Reklama

Reklama

John Garrity (Gerard Butler) s manželkou Allison (Morena Baccarin) a malým synem Nathanem se vydávají na nebezpečnou cestu, aby našli útočiště, před obrovskou kometou rychle se blížící k Zemi. Uprostřed děsivých zpráv o tom, že města po celém světě jsou ničena úlomky komety, naši protagonisté bojují s rostoucí panikou a bezprávím, které je obklopuje. Budeme svědky zběsilého útěku do bezpečí. Podaří se jim najít poslední úkryt před globální apokalypsou a najít nový bezpečný domov? (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 7

Recenze (403)

Lima 

všechny recenze uživatele

Má to svoje slabší momenty (celá závěrečná půlhodina je takový klišovitý holywoodský konstrukt, náladou úplně odlišný od předchozího reálně působícího dění), ale jinak to má daleko do Geostormu a podobných kokotin z poslední doby, je to uvěřitelný pohled na chování lidí v mezních situacích, kdy tváří v tvář planetární katastrofě vyplave na povrch jejich egoismus a nízké pudy. Trikově je to střídmé, ale zlověstné pohledy na měnící se oblohu má své znepokojivé kouzlo a vizuálně to fakt vypadá dobře a uvěřitelně. Ale já to tušil, protože Ric Roman Waugh je šikula, už to párkrát dokázal a jeho zatím poslední film si určitě nezaslouží být v modré barvě. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Greenland" je v jadre asi jeden z tých lepších katastrofických filmov a možno v sebe nesie viac logiky ako niektoré iné, no klasické elementy si neodpustí. Sústredíme sa na jednu rodinu, ktorá kompletne prežije. Sú tu postavy, ktoré robia absolútne nelogické rozhodnutia, alebo ich minimálne komentuje nelogickými monológmi. Viď dvaja chalani, ktorí bojujú s Gerardom Butlerom o jeho náramok a chcú, aby "im" ho vydal. Aký úžitok budú mať dvaja z jedného náramku, keď je na ňom len jedno meno? Čo budú potom oň bojovať medzi sebou? Je tu ďalšia scénka v aute, ktorá skončí únosom a vyhodením matky na ulicu, a potom únosca o niekoľko desiatok kilometrov ďalej povie chlapcovi, že ak chce niekedy ešte mamu vidieť tak nech robí čo mu povie. Logika - jeho matku vyhodili z auta a ako mu môže povedať, že ju ešte uvidí? Efekty sú trošku mix a postavy nie sú veľmi zaujímavé. Minimálne náš hlavný hrdina John nemá moc čo do seba oproti iným hrdinom z katastrofákov. Na druhú stranu Morena Baccarin podáva vynikajúci výkon a vo všetkých scénkach pôsobí veľmi úprimne a skutočne. Film má niekoľko silných momentiek, ktoré sa mi úprimne dostali pod kožu a dodávali tomu dramatickosť, ale celkovo dokopy film v ničom extra nevyniká. Je to okey film s dobrými momentkami, ale klasickým príbehom, kde ide všetko podľa tradičných a klasických momentov. Takže pozerateľné, ale nie výnimočné. Hodnotenie: C+ ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA Tržby Celosvetovo $47,800,000Tržby za predaj Blu-ray v USA Tržby za predaj DVD v USA ║ Gerard Butler v takom skôr normálnejšom filme. Námet už troška prevarený, zánik sveta sme tu mali v podobných verziách už niekoľko krát ale dobre, tu sa snažia ísť v takých že dramaticko reálnejších osnovách. Aj keď nie vždy to nie úplne vychádza, občas to pokĺzne na nejakej tej banálnosti ale tak to už býva. A Morena Baccarin je stále sympatická ale pre hlavné postavy sa moc nehodí, hlavne nie do moc dramatických polôh, dosť v takýchto polohách herecky prehráva. /60%/ ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Proklamovaný zabiják planety, kometa a její smrtící úlomky, realizačně vydal jen pšouk.  A Gerard Butler a jeho rodinka v ohrožení válcuje podstatnou část filmu. Co myslíte, chcípnou, nebo nechcípnou? Kdeže, režisér  na to nemá. No, Ric Roman Waugh vlastně netrpí výjimečnou kreativností, tudíž nápaditých, klišé prostých, je  nějakých prvních 45 minut, pak už diváka zhola nic nezaskočí. Přitom výchozí expozice, kdy je vládním úřadem vybrán omezený počet lidí podle dovedností, aby byli dopraveni vojenskými letouny a následně přežili v utajeném úkrytu, se dá považovat za zajímavý rozjezd. No ale vše vezme za své, když zjistíme místo určení letu, načež to celé není korunováno nějakou pointou, co by diváka uzemnila. Film navíc tolik nesází na přehlídku speciálních efektů, jak by to pro katastrofický žánr mělo být kritériem, nýbrž stále dokola sledujeme, kterak se tříčlenná rodinka neustále na své cestě do bezpečí rozděluje a zase následně stmeluje, zastaví se na návštěvě u "eastwoodovsky" disponovaného Scotta Glenna a pak jen nuda. Finále opravdu téměř neexistuje. Problém tkví v tom, že ve filmu hrají Gerard Butler, je současně i producentem snímku, a Morena Baccarin, přičemž se od nich očekává, že dostanou prostor herecky zazářit, tudíž samotná destrukce planety Země se omezí na katastrofické reportáže v televizi a nějaké ty tlakové vlny způsobené po dopadu úlomků komety. Jsou zde i delší úseky, kdy jde vesměs jen o sledování rodinky v nesnázích a jejich peripetie s občany, co mají nekalé úmysly. Jsou jistě režiséři, kteří by takovýto námět, v mnohém neotřelý a působivý, využili nadoraz. Waugh na mě ale působil nejistě, jak kdyby se režírování snažil předat někomu povolanějšímu. Nikdo ten záskok nevzal, tudíž si tu katastrofickou vizi v jeho podání budeme muset užít,  než ta bujará kometa mrskne ocasem k lepším filmovým zpracováním. 5/10 ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Katastrofické filmy a Gerarda Butlera mám rád. Ale musí to vyjsť na jednotku. Greenland nemá nič spoločné s Grónskom, napriek tomu som sa pri príchode kométy k Zemi cítil nejaký uzimený. Ono tento disaster movie nič neprináša nové. Zobrazuje paniku a bezprávie, ktoré ovládne ľudí s prichádzajúcim koncom. Gerard s rodinou musí stihnúť lietadlo, ktoré je jediným únikom pred istou smrťou. Okolo neho je všade chaos a vlastne na to sa to celé zameriava. Ľudia sa zásobujú toaleťákmi. Som si istý, že režisér sa inšpiroval koronou. Na to netrebalo žiadny asteroid. Stačilo pohroziť soplíkom a ľudia rabovali obchody a brali po 200 kíl múky aj u nás. Rýchly spád, tempo rovnomerne rozložené, na katastrofu sa dlho nečaká. Príde aj rabovanie a vy neviete či sledujete naozaj tú korona krízu alebo hnutie black lives matter. Herecké výkony ženských postáv boli pre mňa maximálne hysterické a liezli mi na nervy. Ide však o jeden z tých lepších katastrofických filmov, a preto pridám na hodnotení. Finále ale mohlo byť výrazne lepšie. S tým lietadlom to bolo nereálne. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (6)

