Reklama

Reklama

Napětí

Trailer 1

VOD (1)

Londýn, zima 1974. Celá Británie se kvůli hornickým stávkám připravuje na výpadky elektrického proudu. V tuto nejistou dobu začínající zdravotní sestra Val poprvé přichází do kdysi významné, ale dnes již hodně zanedbané Východní londýnské královské nemocnice. Val je sirotkem a to, že se stala zdravotní sestrou, je jejím splněným snem. Naivní iluze začíná ztrácet hned po příchodu, kdy se setkává s přísnou vrchní sestrou, která ji vysvětlí, jaká pravidla musí bezpodmínečně a bez diskusí dodržovat. Jedním z těch pravidel je i to, že sestra se musí své práci naprosto odevzdat a obětovat. V její první den byla většina pacientů a zaměstnanců kvůli očekávaným výpadkům elektřiny evakuována do jiné nemocnice. Může se zdát, že o to méně bude mít Val práce, ale bohužel je jedna z mála, která musí zůstat na noční směnu. Ocitá se v temné, ponuré, rozpadající se a téměř opuštěné budově, kde jen několik zaměstnanců a nemohoucích pacientů neschopných převozu. Světla zhasnou, nemocnicí pomalu protéká šero měnící se v temnotu. V té temnotě se něco skrývá. Děsivé a nelidské zlo. A Valina nevinnost je přesně to, co skryté zlo probudilo. (CinemArt)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (105)

Martrix 

všechny recenze uživatele

I když The Power nesklízí skvělé recenze, vůbec nepochybuji o tom, že by Corinna Faith nic na výsledném sestřihu neměnila. Přestože ani já nejsem vysloveně nadšený, tak na mě uděla velký dojem preciznost s jakou je tento film nejen napsaný, ale i natočený. Ano je tam spousta tmavých scén...ale ne bezúčelně. A ano, v některých pasážích ztrácí příběh dech...ale to jen proto, že si to nejlepší Corinna Faith nechala do závěrečných pár minut. A nakonec ano, od určitého okamžiku je to předvidatelné...jenže na tom nesejde, protože závěrečný výkřik dává slůvku power docela jiný význam. A pro mě osobně i povyšuje The Power z pouhého hororu, na psychologické drama. Kdyby byl tvůrcem muž, měl bych jisté pochybnosti, jestli jsem si v tom nenašel víc, než sám autor zamýšlel. Jenže stačí trochu zapátrat na webu a bude vám jasné, že tahle paní měla vše promyšlené. A to se cení. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Vždy som tvrdil a aj tvrdiť budem, že kto to vie s hudbou (zvukom), pričom zároveň dokáže vyťažiť z práce so svetlom, tmou a tieňom, je v polovičke úspechu v prípade kvalitnej duchariny. S hororom tohto subžánru je to ako s lobdou pri fodbale. Pri práci s ňou rozhodujú detaily, ktoré dokážu urobiť výsledok. Keď je takýto počin obohatený o vhodné prvky, pričom to vyslovene nemusia byť masky či gore, ba práve naopak, úplne drobnosti, vykľuje sa zo snímku FILM, ktorý bude mať všetky predpoklady uspieť. No a presne taký je “The Power” i keď podľa mňa sa z daného prostredia starej, ošarpanej nemocnice dalo vyťažiť ešte viac, pričom aj od záverečnej pasáže som očakával väčšie grády, keďže prvé 2/3 boli z pohľadu atmosféry naozaj výborné. Každopádne, vďaka za zážitok “kráľovna Alžbeta” .. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem z tohoto kousku poněkud rozpačitý. Prostředí nemocnice je samozřejmě perfektní a vedle blázinců a sanatorií i oblíbené v hororu. Ostatně svými chodbami a množstvím místností připomíná gotické sídlo. A nechybí ani sklepní prostory, kde bývá tajemno nebo rovnou zlo nejsilnější. Williamsová je sympatická, ale scénář jí předepsal po většinu času hrát ušlápnutou puťku, co poslouchá na slovo. To mě tedy moc nebavilo. Vynikající kamera, zejména pohledy shora jsou působivé a tísnivé, solidní hudba. A přece místo temné atmosféry sází se více na lekačky, vůči nimž už jsem imunní. Přirozeně nechybí klišé - teď se otočí a někdo tam bude, teď na ni něco sáhne, ideální místo je pod postelí (to byla zrovna příjemná scéna), a když vás něco posedne, tak se zkroutíte jako paragraf. Chyběla už jen zrcadla. Závěr v kotelně mohl být epičtější a drsnější. Moje největší výtka je, že film není strašidelný (jen poslední čtvrtina je napínavá a díky za ni), jenže to je u hororu špatně. Z poslední doby mě více bavil hůře hodnocený The Banishing, což je mojí slabostí pro gotické horory. Ztráta času to rozhodně není, ale čekal jsem mnohem více... ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Největší kouzlo The Power je v časté nejistotě, kterým úhlem právě děj sledujeme a na jaké úrovni reality se film aktuálně pohybuje. K tomu pomáhají nejen poučené postupy s dramaturgií (není to blumovský den-noc-den-noc, nýbrž jenom jedna noc), druhým plánem a hlavně podivným střihem mezi scénami (který působí tak divně, že místy se mi nedařilo odhalit, zdali je to znepokojivý záměr nebo o prostě blbej střih). Díky těmto faktorům se není problém do onoho strašidelného světa potemnělé nemocnice snadno ponořit. Na zem se bohužel divák vrací skrze několik aktuálních klišé (objeví-li se na scéně bílý muž, je zápletka prakticky uzavřena, jakkoli se snaží snímek tvářit, že nás čeká velké odhalení) a Rose Williams, která hraje naivní zdravotní sestru jak školačku v pornu. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Poctivá britská dobová duchařina, která má určité aktuální sociální přesahy, ale primárně naštěstí nezapomíná na to, že by měl horor diváka aspoň trochu postrašit. Poloopuštěná nemocnice uprostřed Londýna v sedmdesátých letech, v době pravidelných celonočních odstávek elektrického proudu, je pro takové postrašení místem jako stvořeným. The Power se rozbíhá možná lehce pomalu, ale u té ústřední noční sekvence jsem si spokojeně vrněl. Fakt hezky natočená věc, která umí znepokojit a vyvolat mrazení. Už jsem se těšil, že to v tomhle módu vydrží až do konce, a ono bohužel ne. Závěr je tedy za mne trošku těžkopádný, na druhou stranu nabídl relativně smysluplné zakončení a celkově pozitivní dojem nezkazil. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (3)

  • Film bol natáčaný v Bawdsey, Suffolk v lete 2021. (Arsenal83)
  • Výpadky elektriny spôsobené štrajkom baníkov odkazujú na skutočné udalosti, kedy britský premiér Edwarda Heathe oznámil 13. decembra 1973 opatrenie, ktorým zaviedol "pre nepotrebné podniky" tzv. "3-dňový pracovný týždeň", čo sa uplatnilo od 31. decembra 1973 a malo za cieľ znížiť komerčnú spotrebu elektriny. To viedlo k štrajku baníkov, ktorý zabránil dodávkam uhlia do elektrární. Vláda síce zapojila alternatívne zdroje, ale väčšina domácností a oblastí v celom Spojenom kráľovstve v tomto období nestále zažívala viacero výpadkov elektriny. Opatrenie bolo zrušené 7. marca 1974. (Arsenal83)

Reklama

Reklama