Reklama

Reklama

Mosul

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Irácká jednotka odpadlíků zachrání život mladému policistovi, který se pak přidá k jejich boji proti Islámskému státu tam, kde kdysi bývaly ulice Mosulu. (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (126)

mira007 

všechny recenze uživatele

Irácká speciální jednotka složená z místních policistů v boji v první linii v závěrečných bojích o Mosul. Netflix film inspirovaný skutečností z dob nadvlády Islámského státu, mohl bych tomu vyčítat, že akce mohla být působivější, že to nemá pevnou dějovou linku, že vyprávění je v konstantní rychlosti, ale tenhle film ocením pěti hvězdičkami ikdyž všechno je jen skrz atmosféru a poutavý vizuál. Prostě mám rád filmy o speciálních jednotách v realistickém filmovém balení, mám slabost pro blízkovýchodní konflikty ( ve filmu ) a musím dát body za čistě irácký ( arabský ) příběh v původním jazyce bez přítomnosti amerických superhrdinů. ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Přes rok jsem to měl stáhlé a pořád se k tomu neměl kdybych se na to vůbec nedíval o nic nepřijdu. Irácká jednotka složená z bývalých policajtů jde z místa A do místa B po cestě nabere jednoho poldu a bojuje s Islámským Státem. Největší problém je v tom, že proti nim stojí tak 10 vojáčků a 4 drony a jejich mise spočívá v tom, spoiler , že jdou navštívit manželku a dceru jednoho z nich. Upřímně čekal jsem teda víc a lepší misi tak, že zklamání. 40 procent 20 za ty drony a 20 za ty jména na konci a úvod, které nabídne velké očekávání, které postupně zabije. P.s. co mě pobavilo nikdo nesmí vědět, že jsou Swat a přesto si tam jezdí v džípech s velkým nápisem S.W.A.T. asi jsou všichni debilní a neumí číst nebo nevím. ()

Reklama

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že bez produkujících bratrů Russoových bych se možná o Mosulu ani nedoslechl a byla by to velká chyba. Drsné příběhy podle skutečných událostí z problematického Blízkého východu mě zajímají v jakékoli multimediální formě, přeci jen je z části studuju a do budoucna se na ně ve škole zaměřím víc. Mosul se sice nestaví nijak vysoko nad obdobné válečné filmy nebo narůstající množství seriálů z tohoto prostředí (Fauda, Teherán, Údolí slz...), ale jako obyčejné akční drama funguje důstojně. [viděno na Netflixu 26.11.2020] ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele

Islámský stát se pomalu hroutí a ustupuje z Mosulu. Stále však není poražený a dál kouše jako vzteklý pes zahnaný do kouta. Film svým začátkem připomíná trochu Fury Davida Ayera. Máme tady zelenáče, který je bez varování vhozen do masomlýnku. Parta ostřílených harcovníků mu nedá nic zadarmo. Je na něm, jestli se dokáže vyrovnat s chaosem a krveprolitím. Adaptovat se je zásadním klíčem k přežití. Po většinu čas nebudete přesně vědět, o co se hlavní skupina pokouší. Takhle část by mohla být propracovaná o něco líp. Není ani šance poznat jednotlivé postavy. Přestože se jedná o docela zkušené bojovníky, jejich počty se každou minutu nebezpečně krátí, což na jednu stranu také nahrává všude přítomnému pocitu zmaru. Film ve vás dokáže vyvolat pocity napětí, neklidu. Nevíte, komu se dá věřit. Kdo je váš přítel a kdo vás hned za rohem podrazí. Tísnívá atmosféra je hlavní devizou snímku. Nehraje se na přílišný patriotismus ala Murika. Pokud přistoupíte na tuto hru, dočkáte se solidní válečné epizody v kulisách zničeného města, které si prošlo peklem. Příběhově to není zázrak, ale takový Extraction stejného producenského týmu (bratři Russo) to poráží dost jistě. Pravda, není to kdovíjak nesnadná meta. Pokud přistoupíte na tuto hru, budete výsledkem potěšení a jestli ne, dostanete alespoň zajímavou válečnou jednohubku. 70% ()

Sayge 

všechny recenze uživatele

Upřímně jsem docela zklamán i přesto, že jsem od Mosulu ani moc nečekal. Akce se vyhýbali jak čert kříže a nežli válku, připomínala spíše zápas z CSka s polovičním počtem hráčů. Chybělo tomu napětí, brutalita, pořádný zvuk střelby a výbuchů, chaos, zajímavé postavy a epičnost. Co tomu zůstalo ptáte se? Vlastně ani nevím, stísněný prostor postranních uliček města dodával pěknou vizuální atmosféru a velmi se mi zalíbilo, že někoho napadlo přihodit tam i menší, nechtěnou střelbu do vlastních řad, což se často nevídá kupodivu. Postavy vzhledem k tomu, že byly absolutně nezajímavé, mohly v klidu umírat jak se jim zachce, aniž by mi to rvalo srdce a skvělé je, že přesně to se taky dělo. Skupinka SWAT řídla jeden po druhém už od začátku, což alespoň udržovalo film v běhu a když už nepotěšil, tak aspoň uběhl rychle. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (6)

  • Film je natočen dle skutečných událostí, které se staly během velké operace „We Are Coming, Nineveh“ v roce 2016. Byl to právě Nineveh SWAT Team, který jako jediný Mosul neopustil z důvodu obav o jejich rodiny, které ve městě žily. Trvalo 4 roky, než byl Mosul osvobozen a během celé té doby bez přestávky bojovali proti Islámskému státu. (UncleMorty)
  • Verzia na Netflixe je o 15 minút dlhšia než verzia premietaná na festivaloch v r. 2019. (Wargoo)
  • Již od počátku natáčení bylo členům štábu, ponejvíce hercům Suhail Aldabbach (velitel) a Adam Bessa (policista), vyhrožováno smrtí z řad ISIS. Šlo o videa a různá zlá vyjádření. Film se tedy natáčel za přítomnosti bezpečnostní agentury a byla použita přísná bezpečnostní opatření, například ze scénáře byly vyjmuty všechny zmínky o ISIS. Zdroj výhružek na adresu Adama Bessa byl vypátrán v Turecku. (mnx)

Reklama

Reklama