  • Okrem viacerých miest v USA pracovali filmári aj na Islande (zábery Grónska sú v skutočnosti Island). (MikaelSVK)
  • Jméno zlověstné komety Clarke vzniklo jako pocta pro spisovatele Arthura C. Clarka, autora románu „Kladivo Boží“ (1993, česky 1996), v němž je také obdobně zobrazen blížící se střet Země s asteroidem. Knihou se nechaly několik let po vydání inspirovat filmy Armageddon (1998) a Drtivý dopad (1998). (Stanislaus)

Související novinky

Greenland: Poslední úkryt se dočká pokračování

Greenland: Poslední úkryt se dočká pokračování

15.06.2021

Loňský katastrofický spektákl Greenland: Poslední úkryt měl kvůli zhoršující se pandemické situaci jen málokdo šanci nakonec vidět v kinech, ale nyní se zdá, že thriller o rodině hledající úkryt před… (více)

Gerard Butler chce zachránit svět

Gerard Butler chce zachránit svět

27.06.2020

Herec Gerard Butler patří v Hollywoodu už řadu let k akčním jistotám. Nehraje sice v těch největších blockbusterech a jeho filmy v kinech čas od času šeredně vyhoří, hvězda snímků 300 nebo Pád Bílého… (více)

Reklama

Reklama