Reklama

Reklama

Ďábel od vedle

(seriál)
  • USA The Devil Next Door
Trailer
USA, 2019, 3 h 52 min (Minutáž: 44–52 min)

Hrají:

John Demjanjuk (a.z.), Pat Buchanan (a.z.), Dean Reynolds (a.z.), Wernher von Braun (a.z.)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Clevelandského dědečka postaví v Izraeli před soud s obviněním, že býval dozorcem v nacistickém vyhlazovacím táboře a říkalo se mu Ivan Hrozný. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (62)

klukluka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chybělo mi tady, co o válečných letech tvrdil sám Demjanjuk. Jednou tady zaznělo, že se považuje za oběť války. Na wikipedii jsem se dočetl, že byl Banderovec, rozuměj zločinec. Později měl být Vlasovec. Vyjma Řeporyjí zase špatně. Soudní proces byl zmapovaný zdánlivě slušně (čtyři pamětníci v roli svědků- není to nějak málo?). Kdo ale na Demjanjuka upozornil? Jak na něj přišli? Hrozně moc nezodpovězených otázek- na dokument s tak šílenou stopáží. Každému dílu jsem dával po čtyřech hvězdách a stejně to mám nakonec v průměru za tři. Řekli nám jen to, co nám říct chtěli. Ten chytrej, statečnej, mazanej advokát tvrdí, že byl Demjanjuk nevinnej. Zakusil fakt hodně, než abych se nad jeho slovy nezamýšlel... ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

realita je velmi často nad sebelepší detektivku,nebo thriller.O případu Demjanjuk sem nikdy předtím neslyšel a při sledování téhle minisérie se to ukázalo jako veliké plus.I když sem měl tendence si už v průběhu prvního dílu něco přečíst,neudělal sem to a byl tudíž až do konce napnutý jako kšandy.Plusem rozhodně je,že tvůrci se snažili tohle téma pojmout dost komplexně a je tu tak pohled nejen přeživších z války,ale i rodiny,obhájců,soudců,žalobce,aby nakonec přišla tečka zmiňující,že američanům se vlastně exnáckové celkem hodili,protože přece nácek není komunista.Demjanjuka samotného (ať už byl tím za co byl souzen nebo nebyl)pak série nijak nedémonizuje a nechává na divákovi aby si utvořil svůj názor...85% ()

Reklama

Charlie84 

všechny recenze uživatele

Kdykoli o sousedovi uslyšíte, že je to takový milý, tichý člověk, který si hledí svého...inu, je na čase změnit adresu. Mezitím, co si Amazon kutí své Hunters, dodal Netflix překvapivě zajímavé historické okénko o automechanikovi od vedle. Nacisty ve filmu nevyhledávám, ale zde jsem byl mile překvapen. Nejen relativně umírněnou stopáží. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

"Hearing of history" - super zajímavý a dramatický soudní proces s člověkem obviněným z těch nejtvrdších zločinů. Obsahuje výborný komentář přímých účastněných (postavičku obhájce Šeftela jsem miloval), donutí vás hádat, rozmýšlet a skvělý je zlověstný otazník na závěr nad USA a úkrytem nacistických sráčů. Sjel jsem teď komplet jak malinu, v rámci temných true crime mini-sérií cením ještě o kus nad TED BUNDY TAPES. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Typické pokrytecké USA! Aj Južná Amerika, kde tiež ušli davy nacistov. Vraj kým sú to "tichí" nacisti a sekajú už iba dobrotu, tak je všetko v poriadku. Takže sa celkom pokojne mohlo stať, že ten istý ujo, ktorý vám opravuje bicykel, si v minulosti krátil čas mlátením vychudnutých ľudí a naháňaním ich do plynových komôr. Doteraz nikomu nie je jasné, či ten človek bol alebo nebol "Ivan Hrozný", lebo tie spisy KGB by som nebrala až tak vážne, oni si proste písali, čo chceli, a robia to tak doteraz. Ale určite bol psychopat, alebo sociopat. Neviem sa rozhodnúť, či jedno alebo druhé. Ale tipujem, že sociopat, lebo slzu ste uňho vyroniť nevideli, iba ten debilný výraz, čo mal celý čas. To, že prejavoval city k deťom - to sa dá naučiť. Navyše sociopati sú dobrí v prispôsobovaní sa okoliu, proste to dobre hrajú, akurát, že nič necítia. Keď sa tam hral na mŕtvolu, tak som sa už pučila od smiechu. Ktovie, koľko je ešte senilných dedkov po svete, ktorí si asi už ani nepamätajú, čo za vojny robili. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (3)

  • Polský premiér Mateusz Morawiecki upozornil společnost Netflix na chybné vyznačení polských hranic v dokumentu. Ve snímku byly totiž vyznačeny současné hranice Polska a tím mohly v divákovi budit dojem, že koncentrační tábory byly vybudovány tehdejší polskou vládou. Netflix na toto upozornění zareagoval a ředitel Reed Hastings 14. 11. 2019 prohlásil, že v příštích dnech budou texty, do některých map představených v seriálu, doplněny, aby bylo jasnější, že koncentrační tábory v Polsku postavil a provozoval německý nacistický režim, jehož vojáci vpadli do země a okupovali ji v letech 1939 až 1945. (kukkik)
  • John Demjanuk zemřel 17. března 2012 v pečovatelském ústavu v Rosenheimu ve věku 91 let. (Homerking)
  • Němečtí historici představili v lednu 2020 dosud neznámé fotografie z nacistického vyhlazovacího tábora Sobibor. Na dvou z 361 zveřejněných snímků je podle odborníků také někdejší dozorce John Demjanjuk. (klukluka)

Reklama

Reklama