Reklama

Reklama

Legenda

Trailer 2

Obsahy(1)

Není Dobra bez Zla, Lásky bez Nenávisti, Nevinnosti bez Chtíče. A nade vším vládne Pán temnot (Tim Curry). V nastolení vlády noci a zla mu už brání jen drobnost: existence dvou posvátných jednorožců. Dokud ti budou běhat po Zemi, zlo nemůže život lidí ohrozit. Zbavit se jich ovšem nebude žádný problém. Věrný, nestvůrný skřet Blix je rád zabije, může-li se tím zavděčit svému pánovi. I když přiblížit se k nim nebude nijak snadné. Má-li se však Osud naplnit, naplní se. A princezna Lili (Mia Sara) netuší, že její obdiv k těmto nádherným zvířatům odstartuje tragédii netušených rozměrů. Zlo ale přece nemůže definitivně zvítězit! Princeznin přítel Jack (Tom Cruise), který tak trochu cítí odpovědnost za to, co se stalo, je o tom přesvědčen. A je odhodlán udělat vše, aby svět zachránil. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (339)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Než si Tondu Cruise vzal do své stáje na nějaký čas Tony Scott, zkusil si jaké to je být pod taktovkou slavnějšího Ridleyho. Ještě jsem neviděl všechny filmy Ridleyho, ale tipl bych že Legenda je z mého hlediska nejslabším. Tato pohádka mě fakt moc nebavila. Vizuál se samozřejmě pochválit dá, stejně jako nápaditá hudba. Zbytek šel mimo mě. Viděl jsem režisérskou verzi. PS: Těžko říct jestli tohle diváci ve své době skousnuli po "legendách" Alien a Blade Runner. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Legenda bola dlho jedna s tých filmov čo som od Sira Ridleyho nevidel. Nakoniec som to dobehol a vlastne ma ani tak nebavila. Neviem či som veľa od toho očakával alebo čo, ale nestrhlo ma to. Možno tým, že je to vlastne rozprávka. Po technickej stránke ako je u Scotta zvykom je to samozrejme vynikajúce dodnes, masky a kostýmy nemajú chybu, ale celkový príbeh a postavy ma moc nezaujali. 65% - 3* ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Jesus, takhle nesympatickou pohádkovou fantasy jsem snad ještě neviděl. Tupě čučící Cruise je tu fakt šílenej, šilhavá víla snad ještě víc a to děcko s divným hlasem wtf a korunu tomu dávali pitvoříci se elfové a neméně nablblá princezna. Jakmile se na scéně objevil hlavní záporák v podání Tima Curryho, bylo to chvíli docela snesitelné, ale jako celek je to kýčovitá a špatně zahraná rozvleklá nuda. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Legenda je film jak z rychlíku. Žádné zdlouhavé představování fantasijního světa a jeho postav, divák je hozen bez předchozích varování do řeky vyprávění, které sice není nijak zvlášť složité, ale zato nádherně podmanivé. Škoda, že Ridley Scott tolik nedokáže balancovat mezi pohádkovým kouzlem a přeslazeným podbízením, proto považuji začátek a konec za to nejslabší na celém filmu. Dál však musím jenom chválit. Ani dnes úroveň masek (či chcete-li triků) nepůsobí v žádném případě legračně, ale stále vzbuzují zasloužený respekt. Vždy rád ocením onu kvalitní poctivou ruční práci. Ruku v ruce s výpravou jde i Scottův fantasijní vizuál, jenž je jednoduše pastvou pro divákovi oči. Nevím zda-li to bylo právě perfekcionistickým vedením herců, ale prkenné výkony Toma Cruise a jeho dívky v celku nepůsobily až tolik rušivě. Avšak věřím, že kdykoliv se Bill Nighy (obludný kapitán Davy Jones z Pirátů z Karibiku) podívá na výkon Tima Curryho schovaného pod maskou Pána Temnoty, musí se na místě hanbou propadnout, neboť ten mu nesahá ani po kotníky. Legenda je vlastně film pro dospelější publikum, které si však zanechalo kus toho pohádkového dítěte ve své duši. Neviděli jste? Napravte to! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Najnadprirodzenejšie prvky rozprávok nie sú čary, víly a draci, ale imunitný systém princezien a princov, ktorí sa premávajú po zasneženej krajine polonahí a nikdy nechytia ani len nádchu. Chápem päťhviezdičkové nadšenie niektorých užívateľov zo Scottovho dychberúceho vizuálu, vyvolávajúceho spomienky na Cocteauvovu Krásku a zviera, jeho Blade runner, talianske a americké horory zo sedemdesiatych a osemdesiatych rokov. Lenže tento vizuál deti, pre ktoré je jednoduchý príbeh vymyslený nedocenia a dospelí budú mať opačný problém. V tom väzí asi aj krutý neúspech filmu. Občas som bol formou, ktorá valcuje obsah okúzlený, lenže na rozdiel od emocionálne omnoho silnejšieho, tak často tu spomínaného podobného Nekonečného príbehu už Legendu viac vidieť nepotrebujem. Je totiž na rozprávku príliš chladná a vykalkulovaná. Paradoxom je, že film, ktorý sa takmer celý odohráva tme, som pozeral cez deň. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (15)

  • Celý pohádkový les byl uměle vytvořen na ploše o rozloze fotbalového hřiště a byl doplněn zrcadly na stěnách, aby vypadal opticky ještě větší. Nejmohutnější stromy byly vyrobeny z polystyrenu, celá scéna byla později zasypána hlínou a byly do ní zasazeny živé rostliny i menší stromy. Zvířata, kromě andaluských koní (jednorožců), v tomto uměle vytvořeném lese opravdu žila. Pro představu, jen holubů bylo do lesa přivezeno kolem 250 kusů. (FAITH.BABE)
  • Pohádka byla postupně sestříhána ze svých 150 minut na hodinku a půl. Ne testovacích projekcích byla hodnocena jako příliš temná a dospělácká. Studio uvedlo na zkoušku původní verzi v evropských kinech. V amerických kinech ale vyměnili soundtrack a přetočili závěrečnou scénu. (Pumiiix)
  • Pracovní název filmu byl "Legend of Darkness". (becki_tu)

Reklama

Reklama