foto

Ole Bornedal

  • nar. 26.5.1959 (58 let)
    Nørresundby, Dánsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se roku 1959 v Dánsku. Už od čtrnácti se chce stát režisérem. Po škole se zaměstnal v dánském národním rozhlase, kde režíroval rozhlasové hry a programy. O pár let později získal cosi jako ekvivalent Oscara na poli rozhlasového vysílaní, cenu Prix Italia. Byl vyhlášený za jednoho z nejlepších rozhlasových režisérů na světě.

Později rozběhl kariéru v oblasti televizní tvorby a roku 1996 opět vyhrál ocenění Prix Italia, tentokrát v kategorii nejlepší televizní drama. Dostal pozvání do USA natočit americký remake thrilleru Nattevagten - svého režijního debutu z roku 1994. Vznikla tak snímku s názvem Strážce mrtvých. Dva roky pracoval pro bratry Weinsteinovy a spolupracoval se společností Miramax/Dimension v New Yorku a Los Angeles. Produkoval první americký snímek Guillerma del Tora Mimic.

V roce 1997 se však vrátil zpět do Dánska, kde se začal věnovat divadlu, celovečerním filmům a televizní tvorbě. V roku 2001 vznikl snímek Dina (nejnavštěvovanější film v Skandinávii v daném roce) v hlavní úloze s Gerardem Depardieu, která získala ocenění na filmovém festivalu v Montreale. Ve vzpomínaném roce založil i vlastní divadlo The Aveny. Během následujících čtyřech let zaznamenalo nejvyšší návštěvnost mezi dánskými divadly.

V roku 2004 se opět vrátil k filmové tvorbě. V průběhu tří let natočil tři úspěšné snímky: Kærlighed på film (Just Another Love Story); Vikaren (The Substitute); a Fri os fra det onde (Deliver us from Evil).

Bontonfilm

Režijní filmografie

Filmy

2017 Zabijáci z maloměsta
2014 1864 - Brødre i krig
2012 Kletba z temnot
2009 Zbav nás od zlého
2007 Tak trochu jiná love story
Učitelka
2002 Dina
1999 Dybt vand (TV film)
1997 Hlídač mrtvých
1994 Nattevagten
1993 I en del af verden (TV film)
Masturbator (TV film)

TV seriály

2014 1864 (TV seriál)
Epizoda 8 (E08)
Epizoda 7 (E07)
Epizoda 6 (E06)
další epizody (8)
1996 Charlot og Charlotte (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Filmy

2017 Zabijáci z maloměsta
2009 Zbav nás od zlého
2007 Tak trochu jiná love story
Učitelka
2002 Dina
1999 Dybt vand (TV film)
1997 Hlídač mrtvých
1994 Nattevagten
1993 Masturbator (TV film)

TV seriály

2014 1864 (TV seriál)
Epizoda 8 (E08)
Epizoda 7 (E07)
Epizoda 6 (E06)
další epizody (8)
1996 Charlot og Charlotte (TV seriál)
1990 Den gode, den onde og den virk'li sjove (TV seriál)

Producentská filmografie

Filmy

1997 Mimic

Herecká filmografie

TV seriály

2005 Klovn (TV seriál)
1990 Den gode, den onde og den virk'li sjove (TV seriál)
1985 Tonny Toupé show (TV seriál)

Dokumentární

2003 Sikke en forestilling (TV film)
1996 Bowie og Bornedal (TV film)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace