Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Davidovo manželství prochází krizí, poslední dobou se mu příliš nedaří a ani psychicky na tom není nejlépe. Přesto má obrovské štěstí. Stane se jediným člověkem, který přežil děsivou havárii vlaku při návratu z New Yorku, kde se pokoušel sehnat lepší práci. Probere se v nemocnici. Z televize se dozví děsivé detaily o smrti skoro sto dvaceti cestujících i o tom, že trosky vlaku se rozlétly na míli daleko. On sám nemá ani škrábnutí. Za pár dní najde za stěračem auta lístek s otázkou: "Byl jste někdy nemocný?" Začne hledat člověka, který mu tam lístek nechal. Je to Elijah, majitel komiksové galerie, který trpí vrozenou vadou mající za následek extrémní křehkost kostí. Elijah hledá někoho, kdo je jeho pravým opakem - člověka nepoškoditelného, nezničitelného. Je přesvědčen, že je to právě David, a považuje ho za komiksového hrdinu, kterému je třeba do cesty stavět různé překážky, na nichž má dokazovat svou nepřekonatelnost. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 124)

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Já bych to viděl na čtyři hvězdy....velice zajímavě naservírováno divákovi, Willis coby (ne)chápající Vyvolený, tedy "hrdina" a na druhé straně čisté zlo v podání šílence Jacksona, který vše bere jako komiks, kde on je zlým a logicky musí mít oponenturu, tu mu poskytne až jím vyvolaná brutální série´sabotážních útoků, kterými konečně nalezne svého protivníka, jenže, bude jeho Vyvolený hrát svou roli..?! Nejlepší Willisův film. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

M. Night Shyamalan, kluk jeden ušatý, to u mě asi nebude mít nikdy jednoduché. Neposadil mne na zadek Šestým smyslem a nepovedlo se mu to ani Vyvoleným, a přesto si obou snímků nakonec cením. Vyvolený je vlastně takovou variací na Šestý smysl - námětem (člověk obdařený výjimečnou schopností), atmosférou i vyprávěcí strukturou (i tady nakonec hlavní hrdina najde sám sebe a svou vájimečnost zužitkuje ku prospěchu druhých, kterážto scéna je následována šokující pointou). Shyamalan udržuje svůj film sevřený v jemné a citlivé naraci, nezdůrazňuje místa, kde pracoval se symbolikou, nevyslovuje veškeré pointy nahlas - zkrátka apeluje na divákovu pozornost a vtahuje jej do nitra samotného snímku. Jenomže tam, do tajuplných hloubek své filmové řeči, Shyamalan nepouští každého. I já jsem - tak jako u Šestého smyslu- zůstal stát mezi dveřmi...Dodatek po několika týdnech: Zůstal jsem stát mezi dveřmi, ale to co jsem z nich uviděl se mi převrací v mysli doteď (jako u Šestého smyslu)...Na mnoho filmů kterým plácnu tři hvězdičky zapomínám do několika hodin, takžei přesto, že jsem z Vyvoleného nebyl zrovna unešený, respekt si zaslouží. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $75miliónovTržby USA $95,011,339Tržby Celosvetovo $248,118,121M. Night Shyamalan vyráža príbehom dych, svojím spracovaným búra všemožné bariéry medzi reálom a fantasy. Skvelý Bruce Willis a Samuel L. Jackson(kde sa podeli nejaké nominácie na Oscara???), dobre sekunduje aj mladý Spencer Treat Clark. James Newton Howard opäť hudbou fascinuje a kamera je čistá delikatesa. "Malý veľký film!!! /100%/ ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Pro mě je Vyvolený zatím nejlepší Shyamalanův film. Mám velice rád komiks a toto je vlastně takový civilní komiks se superhrdinou i se superpadouchem. A na druhou stranu Šestý smysl mě nějak zvlášť nenadchl a Znamení a hlavně Vesnice spíše dokazují, že první dva režisérovy filmy byly nejspíše náhodně tak dobré, ostatní je jen nudný průměr. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Budiž kouzlo. Ani jediná scéna špatně, ani jediné slovo navíc. K dokonalosti chyběl jen krůček. Sledovala jsem to takřka bez dechu a to vnitřní chvění se nedá popsat jinak než jako létání v jiném světě. Každá žena (nejen) ve vodě ví, že její šestý smysl pozná vyvoleného. Je jím tenhle nepřekonaný opus magnum indického čaroděje Shyamalana. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (45)

  • Logo televizní stanice, která vysílá zprávu o vykolejení vlaku, je ve skutečnosti logo komiksových hrdinů ze série "Fantastická čtyřka". (HellFire)
  • Celosvětová premiéra proběhla 14. listopadu 2000 v New Yorku. (Varan)
  • Klavírní skladba, hrající během výstavy je stejná, jakou lze slyšet v úvodu filmu X-Men (2000). (Karlos80)

Související novinky

Nej filmy roku a PF 2019!

Nej filmy roku a PF 2019!

31.12.2018

Film, od kterého jsme kvůli komplikacím při natáčení (výměna režiséra) raději nic velkého nečekali. Bohemian Rhapsody. Dnes suverénně nejoblíbenější a masami nejlépe hodnocený filmový šlágr roku.… (více)

Herci z Vyvoleného se vrací

Herci z Vyvoleného se vrací

26.09.2017

V lednu 2019 půjde do kina Glass (česky Skleněný), pokračování Vyvoleného a zároveň i Rozpolceného. V novém filmu M. Nighta Shyamalana se samozřejmě objeví Bruce Willis, Samuel L. Jackson, James… (více)

Vyvolený se konečně dočká pokračování

Vyvolený se konečně dočká pokračování

27.04.2017

17 let! Tak dlouho fandové M. Nighta Shyamalana vyhlížejí dvojku Vyvoleného, která se konečně stává realitou. Ve filmu nazvaném Glass se objeví Bruce Willis i Samuel L. Jackson a premiéra nás čeká 18… (více)

ČSFD Award pro Jamese Newtona Howarda

ČSFD Award pro Jamese Newtona Howarda

04.04.2017

Přední skladatel instrumentální filmové hudby James Newton Howard obdržel v neděli 2. dubna z rukou Martina Pomothyho "ČSFD Award" za "Oblíbeného skladatele dobrodružných soundtracků". Průlomovým… (více)

Reklama

Reklama