foto

James McAvoy

  • nar. 21.4.1979 (37 let)
    Port Glasgow, Skotsko, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

James McAvoy se narodil 21. dubna 1979 v nejprůmyslovějším městě Skotska - Glasgow. V roce 1986 se jeho rodiče rozvedli a James byl společně se svojí sestrou Joy svěřen do péče prarodiči. Vyrůstal ve Skotsku a snil o tom, že se stane misionářem. Velice také miloval hru na kytaru a ragby.

V roce 2000 úspěšně promoval na Royal Scottish Academy v oboru hudby a dramatu. Před kamerou debutoval o pět let dříve, u nás nikdy nevysílaným britským dramatem a thrillerem THE NEAR ROOM (Blízký pokoj), kde si zahrál s Andym Sarkisem. Významnější zlom v jeho kariéře nastal až seriály: BRATRSTVO NEOHROŽENÝCH, kde ztvárnil postavu Jamese W. Milerra, DĚTI DUNY a velice populárním britským seriálem SHAMELESS. Objevil se i po boku Paula Bettanyho a Kirsten Dunsteové v nadprůměrné romantické komedii WIMBLEDON v roli Carla Colta.

Do širšího povědomí českých diváků se pak zapsal postavou kozlího muže Tumnuse v pohádkové fantasy LETOPISY NARNIE: LEV, ČARODEJNICE A SKŘÍŇ, zfilmované podle knižní předlohy C.S.Lewise. V roce 2006 pak kritiky zaujal rolí Nicholase Garrigana, mladého lékaře v úspěšném filmu o diktátorovi Adim Aminovi - POSLEDNÍ SKOTSKÝ KRÁL.

Získal řadu ocenění, v roce 2003 cenu Emmy za roli v seriálu DĚTI DUNY, o rok později ocenění britské Comedy Awards v kategorii - nejlepší herecký nováček a v roce 2006 získal cenu BAFTA v kategorii - nejlepší mladý objev roku.

J. McAvoy žije v Londýně a je ženatý s Anne-Marií Duff, jeho hereckou kolegyní ze seriálu SHAMELESS.

Greg25

Herecká filmografie

2018 Gnomeo & Juliet: Sherlock Gnomes
2017 Split
Submergence
2016 The Coldest City
X-Men: Apokalypsa
2015 Viktor Frankenstein
2014 A zase ti Mupeti!
X-Men: Budoucí minulost
Zmizení Eleanor Rigbyové: Oni
2013 Chceš pěstí?
Sviňák
Trans
Zmizení Eleanor Rigbyové: On
Zmizení Eleanor Rigbyové: Ona
2011 Gnomeo & Julie
Velká vánoční jízda
X-Men: První třída
2010 Konspirátor
2009 Ein russischer Sommer
2008 Wanted
2007 Pokání
Vášeň a cit
2006 Penelope
Poslední skotský král
Zahřívací kolo
2005 Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň
Macbeth (TV film)
ShakespeaRe-Told (TV seriál)
2004 Shameless (TV seriál)
Shameless Christmas Special (TV film)
Strings
Uvnitř tančím
Wimbledon
2003 Děti planety Duna (TV seriál)
Early Doors (TV seriál)
Rozverná mládež
State of Play (TV seriál)
2002 Bollywood Queen
Foylova válka (TV seriál)
Případy inspektora Lynleyho: Prkna, jež znamenají smrt (TV film)
White Teeth (TV seriál)
2001 Bazén
Bratrstvo neohrožených (TV seriál)
Krůček k vraždě (TV seriál)
2000 Lorna Doone (TV film)
1997 Angel Passes By, An (TV film)
Za přední linií
1995 Near Room, The

Dokumentární

2011 Children of the Atom: Filming X-Men: First Class
2008 Bringing the Past to Life: The Making of 'Atonement'

TV pořady

2015 The EE BAFTA Film Awards 2015 (TV pořad)
2014 Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
2009 BAFTA Film Awards 2009 (TV pořad)
2008 80. Annual Academy Awards (TV pořad)
2007 Graham Norton Show, The (TV pořad)
Xposé (TV pořad)
2006 78. Annual Academy Awards (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace