Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Napínavý příběh s detektivní zápletkou se odehrává těsně po válce. Skupina českých vojáků (M. Štěpánek, J. Satoranský, I. Vyskočil, R. Jelínek a P. Čepek) za války fungující v Anglii tehdy dostala úkol proniknout na francouzské pobřeží a tam v jednom zámečku vybrat trezor. Akce měla název Býčí oko a šlo o přísně tajné dokumenty německé armády. Při přepadení se vojákům dostala do rukou i obálka s údaji a šiframi ke kontu na financování nacistické poválečné činnosti. Rozhodli se nález zatajit a po válce se o peníze rozdělit. Při akci bohužel jeden z nich zahynul. Muži si rozdělili papír s čísly roztrhaný na kousky, každý z nich dostal útržek. Slíbili si, že se po válce sejdou, aby se o peníze uložené ve švýcarské bance rozdělili. Jenže teď jsou jeden po druhém přepadáni a okrádáni o svou část dokumentu… (Česká televize)

(více)

Recenze (25)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Bohužel musím souhlasit, že tohle se zrovna dvakrát moc nepovedlo. Podprůměrná záležitost s celkem slušným hereckým obsazením, leč dosti ploché a nudné. Snad až na ty vzpomínkové scény z války. Opravdu velká škoda promarněného potenciálu a ten závěr se mi taky nelíbil. Nu což, ne všechny naše televizní inscenace jsou skvosty. Alespoň že to netrvalo moc dlouho. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Už po pár minutách filmu, jakmile pan Satoranský vytáhl papírek s čísly byl jsem doma. Kdysi jsem pravidelně kupoval románové novinky práce a tam jsem tento příběh četl. Bohužel nemohu srovnávat, protože je to přes 40 let. Ale vím že kniha byla velmi dobrá, jedna z nej co jsem tehdy četl.   Tady v této inscenaci bohužel poznáte nepřítele ihned, a to podle hlasu. Tím je to z větší části pokažené. Ani jinak se mi podání nelíbilo. Takže dávám jen dvacet autorovi příběhu. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Další bonbónek z velké a bohužel dnes už zase dospělým i dětem nepřístupné bonboniéry archivu ČT3. Co některého diváka jistě zaujme jako první,  je že se film odehrává za války v Anglii u jednotky paragánů.  V čase hluboké normalizace je toto zasazení poněkud překvapivé. Herecké obsazení je skvostné. Samozřejmě, že opět je to socialistická televizní inscenace, tak od toho fakt nemůžeme čakat Band of Brothers... Zápletka je docela zajímavá, trochu mi to připomnělo námětově útlou knížku  Tajemství Liberatoru X330. V závěru mne zaujala příjemná skladba a moc mne zajímalo, kdo je autorem. Když jsem v titulkách viděl jméno karel mareš, musel jsem se jen usmát a domlasknout si spokojeností. Dávám za 3 šipky!  * * * ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film je spracovaný podľa novely Radima Bureša, ktorý ho vydal pod pseudonymom D.A.Dogg v roku 1970. Oficiálny názov novely bol "Akce Býčí oko. Kdo je vrahem komisaři Crafte?" Približuje nám skupinu 5. československých vojakov z britského prostredia, ktorí dostali prísne tajnú úlohu. Operácia sa volala Býčie oko a za cieľ bolo získať zo stráženého objektu utajované písomnosti nemeckej armády. Svojou nedisciplinovanosťou si zobrali aj obálku s údajmi a šiframi na financovanie nacistickej povojnovej spolupráce. A o tom čo sa potom dialo je tento film. V skutočnosti sa tejto akcie zúčastnili britskí výsadkári a dôsledky ich konania nakoniec vyšetroval aj Scotland Yard. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nápad je nepřiznaně částečně vykradený z tehdy jednoho u nás ne tak známého italsko-francouzského filmu, a napasovaný poněkud uměle na my - ctnostní a uvědomělí (nevyřčeně komunisté), a oni (stále hajzlíci Němci, i po válce). Průhledné je to neskutečně, takže konec svou rozplizlostí (i když se Vyskočil hodně snažil) hodně zklame. Ale ono i to vedení příběhu je mizerné - skáče se mezi tehdy a teď, abychom si jako postupně skládali střípky, ale - budu se opakovat - když ono je to tak průhledné! Nakonec vlastně zůstanou otázky jako: Proč se teda Soňa všem dívala za obraz nebo do portmonek, když po „tom“ vlastně nešla? Jak ho mohl doktor prohlásit za mrtvého? Apod. Ale zase se tu mihnou kromě Jany Šulcové mladičké Gabriela Vránová a Jana Paulová (he he, a teplý Vašinka jako pošťák po ní jako hází očima, to mě pobavilo). Čepek jsem myslel, že bude mít větší roli, nakonec je hrdinou Jelínek, který vlastně moc peněz nechce (má na to téma jednu dobrou repliku právě k Paulové) a který zastupuje ty čestné komouše. Ale vedeno je to celé podivně, s podivnými skoky v čase (a to i v současnosti), dramaticky nefunkčně podané, a o charakterech postav jsme se taky nic nedozvěděli, takže jsou to jen figurky ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • Ve filmu je mimo britského sten gunu vidět i samopal Thomson 1928. (Winster)

Související novinky

Zemřela Jana Šulcová

Zemřela Jana Šulcová

29.07.2023

Ve věku 76 let opustila pozemské jeviště a plac jedna z nejoblíbenějších hereček 70. a 80. let Jana Šulcová. Už jako dítě navštěvovala Dismanův rozhlasový dětský sbor, účastnila se školních… (více)

Reklama

Reklama