Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Při náletu za druhé světové války bomby omylem dopadnou na kodaňskou školu plnou dětí a přitom se protnou osudy několika místních obyvatel. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

misterz 

všechny recenze uživatele

Možno sa niekomu bude zdať, že sa vo filme minimálne prvú polovicu nič nedeje. Len sem-tam sa vyskytne trochu zaujímavejší dialóg. No podľa môjho názoru je opak pravdou. Režisér tu v úvodnej časti príbehu rozohráva postupnú psychologickú partičku a servíruje svoje myšlienky divákovi pekne po dávkach. Je to taká výborná psycho príprava na to, čo má prísť. Každá jedna postava, hlavne tie decké, tu má čo povedať. Je zaujímavé sledovať ten vývoj, najmä u toho chlapca. Najprv okolie nechápe, no neskôr už pochopí. K tomu sebareflexia toho dánskeho kolaboranta.... No najviac ma dostal ten záver. Ani nie to bomabrdovanie (výborne natočené), ako skôr to dievčatko a tá jej kaša. To mi odpálilo dekel. Už lepšia bodka na záver nemohla byť. Silný nadpriemer. 85/100 ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Momentálne asi tématicky aktuálne, a tak teda poprosím minútu ticha za všetkých zosnulých v: Sýrii, Líbyi, Palestíne, Jemene, Iraku, Afganistane, samozrejme za upálené obete vrátane detí v Odese v 2014, či na Ukrajine. Keď začne v ľuďoch prevládať pokrytectvo, kedy bude zlo vnímané iba z jednej strany, pričom u niekoho bude odsudzované, no pri druhom tolerované, je s nami AMEN. Čo sa filmu týka, bez pochýb sa snaží emocionálne zasiahnuť (čo sa až tak nepodarilo). Vojna, respektíve akýkoľvek druh násilia, obzvlášť páchanom na deťoch, je hrozná vec hodná odsúdenia, za ktorú treba ale odsúdiť všetkých. Podľa štatistík OSN, počas vojny na Ukrajine zahynulo 41 detí. V Jemene po útokoch USA a Saudskej Arábie 259 tisíc (!!). Jeden by povedal, že komu to nevadí, má v sebe zarytú buď liberálnu dúhovú vlajočku s pokryteckým nádychom, alebo je nakomplet RASISTA, lebo veď "čierne" deti umierajú, pričom na tých asi až tak nezáleží. Som zvedavý, kedy zbytok osádky planéty konečne v tých hlúpych hlavách pochopí, že USA nie sú žiadnou zárukou MIERU, pričom založenie EU či NATO tu nebolo len tak pre nič za nič. Štatisticky tomu "nahráva" nie len história konfliktov, no najmä skutky za posledné obdobie. Mimochodom, včera 17.3.2022 počas zápasu s Rangers, to dali fanúšikovia futbalového klubu Červenej Hviezdy jasne najavo. Na billboardoch vymenovali všetky vojnové konflikty USA od roku 1950 až po súčasnosť. "Mier celej zemeguli, a pokoj do duší boľavých" - ako by povedala Janka K. Toto by si prial Carnifexko miluvaný i nenávidený. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Jeden z dánských klenotů Ole Bornedal nejednou dokázal, že umí. Válka se sice chýlí ke svému nevyhnutelnému konci, nicméně dánský odboj prosí RAF, aby podnikla nálet ke zničení sídla gestapa v Kodani. Dole na zemi mezitím plyne život dál. V katolické škole se mladá jeptiška potýká s krizí víry, chlapec je na venkově svědkem sestřelení auta s nastávající nevěstou a jejími družičkami, z čehož oněmí, k tomu další dvě školačky či mladý kolaborant, který se děsí toho, co bude po válce. Prostě několik postav, jejichž životy se během závěrečného vyvrcholení protnou. Vyvrcholení v podobě omylu, který k podobným konfliktům chtě nechtě „patří“. Pár zápletek je sice vyřešeno příliš rychle nebo nijak, tvůrci místy vyprávěním neudržují pozornost tak, jak bych si přál, ale celkově dokáže být výsledek emocionálně rezonující, s výbornými hereckými výkony a předloží pohled na jednu z nesčetných katastrof druhé světové války. Silné drama mimo jiné o dětské nevinnosti a fantazii, která bude brzy nevratně zničena. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Film o vojne , jej hrúzach z pohľaduletcov, gardistov, gestapákov reholníčiek, ale predovšetkým detí. Film o to co sa stane ked bombardéri netrafia ciel, a bomby dopadnú na školu plnú detí.  Jednoducho udalosť sa nemala stať ale stala sa lebo "Bohu spadla zo stola tužka " Pri jeho sledovaní som si premietal v duchu ako to v súčasnosti vyzera v kyjeve, Ivanovrakovsku a inde, kde bomby a rakety dopadajú na civilne objekty. Vojna je hnusná vec. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tento dánský počin mě jen utvrdil v mém dlouhodobém postoji. Zatímco dokážu obdivovat stíhací piloty, kteří brání svou vlast před nepřítelem, k bombardovacímu letectvu mám silně odtažitý postoj. Dost na tom, že i drobná chyba v úsudku nebo špatná viditelnost v prostoru cíle mohou způsobit takzvané vedlejší ztráty, docházelo (a bohužel stále dochází) i na záměrnou likvidaci civilních cílů (včetně celých měst) s cílem demoralizovat civilní obyvatelstvo. Já sice chápu, jaké myšlenkové pochody vedou k takovým výsledkům, ale silně s nimi nesouhlasím. A pokud nějaký kkt nazve bombardování "humanitárním", beru ho jako zločince a klesá u mě na úroveň syfilitické krysy. Ale zpět k filmu. Nebyl příjemný. Zvlášť v této době. Sice se nezdobím modrožlutými stužkami, Ukrajince jsem nikdy nemusel a nemusím, ale to, co se u nich děje, je hnusné svinstvo a pro mnoho z nich je to, co se odehrálo v tomto snímku, realitou, kterou zažívají prakticky denně. Film tak ukázal divákovi pravou tvář války; žádné hrdinské činy na bojišti tváří v tvář nepříteli; válka je v první řadě zbytečnou smrtí pro velké množství civilistů a tato záležitost to ukázala v pravém světle. / Poučení: mrtví/zranění: řádové sestry 10/35, děti 86/67. Celkový počet usmrcených dánských civilistů (včetně obětí z tzv. Francouzské školy): 140. Odhadovaný počet zlikvidovaných členů gestapa a kolaborantů: 50-150 nebo 100-200. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (6)

  • Divadlo, ve kterém rodiče čekají na informace o zachráněných dětech, je Městské divadlo Mladá Boleslav. (Hugo_Stigliz)
  • Natáčelo se v České Republice, lokace lze mnohokrát spatřit ve filmu, např. Zámek Roudnice nad Labem, Vyšehradský Park, letiště Plzeň Líně či Josefov. (Tuzinho)

Reklama

Reklama