foto

Remo Girone

  • nar. 1.12.1948 (68 let)
    Asmara, Eritrea
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tajuplný výraz se spoustou otázek a vždy solidní vystupování před kamerou i za ní. To je Remo Girone. Narozen 1.prosince 1948 v Asmaře, hlavním měste afrického státu Eritrea. Tento rok se do dějin této země zapsal jako revoluční a mnoho italských osadníků, včetně Remových rodičů, musilo ze státu prchnout zpět do Itálie, která zde necelých šedesát let do roku 1947 držela ekonomické i politické otěže coby ve své kolonii. Necelý půlroční Remo tak prožije dramatický návrat do své skutečné vlasti a v Říme jeho otec, obchodník, zůstává i s rodinou.

Řím se stává pro Rema osudovým městem a úspěšně skládá maturitní zkoušky, po nich se hlásí na Fakultu ekonomie a obchodu na státní univerzitu, kde je úspěšně přijat. Avšak studium nedokončuje a nadšen pro umění se hlásí na slavnou all'Accademia Nazionale d'Arte Drammatica, kde sklízí úspěch s recitací a přednesem. Po absolvování uměleckého semináře se aktivně zapojuje do divadelní činnosti. Životní divadelní nabídku mu dává teprve Enrico D'Amato hrou Romeo a Julie dramatika Shakespeara, kde mladý a ambiciozní herec předvádí skutečně svůj um na výbornou, posléze přichází z různých scén další nabídky a pozvání k hostování a milý Remo hraje v Beckettovi či ve hře Arthura Millera Smrt poštovního doručovatele. Jeho srdeční záležitostí však je a vždy bude Anton Pavlovič Čechov a jeho velké hry, které v životě, ač na "prknech, co znamenají svět" nebo před kamerou, ještě střetne.

Filmová kariéra třiadvacetiletého mladíka se naplno rozjíždí rokem 1972, kdy nabídku na první velkou roli dostává od známého maďarského autora Miklóse Jancsá ve snímku ROMA RIVUOLE CESARE. O dva roky později se projekt s pozitivní kritikou promítá. Tím se započíná dráha Gironeho, coby skvělého filmového herce s velkým charismatem. Prochází dalšími dvěma snímky až konečně přichází vytoužená první hlavní role v tv filmu RACEK od zbožňovaného Čechova. V roce 1978 je obsazen do vedlejší role ve slavném kriminálním dramatu CORLEONE, kde se setkává s Giulianem Gemmou, Michelem Placidem, pozdějším dobrým kamarádem a krásnou Claudiou Cardinale. Snímek režiséra Squitieriho sklízí pro svou realističnost ovace u mnohých kritiků i širší věřejnosti.

Remo hraje dále ještě v několika tv filmech a mnohých divadelních hrách, když přichází role jeho života v roce 1984 v dnes již kultovním krimiseriálu CHOBOTNICE. Zde sehrává úlohu chladnokrevného taktizujícího zabijáka, který se vetře do přízně mocných lidí, z kterých posléze udělá své další oběti a dostává se až k moci velkého rodinného klanu, větve Mafie. Seriál pokračuje s úspěchem až do roku 1992, kdy od společného stolu odcházejí původní autoři i herci a ty nahrazují již méně úspěšní lidé s dalšími čtyřmi sériemi do roku 1999. Remo Girone samozřejmě nevěnuje všechnu pozornost stále jen seriálu, ale točí další snímky i mezinárodní francouzské či americké produkce a dokonce i autorsky spolupracuje na některých divadelních scénách po Itálii.

V devadesátých letech se dostane k nemalým rolím v dobrodružných tv filmech BÍLÝ SLON a seriáloví PIRÁTI, kde představuje krutého královského vojáka, jehož fanatická dcera se mstí dvěma bratrům, kteří ji kdysi "zabili". Od konce devadesátých let se tento znamenitý italský herec spíše stáhl do ústranní a sehrál v novém tisíciletí jen několik málo vedlejších rolí ve velkorozpočtových filmech. Však za smrtícího Gaietana Carridiho si zaslouží navždy vysoký piedestál v síni slávy. Díky, Remo.

D. "LiVentura" Ch.

Herecká filmografie

Filmy

2017 Voice from the Stone
2016 Infernet
Mothers
Pod rouškou noci
Utima fermata: Roma - vita e morte di Alcide de Gasperi
2015 Shades of Truth
2014 Majkl Džeksn
2013 Benvenuto Presidente!
Roche papier ciseaux
2012 Marie z Nazaretu (TV film)
2011 Malý klenot
Služebnice boží (TV film)
2008 Ali, Le (TV film)
Misstake
2007 Nesahejte na sekeru (Vévodkyně z Langeais)
Peopling the Palaces at Venaria Reale
Sole nero, Il
2006 Quijote
2005 Persona non grata
2004 Eretico, L' - Un gesto di coraggio
Zpáteční cesta
2002 Nebe
Per amore (TV film)
Surface de réparation, La (TV film)
2001 Chobotnice X (TV film)
Sa mère, la pute (TV film)
2000 Seconda ombra, La
1999 L'amore oltre la vita (TV film)
Li chiamarono... briganti!
Morte di una ragazza perbene (TV film)
1998 Elefante bianco, L' (TV film)
Giochi d'equilibrio
Un taxi dans la nuit (TV film)
1997 Markýza
1996 La signora della città (TV film)
Princezna Fantaghiró 5 (TV film)
1995 Červený kolibřík
Laura (TV film)
Morte di una strega (TV film)
Servo d'amore (TV film)
1994 Dietro la pianura
1992 Angelo con la pistola, L'
1991 Mezzaestate
Z noci do svítání (TV film)
1990 Cafe Europa
Diceria dell'untore
Nel giardino delle rose
Viaggio di Capitan Fracassa, Il
1988 Giallo alla regola
1987 Vítězství (TV film)
1983 Strada Pia (TV film)
1982 Giocare d'azzardo (TV film)
Malamore
1980 Chemin perdu, Le
1978 Corleone
1977 Gabbiano, Il (TV film)
1975 Braca dei Biassoli, La (TV film)
1974 Antikrist
Řím chce znovu císaře

TV seriály

2009 Případ mezi nebem a zemí (TV seriál)
2006 Questa è la mia terra (TV seriál)
2005 Bambina dalle mani sporche, La (TV seriál)
Sospetti 3 (TV seriál)
2004 Diritto di difesa (TV seriál)
2000 Sospetti (TV seriál)
1999 Piráti (TV seriál)
1996 Dio vede e provvede (TV seriál)
1993 Charlemagne, le prince à cheval (TV seriál)
Prigioniera di una vendetta (TV seriál)
1992 Chobotnice 6 (TV seriál)
1990 Chobotnice 5 (TV seriál)
1989 Chobotnice 4 (TV seriál)
1987 Chobotnice 3 (TV seriál)
Scialo, Lo (TV seriál)
1984 Chobotnice (TV seriál)
1982 Delitto di stato (TV seriál)

Dokumentární

2007 Modern Fable, A
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace