Reklama

Reklama

Ďábel od vedle

(seriál)
  • USA The Devil Next Door
Trailer
USA, 2019, 3 h 52 min (Minutáž: 44–52 min)

Hrají:

John Demjanjuk (a.z.), Pat Buchanan (a.z.), Dean Reynolds (a.z.), Wernher von Braun (a.z.)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Clevelandského dědečka postaví v Izraeli před soud s obviněním, že býval dozorcem v nacistickém vyhlazovacím táboře a říkalo se mu Ivan Hrozný. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (62)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že o tomhle případu jsem neměl nejmenší tušení, o to více jsem byl šokovaný a dopředu si nic negooglil, prostě jsem si jen počkal, jak to dopadne... Strhující. Děsivé. Neuvěřitelné množství dobových záběrů, proložených mluvícími hlavami, které spolu navzájem nesouhlasí. A já sám jsem při sledování netušil, co si mám vlastně myslet. Udělal to? Neudělal? Udělal něco podobného, ale náhodou ne to, z čeho byl obviněn? Neudělal nic? Samé otázky a jen částečně uspokojivé odpovědi. 85%. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chybělo mi tady, co o válečných letech tvrdil sám Demjanjuk. Jednou tady zaznělo, že se považuje za oběť války. Na wikipedii jsem se dočetl, že byl Banderovec, rozuměj zločinec. Později měl být Vlasovec. Vyjma Řeporyjí zase špatně. Soudní proces byl zmapovaný zdánlivě slušně (čtyři pamětníci v roli svědků- není to nějak málo?). Kdo ale na Demjanjuka upozornil? Jak na něj přišli? Hrozně moc nezodpovězených otázek- na dokument s tak šílenou stopáží. Každému dílu jsem dával po čtyřech hvězdách a stejně to mám nakonec v průměru za tři. Řekli nám jen to, co nám říct chtěli. Ten chytrej, statečnej, mazanej advokát tvrdí, že byl Demjanjuk nevinnej. Zakusil fakt hodně, než abych se nad jeho slovy nezamýšlel... ()

Reklama

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Jednoduché, faktické, úderné. A hlavně s mnoha úhly pohledu a možnostmi vnímat jednu nebo druhou stranu. Takové dokumenty tu byly. I na Netflixu. Jsou vyrovnané, lehce si hrají s fakty, ale kdo není úplně blbý, tak pochopí. Tématem se dostaneme do neprobádaných vod procesů s nacisty a do jednoho konkrétního případu, který si tímto určitě zapamatujete. A hned jste tak nějak šoupnutý do procesu samotného. A ono to v něm funguje. Nijak extra se nezabýváte kravinami a nepodstatnostmi, ale můžete detailně sledovat vrstvy celého případu a co z něho vzejde. Asi se nedá mluvit nějak obecně o pro a proti. Seriál nabídl historická v podstatě fakta a každý s nimi může pracovat po svém. Ale dle mě to udělal perfektně. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Typické pokrytecké USA! Aj Južná Amerika, kde tiež ušli davy nacistov. Vraj kým sú to "tichí" nacisti a sekajú už iba dobrotu, tak je všetko v poriadku. Takže sa celkom pokojne mohlo stať, že ten istý ujo, ktorý vám opravuje bicykel, si v minulosti krátil čas mlátením vychudnutých ľudí a naháňaním ich do plynových komôr. Doteraz nikomu nie je jasné, či ten človek bol alebo nebol "Ivan Hrozný", lebo tie spisy KGB by som nebrala až tak vážne, oni si proste písali, čo chceli, a robia to tak doteraz. Ale určite bol psychopat, alebo sociopat. Neviem sa rozhodnúť, či jedno alebo druhé. Ale tipujem, že sociopat, lebo slzu ste uňho vyroniť nevideli, iba ten debilný výraz, čo mal celý čas. To, že prejavoval city k deťom - to sa dá naučiť. Navyše sociopati sú dobrí v prispôsobovaní sa okoliu, proste to dobre hrajú, akurát, že nič necítia. Keď sa tam hral na mŕtvolu, tak som sa už pučila od smiechu. Ktovie, koľko je ešte senilných dedkov po svete, ktorí si asi už ani nepamätajú, čo za vojny robili. ()

phoenixer 

všechny recenze uživatele

Ivan Hrozný aka Ivan Demjanjuk, Ivan Mykolajovyč nebo také John Demjanjuk. Válečný zločinec, chladnokrevný lhář a vrah. Díky studené válce se tahle SS krysa dožila nadstandartního věku a nebyla vlastně nikdy řádně potřestána. Dokument skvěle popisuje celou pozici státních orgánů, soudů i svědků z Treblinky. Po zhlédnutí dokumentu jsem měl na jazyku odpornou pachuť hořkosti a v hlavě pouze myšlenky jako "Burn in hell, you fuckin nazi!" ()

Galerie (2)

Zajímavosti (3)

  • Němečtí historici představili v lednu 2020 dosud neznámé fotografie z nacistického vyhlazovacího tábora Sobibor. Na dvou z 361 zveřejněných snímků je podle odborníků také někdejší dozorce John Demjanjuk. (klukluka)
  • Polský premiér Mateusz Morawiecki upozornil společnost Netflix na chybné vyznačení polských hranic v dokumentu. Ve snímku byly totiž vyznačeny současné hranice Polska a tím mohly v divákovi budit dojem, že koncentrační tábory byly vybudovány tehdejší polskou vládou. Netflix na toto upozornění zareagoval a ředitel Reed Hastings 14. 11. 2019 prohlásil, že v příštích dnech budou texty, do některých map představených v seriálu, doplněny, aby bylo jasnější, že koncentrační tábory v Polsku postavil a provozoval německý nacistický režim, jehož vojáci vpadli do země a okupovali ji v letech 1939 až 1945. (kukkik)
  • John Demjanuk zemřel 17. března 2012 v pečovatelském ústavu v Rosenheimu ve věku 91 let. (Homerking)

Reklama

Reklama