foto

Rudolf Jelínek

  • nar. 27.2.1935 (82 let)
    Kutná Hora, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec se narodil 27. 2 .1935 v Kutné Hoře. Má čtyři mladší sourozence. Od mládí se věnoval divadlu. Hrál v ochotnickém spolku v rodném městě. O herecké kariéře ale nikdy nepřemýšlel. Vždycky si představoval, že bude učitelem tělocviku nebo inženýrem. Rád sportoval. Hrál košíkovou a házenou. Lyžoval.

Nastoupil na DAMU. V roce 1957 absolvoval. Po absolutoriu natoupil k Beskydskému divadlu v Novém Jičíně. Vystřídal několik divadelních angažmá. V roce 1963 příšel do Prahy, do Divadla S.K. Neumanna. Hrál v Divadle za Branou. Pak přijal angažmá na Vinohradech, tady vystupoval v letech 1963-2006. Nyní působí v Divadle pod Palmovkou ( Gazdina roba a Smutek sluší Elektře) a v Divadle na Jezerce (Lásky paní Kitty).

Hercovou první ženou byla Jarmila Hlavatá. S ní má dvě děti, Marka a Báru. Je dědečkem pěti vnoučat. První žena ho navždy opustila v roce 2000. Herec se po druhé oženil. Jeho druhou ženou je Martina Růžičková, dostihová trenérka a žokejka, která čtyřikrát jela i Velkou Pardubickou.

Poprvé se objevil před kamerou ve filmu podle scénáře Miloše Formana, ŠTĚŇATA. Pak přišly další role. V roce 1957 hrál ve filmu VÁHAVÝ STŘELEC. V následujícím roce ztvárnil mladého chovatele koní ve filmu SMRT V SEDLE. Hrál v seriálu TŘICET PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, kde vytvořil postavu majora Jiřího Hradce. Jeho zatím poslední role byla ve filmu OBSLUHOVAL JSEM ANGLICKÉHO KRÁLE. Film byl natočen podle knihy Bohumila Hrabala. Jeho hlas můžeme slyšet také při dabingu.

Markéta "blackrain" Rejzková

Herecká filmografie

Filmy

2016 Tajemství pouze služební
2014 Stopy života - O život (TV film)
2009 Rubínový veterán
2006 Hezké chvilky bez záruky
Obsluhoval jsem anglického krále
2001 Člověk v ZOO
1998 Jacobowski a plukovník (divadelní záznam)
Kočičí hra (divadelní záznam)
1994 Diamantové meče
Nexus
1992 Gazdina roba (divadelní záznam)
Od rána do úsvitu (TV film)
1989 Než poznáš první úsměv (TV film)
Zlatňanka (TV film)
1988 Čas žhavých kamenů (TV film)
Mistr Kornelius (TV film)
1986 Cyrano z Bergeracu (divadelní záznam)
Hrdina (TV film)
Hříšný Václav (TV film)
Neklidná zimní sezóna (TV film)
Pojďte s námi mezi bohy (TV film)
Sardinky aneb Život jedné rodinky (TV film)
Stopy zločinu: Otmar čeká spojku (TV film)
Stopy zločinu: Případ pobožné mumie (TV film)
Žádost o přeložení (TV film)
1985 Mravenci nesou smrt
Podivná přátelství herce Jesenia
Stopy zločinu: Jak zemřela Tereza (TV film)
Stopy zločinu: Rezident s flétnou (TV film)
Viola (TV film)
Zátah
1984 Rubikova kostka (TV film)
1983 Evo, vdej se!
Hodina splněných přání (TV film)
Karel Hynek Mácha (TV film)
1982 Děkuju, pane profesore (TV film)
Pražská terčovnica (TV film)
Příhody pana Příhody
Tři spory: Spor dramaturga Stroupežnického (TV film)
Za všechno může trpaslík (TV film)
Zelená vlna
1981 Hodina života
Kosenie jastrabej lúky
Láska na druhý pohled
Načasovaná smrt (TV film)
Přišel na večeři (divadelní záznam)
Ta chvíle, ten okamžik
1980 Den samých začátků (studentský film)
Hra o královnu
Každý má svůj stín (TV film)
Můj nezdolný lev (TV film)
Romaneto
Útěky domů
Veteráni (TV film)
1979 Bratři Kipové (TV film)
Kde šiješ, Hamlete? (TV film)
Kdo přichází před půlnocí
Nositelé zeměkoule (TV film)
O zakleté princezně (TV film)
Rukojmí v Bella Vista
Tím pádem
Život je tvrdolín (TV film)
1978 Princ a Večernice
1977 Hodina pravdy
1976 Bouřlivé víno
Dům Na poříčí
1975 Cirkus v cirkuse
Město nic neví
Osvobození Prahy
Ten kůň musí pryč (TV film)
1974 Motiv pro vraždu
Psáno na pranýř (TV film)
Sokolovo
1973 Čestné kolo (TV film)
Dvojník (studentský film)
Jakou barvu má láska
Muž v osidlech (TV film)
Zatykač na královnu
Ze života hmyzu (TV film)
1972 Kronika žhavého léta
Návraty
Podezření
1971 Černý vlk
Klíč
Princ a chuďas (TV film)
Zločin na Zlenicích hradě (TV film)
1970 Žižkův meč (TV film)
1969 Most u Remagenu
The Assassination Bureau
1968 ...ani kapka vojenské krve (TV film)
České pohádky: Chytrý synek (TV film)
Maratón
1966 Cesta řeky k moři (TV film)
Evženie Grandetová (TV film)
Transit Carlsbad
Vražda v divadle pantomimy
1965 Souhvězdí Panny
1964 Atentát
1963 Začít znova
1962 Černá dynastie
Vánice
Život bez kytary
1961 Baron Prášil
1960 Lidé jako ty
Pochodně
1959 Král Šumavy
Mstitel
1958 Smrt v sedle
Ze soboty na neděli
1957 Parta nezradí...?
Páté kolo u vozu
Štěňata
1956 Robinsonka
Váhavý střelec
1955 Návštěva z oblak
V ulici je starý krám (studentský film)

