí poslední šance na napětí a temnější atmosféru. Po ukázkách slušných žánrovek v současném českém filmu si myslím, že je čas přestat dávat diplomy za účast a očekávat víc, než naprosté minimum. Zvlášť u jednoho z nejlevnějších žánrů, kde se opravdu nedá vymlouvat na český rozpočet. Tudy cesta opravdu nevede. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Hodně to respektuju za snahu vystavět nebanální horor i bez existujících základů v podobě plně živé lokální scény, ale v důsledku toho to nevyhnutelně dře. Protože ten film vystupuje do zcela nekultivovaného prostoru, neexistuje žádný zřejmý rámec, v jakém ho číst, a film to divákovi moc neusnadňuje. Z toho jde samozřejmě vytěžit i nějaká pozitiva nejistoty a určité žánrové agorafobie, v celkovém součtu to má ale v tomhle případě víc negativ než pozitiv. Místy je to pak překombinované. Nepřijde mi třeba, že nelineárnost vyprávění měla nějaký smys - jako že tvůrci fakt chtěli nelineární vyprávění, tak ho aplikovali, i když z toho nic nevyplývá, ničemu to neslouží a brání to rozvinutí organičtějších aspektů díla. Číselné hodnocení je irelevantní - dávám tři, ale přesto je to film, kterému stojí za to věnovat pozornost. ()

HorrFi 

všechny recenze uživatele

Tohle byl muj jeden z nejočekávanějších, ne-li nejočekávanější českej film posledních deseti let.. realita bohužel nesplnila to, jak jsem si tenhle film vysnil, ale i tak se jedná na český poměry o film, jakej tu asi ještě nebyl a Emil Křižka mě začal fakt zajímat.. Kozubovo hereckej výkon jako vždy super.. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (4)

  • Film podpořil Státní fond kinematografie částkou 3 miliony korun. (SONY_)
  • Hrana zlomu je vůbec prvním filmem, který vyšel pod hlavičkou žánrové platformy Planet Dark. (Bionaut)
  • Film se natáčel v Ostravě a v Rožnově pod Radhoštěm. (raininface)

Reklama

Reklama