Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Salvatore Frolo, jehož manželka a dcera se staly před lety obětí mafie, zastřelí majitele kasina Antonia Tindariho. Při vyšetřování přichází policejní komisař Corrado Cattani do styku s bankéřem Tano Carridim, který se snaží získat s podporou mafie kontrolu nad mezinárodní pojišťovnou. Aby toho dosáhl, přinutí významného italského bankéře ke svolení oženit se s jeho dcerou Ester. Otec Ester nakonec podlehne vydírání a spáchá sebevraždu. Ester se však přes odpor Corrada rozhodne s Tanem zůstat, aby odhalila jeho tajemství a pomstila otcovu smrt. Komisař s velkým úsilím rozkrývá složitou korupci vedoucí od regionálních politiků až k nejvyšším státníkům země. Zjišťuje též, že Frolova dcera není mrtvá a v jejím hrobě nachází prázdnou rakev. Když se nakonec Cariddimu podaří ovládnout pojišťovací společnost, události naberou rychlý a tragický spád... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (50)

manonfire 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejlepší kriminální seriál všech dob(minimálně I.-IV.série). Nikde jsem nezažil tak bolestivé ztvárnění permanentní porážky dobra prostřednictvím těch nejcivilnějších a nejchladnokrevnějších krutostí. Únosy, drogy, výhružky rodinám a jejich krutá naplnění. Smrt drtivé většiny těch odvážných a dobrých ať už se jejich těla najdou rozstřílena desítkami kulek kdesi ve vracích aut na opuštěné silnici, či s jednou nečekanou kulkou do týla kdekoliv ...třeba ve frontě na kafe. Oproti tomu nehynoucí triumf mafie. Všechno nebývale hmatatelné. Když ještě uvážím, že Morriconeho soundtrack k tomuto seriálu osobně navrhuji za nejgeniálnější hudební dílo určené pro filmovou tvorbu, uvědomuji si, že právě píši recenzi ne jednu ze stovek dalších, ne abych vyjádřil své hodnocení, ale abych napsal cosi jako milostný dopis k tomuto pro mne nazapomenutelnému projektu. Ačkoliv bych pochopitelně našel dílčí chybičky, tak síla celého díla na ně dá hodně rychle zapomenout. Klasika, kult a slzy za které se nestydím. 100% ()

kinderman 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

IV. série má v sobě všechno: osamělého policejního vlka Cattaniho a jeho bezcitného protivníka Tana, neúplatnou soudkyni, cynického novináře, který se ještě jednou postaví na stranu spravedlnosti, sicilského kmotra, nevinné děti, nájemné zabijáky, hluboko zakopané tajemství a propojení světa zločinu, financí a vysokých politických kruhů. „Něco mi slib. Že nebudeš utíkat, až přijde tvůj čas.“ ()

Reklama

ClimbVibe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Komisař Cattani - to pro mě byl hrdina a vzor, stejně jako asi pro každého kluka, který tento seriál hltal. Znamenal víc než jen seriál, byl to opravdu kult. Něco co jsem ve svých nezletilých letech nemohl moc pobrat a pochopit a přesto jsem Chobotnici miloval a bál se jí. Rád jsem se s odstupem znovu podíval na všechny díly prvních 4.sérií. 1.-2.série První seznámení se světem mafie, s čestným a neústupným komisařem. Rozbití jedné velké skupiny, ale i rozbití Cattaniho rodinného života. Ze začátku mi připadaly rodinné scény trochu rušivé a patetické (možná spíš, že v českém překladu se otupí hrany italského naturelu). Pár opravdu silných scén. 3. Série nabírá nový dech. Seznámení se s lidmi okolo Antinariho banky. Objevuje se největší protivník Cattaniho - Tano (současně jeden z nejcharismatičtějších záporáku co znám). 4. Zřejmě nejpropracovanější série. Každý díl má okolo hodiny a půl, v každém se něco děje a drama na sebe nenechá čekat jen do finále. Režie znatelně dynamičtější než v předchozích částech. Rád bych se zmínil ještě o dvou složkách, které pro mě zařazují Chobotnici mezi nejoblíbenější seriály: Český dabing - až neuvěřitelně dobrý. Připadá mi, že pro české znění přizvali ty nejlepší koně dabingu u nás. Co jméno to hlas s velkým H: Kanyza, Molčík, Cupák, Vinklář, Přeučil, Adamovská, Rázlová... Hudba naprosto bezchybná. Tísnivá, melancholická, dramatická - jeden z nejlepších soundtracků co znám. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Musím říci, že jsem byl mile překvapen, jak může být čtvrtá řada o +- šesti dílech napínavá a nerozbředlá. Občas jsou sice vidět určité dějové zkratky a chybky, včetně více chyb skriptu. Jinak i s prodlouženou stopáží jednotlivých dílů si seriál udržuje velmi slušnou kvalitu. Zejména v posledních dvou dílech atmosféra pořádně zhoustne, čemuž významně napomáhá prolínání hudby, vycházející z tísně či smutku a najednou se pod tím začnou postupně prosazovat zlověstné tóny, které nabývají na razanci, až smutek zatlačí do pozadí. To bylo opravdu mistrné a temné. ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

Brilantní scénář, napětí, dobré akce, zápletky. K tomu nutno připočíst depresivní, ale na míru seriálu výborně šitou hudbu a skvělé herecké výkony v čele s Placidem. Vyvrcholení v rámci celého seriálu Chobotnice. Mafiánské podsvětí je zde vykresleno možná reálněji, než si myslíme. Výborný tým Corrada Cattaniho zlikviduje nezvykle dost mafiánů (pěšáků odvádějících nadmíru hnusnou práci), Cattani pozná, kdo je loutkář. V posledním díle to vypadá na triumf policajtů, ale ve finále to vezme strhující a tragický zlom. Pátou sérii si již nepamatuji. Tipuji však, že tvůrci nechali zničit všechny Cattaniho parťáky ze čtvrté řady, kterou považuji za výjimečný divácký zážitek. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • Vila, ve které spolu žijí Ester Rasi Cariddi (Simona Cavallari) a Tano Cariddi (Remo Girone), je ve skutečnosti Villa Melzi d'Eril v Bellagiu v Itálii. Vila, kde bydlí Antonio Espinosa (Bruno Cremer), je ve skutečnosti Villa Giovanelli Fogaccia v Římě v Itálii. (Cucina_Rc)

Reklama

Reklama