TV seriály

2005 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Ulice (TV seriál)
2000 Policejní pohádky strážmistra Zahrádky (TV seriál)
Četnické humoresky (TV seriál)
Slavnost (S02E13)
1995 Hříchy pro diváky detektivek (TV seriál)
1992 Náhrdelník (TV seriál)
Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Duplikát (S03E04)
1990 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Písmo (S02E01)
1989 Roky prelomu (TV seriál)
1988 Druhý dech (TV seriál)
Chlapci a chlapi (TV seriál)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
Rodáci (TV seriál)
1987 Panoptikum Města pražského (TV seriál)
Hokynářská balada (E07)
1986 Gottwald (TV seriál)
1985 Piesočná potvorka (TV seriál)
Slavné historky zbojnické (TV seriál)
1984 Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)
Podmínka (E11)
Sporák (E09)
Slané pohádky (TV seriál)
1982 Dobrá Voda (TV seriál)
1981 Velitel (TV seriál)
1980 Čas zakladatelů (TV seriál)
Hořký ústup (E02)
1978 Zákony pohybu (TV seriál)
Bumerang (E04)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Poselství z neznámé země (S03E08)
Rukojmí v Bella Vista (S03E07)
Pán ze Salcburku (S03E01)
1977 Tajemství proutěného košíku (TV seriál)
1976 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Modrá světla (S02E10)
Bílé linky (S02E08)
Konec velké šance (S02E04)
další epizody (5)
1975 Matka (TV seriál)
Zklamaná naděje (E05)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Loď do Hamburku (S01E09)
Bestie (S01E06)
Rubínové kříže (S01E04)
1974 Pavol zasahuje (TV seriál)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Loupež sladkého "I" (S01E03)
1971 Rozsudek (TV seriál)
1969 Dobrodružství šesti trampů (TV seriál)
1968 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)

Dokumentární

2014 Růža (TV film)
2013 Příběhy slavných - Bróďa (TV seriál)
2012 Legendy: Tajemství Radoslava Brzobohatého (TV film)
2011 Film o filmu: Bouřlivé víno
Heydrich - konečné řešení (TV seriál)
2010 Božský Bosňák (TV film)
Neobyčejné životy: Vladimír Brabec (TV film)
2009 Předčasná úmrtí: Ecce homo Šebánek (TV film)
2006 Film o filmu: Atentát (TV film)
1994 Z rodu Přemyslovců (TV seriál)
1955 Volá OK 1 KTP

TV pořady

2014 Barrandovský Silvestr 2014 (TV pořad)
2013 Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
2001 Barvy života (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1996 To je fór (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
1980 Haló, tady Orchestr a balet ČST (TV pořad)
1978 Silvestr hravý a dravý (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace