Reklama

Reklama

Stillwater sleduje amerického drsňáka z Oklahomy, který cestuje do Marseille navštívit svou dceru ve vězení za vraždu, o které tvrdí, že ji nespáchala. Konfrontován jazykovou bariérou, kulturními odlišnostmi a komplikovaným právním systémem si Bill Baker ve Francii buduje nový život s jediným cílem – osvobodit svou dceru. (Magic Box)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (162)

upson 

všechny recenze uživatele

Už je to opravdu delší dobu, co by ve mě film po jeho shlédnutí zanechal hloubavé myšlenky a hořko-sladkou pachuť. Film svým rukopisem odkazuje na cosi z tvorby Clinta Eastwooda. Největším mistrovským kouskem celého filmu je však MATT DAMON!! Snímek na svých prsou táhne jednoznačně ON! Což je o to zvláštnější, protože jeho postava na první pohled nemá co nabídnout, je totiž ztělesněním naprosto jednoduchého a obyčejného člověka. Jeho projev je však tak minimalistický a civilní, až je nesmírně uvěřitelný. Pro Damona by mohl být rok 2021 velmi úspěšný, neboť do kin poputuje i jeho tvůrčí kousek The Last Duel, na kterém se scénáristicky podílel s kolegou Affleckem. V takovýchto případech dostávají herecké ikony nominaci na Oscara celkem běžně. Mattovi bych toho zlatého plešouna za herecký výkon opravdu přál! ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Režisér Tom McCarthy natočil pecky jako The Station Agent a The Visitor, a ačkoliv jsem zmíněné filmy hodně chválil, kdybyste se mě teď zeptali, kdo je režíroval, nenajdu správnou odpověď. Později natočil oskarové Spotlight, které jsem prozíval a Stillwater zapadá do stejné škatulky. Matt Damon se snaží prokázat, že jeho dcera nezabila svou spolubydlící a přítelkyni, takže běhá po Marseille a bojuje s právním systémem. Jenže způsob, jakým je film natočen, není vůbec ničím zajímavý, takže za týden nebudu vědět, na co že jsem se to vůbec díval. Častokrát jsem si při sledování říkal, že takový typ filmu bez invence by natočil každý slušný student filmařiny. Hodně promrhaný je taky název filmu, který neznalému divákovi vůbec nic neřekne a nemá prakticky nic společného s dějem. Není divu, že film propadl v kinech, kde při velmi nízkém rozpočtu 20 mil. USD vydělal necelých 17 mil. USD, což znamená velmi červená čísla (tržby v kinech je nutné zkrouhnout cca o polovinu, kterou si seberou kinaři a navíc je nutné přičíst náklady za reklamu, které určo nějaký ten milion taky spolkly). SPOILER: Vůbec jsem nepochopil, proč Damon prostě nesebral tu plechovku, ze které pil borec podezřelý z vraždy. Podle ní by se určitě dalo určit DNA a jeho dohledání by bylo jen otázkou času. Navíc konec je zcela neuzavřený. Borec je sice na svobodě, ale když ho chytí, tak jim vykecá, že ho Damon zavřel do sklepa a může jít do vězení. ()

Reklama

IceQueen 

všechny recenze uživatele

Bill "áno madam a nie pane" Baker, jednoduchý pracant z USA a úplne obyčajný chlap, pravidelne prichádza do Marseille za svojou dcérou do väzenia, aby od nej schytal značnú dávku opovrhnutia. O jej nevine nemá pochýb a my môžeme len hádať. Modlenie akosi nepomáha, francúzsky súdny systém, napriek novým stopám, o jej oslobodenie nejaví záujem, tak sa do boja pustí na vlastnú päsť. V krajine plnej ignorantov, ktorí sa ešte všetci nenaučili hovoriť americky, je nútený požiadať o pomoc. Myslím, že Stillwater je viac dráma o strete dvoch opozitných kultúr a nečakaných vzťahoch, ako thriller s vraždou v hlavnej úlohe. Mattovi toho burana verím, Camille je ako voľnomyšlienkárska Francúzka tiež fajn, ale výber Abigail Breslin je masívnym krokom vedľa. Herečka by mala byť minimálne buď krásna alebo talentovaná, prípadne krásna aj talentovaná... no a potom je tu ešte Breslin. ()

molcan2 

všechny recenze uživatele

Film Stillwater, ktorý režíroval Tom McCarthy, je solídnou záležitosťou. Nie je to úplný thriller o záchrane otca a dcéry, skôr pútavá dráma o zmierení vzťahov a zaujímavá charakterová štúdia amerického otca v kríze stredného veku, na jeho ceste introspekcie, objavovania a znovuobjavovania seba samého. Matt Damon je vo svojej zdržanlivej úlohe skvelý a s Camille Cottin Lilou a Siauvaudom zdieľa výbornú dynamiku. Je to pomaly sa rozbiehajúca dráma, ktorá provokuje k zamysleniu a zostáva konzistentná až do svojho konca.  "Nezáleží na tom, že som nevinný otec, nejde o spravodlivosť, ale o nájdenie pokoja."  "Život je brutálny." ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Umanutě nemotorné otcovo pátrání po (možném) skutečném vrahovi, zatímco jeho odsouzená holčička si odpykává 9 let ve vězení, se záhy dostává do slepé uličky, jelikož nepředstavuje to zásadní. Tím je skvěle napsané, vrstevnaté sbližování konzervativního amerického dělníka se svým odcizeným potomkem, stejně jako zorientování se v diametrálně odlišném prostředí kulturně liberální Francie (resp. Marseille), reprezentované nápomocnou divadelní herečkou a její bezprostřední dcerkou. Fakt mě toto civilní, pomalu plynoucí drama s přirozenými dialogy, perfektním Mattem Damonem, ale třeba i zdařilou thrillerovou pasáží na stadionu plně vtáhlo a schroustalo až do opravdového, (morálně) polovičatého "happy endu". ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Adresa domova postavy Matta Damona, 2823 S Walking Trail Drive, 74074 Stillwater, skutečně existuje. (veronikajel)
  • Abigail Breslin získala vodičské oprávnenie len dva týždne pred natáčaním, nakoľko jedna scéna vyžadovala, aby šoférovala. (Real Tom Hardy)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama