Reklama

Reklama

Napětí

Trailer 1

VOD (1)

Londýn, zima 1974. Celá Británie se kvůli hornickým stávkám připravuje na výpadky elektrického proudu. V tuto nejistou dobu začínající zdravotní sestra Val poprvé přichází do kdysi významné, ale dnes již hodně zanedbané Východní londýnské královské nemocnice. Val je sirotkem a to, že se stala zdravotní sestrou, je jejím splněným snem. Naivní iluze začíná ztrácet hned po příchodu, kdy se setkává s přísnou vrchní sestrou, která ji vysvětlí, jaká pravidla musí bezpodmínečně a bez diskusí dodržovat. Jedním z těch pravidel je i to, že sestra se musí své práci naprosto odevzdat a obětovat. V její první den byla většina pacientů a zaměstnanců kvůli očekávaným výpadkům elektřiny evakuována do jiné nemocnice. Může se zdát, že o to méně bude mít Val práce, ale bohužel je jedna z mála, která musí zůstat na noční směnu. Ocitá se v temné, ponuré, rozpadající se a téměř opuštěné budově, kde jen několik zaměstnanců a nemohoucích pacientů neschopných převozu. Světla zhasnou, nemocnicí pomalu protéká šero měnící se v temnotu. V té temnotě se něco skrývá. Děsivé a nelidské zlo. A Valina nevinnost je přesně to, co skryté zlo probudilo. (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (105)

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Debutující Corinna Faith natočila duchařskou podívanou, která minimálně ve své první půlce dovede zaujmout vcelku nepříjemnou atmosférou a přesvědčivou Rose Williams v hlavní roli. Bohužel čím víc se blíží konec, tím víc se ukazuje, že režisérka a scenáristka měla možná až příliš velké ambice a témata, která načne, nezvládá úplně vytěžit. Napětí toho nakonec chce říct až příliš a samo sobě tím ve finiši podráží nohy. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že keby si "The Power" udrží tú istú dávku napätia akú mal počas svojich prvých dvoch tretín, tak by to bolo absolútne fenomenálne a dal by som filmu svoj plný rating. A vôbec by som sa tomu nebránil. A je mi jasné, že to chcú poňať štýlom, aby veci dávali zmysel a dočkali sme sa nejakého zakončenia. A pravda je, že filmu to nijako extra neubližuje. No myslím si, že atmosféra temnoty v nemocnici a nahnevaný agresívny duch boli predsa len o niečo zaujímavejší. Ale je super, že film sa drží skoro počas svojho celého času v tmavých koridoroch a využíva skvele atmosféru tejto nemocnice. A cítil som, že srdce mi bije rýchlo v tomto prostredí. Ideálne sledovať počas noci za tmy a vychutnať si tak naplno. Tak ako som ten film videl ja. Alebo (keby to bolo možné) v kine. Tam proste nasajete tú atmosféru oveľa viac ako keby ste to pozerali počas dňa. Tento film ma fakt dostal. A nechcem prezrádzať moc, aby som nepokazil zážitok. Ak sa nebojíte tmy, rozhodne do toho choďte. A ak sa bojíte, myslím si, že tento film vám dvihne adrenalín v krvi. Hodnotenie: A- ()

Reklama

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Žádný zázrak se bohužel opět nekoná. Nechal sem se unést první vlnou pozitivní kritiky a kecy ve stylu ''nejlepší horor od dob prvního Insidious''...meh, ani omylem. Atmosféra staré nemocnice je výborná, režisérka (to mě mělo varovat hned) pracuje dobře s tématem misogynní společnosti v Anglii v sedmdesátých letech a vůbec celkově i s tehdejší lékařskou péčí atd. Hudba je rovněž slušná a dobře se pracuje s ruchy, Bishara by měl radost, ale jinak po nadějném začátku začne být scénář až příliš hloupý, nudný a ke konci už trochu otravný. Bohužel se to celé začne ubírat směrem kterým fakt nechcete a nejhorší na tom všem je, jak je to celé předvídatelné. Občas to umí vykouzlit atmosféru, snad dvě lekačky ujdou, zbytek je feministický kýč a na konci, když se všichni tří chytnou za ruce a utíkají chodbou jak mentálci už se moje manželka začala nahlas smát. Já se teda jen kroutil a v duchu si říkal, jak zase jednou někdo zabil výtečný potenciál. Mělo to navíc, scénář je bohužel jedním slovem...sračka. Za pár hodin si nevzpomenu, že jsem to viděl.50%. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Chcel by som dať viac, kvôli prostrediu a atmosfére. Hoci je podporená úplne rutinnými zvukovými efektami, ktoré tu vytvárajú to povestné stiesnenie a zlovoľnosť. Ale dobová nemocnica počas výpadkov prúdu je fajn nápad. Bohužiaľ najväčší problém filmu je hlúposť postáv a ich nelogické konanie. A od asi 40 minúty je to celkom utrpenie pozerať. Takéto filmy zvyknú zapadnúť prachom veľmi rýchlo. Pre väčšinu, ako keby ani neexistovali. ()

borec999 

všechny recenze uživatele

Britská ducharina zo 70. rokov, ktorá je z hľadiska príbehu a zápletky omnoho sofistikovanejšia ako by ste povedali po úvodnej polhodinke filmu. Paradoxom však je, že mi viac vyhovovala práve tá jednoduchšia a priamočiarejšia prvá polka s pôsobivým prostredím nočnej nemocnice (ktorá zažíva výpadok el. prúdu), sympatickou hlavnou hrdinkou a prvými náznakmi toho, že v nemocnici nie je všetko s kostolným poriadkom. V tejto časti Corinna Faith ukázala, že dokáže navodiť kvalitnú atmosféru napätia a okrem toho aj pomerne efektne načasovať ľakačku. Potom čo príbeh začne pomaly odkrývať karty to však už taká sláva nie je. Jednak sa mi príliš nepáčil  SPOILER koncept chvíľkových posadnutí, kedy 10 minút je hrdinka okej, 15 minút je posadnutá a nemôže sa tomu ubrániť, potom je na minútku znova okej a v závere už dokonca o posadnutie ducha žiada a nadviaže s ním akúsi formu spolupráce KONIEC SPOILERU a aj strašenia/hororovej atmosféry sme v 2. polke dostali oveľa menej. Menší twist v závere neurazil, logicky príbeh ako tak drží pohromade a je zrozumiteľný. Celkovo je The Power horor, v ktorom mierne prevyšujú pozitíva nad negatívami, podobne ako prvá polovica filmu nad druhou. 55-60% ()

Galerie (40)

Zajímavosti (3)

  • Film bol natáčaný v Bawdsey, Suffolk v lete 2021. (Arsenal83)
  • Výpadky elektriny spôsobené štrajkom baníkov odkazujú na skutočné udalosti, kedy britský premiér Edwarda Heathe oznámil 13. decembra 1973 opatrenie, ktorým zaviedol "pre nepotrebné podniky" tzv. "3-dňový pracovný týždeň", čo sa uplatnilo od 31. decembra 1973 a malo za cieľ znížiť komerčnú spotrebu elektriny. To viedlo k štrajku baníkov, ktorý zabránil dodávkam uhlia do elektrární. Vláda síce zapojila alternatívne zdroje, ale väčšina domácností a oblastí v celom Spojenom kráľovstve v tomto období nestále zažívala viacero výpadkov elektriny. Opatrenie bolo zrušené 7. marca 1974. (Arsenal83)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno