Reklama

Reklama

Nikdo nemůže ukrást takový balík a zůstat přitom naživu... Bývalý letecký akrobat Charley Varrick v podání Waltera Matthaua představuje hlavu kriminálního gangu, který v přestrojení vyloupí zapadlou městskou banku v Novém Mexiku. Zdánlivě dokonalý plán ale dostává vážné trhliny ve chvíli, kdy policejní hlídka na místě činu odhalí kradené auto. Během přepadení banky se strhne smrtící přestřelka, která si vyžádá několik obětí. Při zběsilé automobilové honičce je navíc vážně postřelena Charleyho manželka Nadine, která mu později na následky zranění umírá v náruči. Z celé akce tak vyvázne naživu pouze Charley a nevyzpytatelný výtržník Harman. Naléhavost celé situace ještě umocní zjištění, že pobočka banky představovala velkou pračku špinavých peněz a podařilo se jim zmocnit pořádného balíku. Charley okamžitě vytuší, že horké peníze patří mafiánům, kteří je budou chtít dostat za každou cenu zpět. Dvojice bankovních lupičů na útěku sice nalezne dočasné útočiště v obytném přívěsu za městem, jenže v patách jsou jim policisté i elitní profesionální zabiják ve službách mafie. Charley moc dobře ví, že z Nového Mexika se jen tak živí nedostanou. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (72)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Úvodní loupež i závěrečná vypečená honička auta a letadla jsou scény perfektní, ale to, co se více než hodinu děje mezi nimi, mě už tolik nebavilo. Ano, Don Siegel je ze všeho cítit na sto honů (a je to dobře), ale Charley Varrick měl být tak o dvacet minut kratší, aby mě nenudil ani chvilku. A ještě jedna výtka - ačkoliv je Walter Matthau pochopitelně pašák, nijak extra jsem mu tentokrát palce nedržel, což mě taky docela překvapilo a zamrzelo zároveň. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Wau... Prekvapko! Momentálne prežívam dlhé obdobie v ktorom ma filmy neoslovujú, hlavne tie nové, sú to skôr výnimky. Nájsť dnes naozaj skvelý film, ktorý by som rád odporučil je problém. Kde sú tie zlaté 90-te roky... Dávam si reprízy starších klasík alebo dám šancu starším filmom, ktoré som nevidel. Film Charley Varrick je jedným z veľkých prekvapení, na ktorý som nedávno náhodou natrafil na čt2 ešte s kvalitným starším českým dabingom. Myslel som, že všetko staršie a kvalitné som už videl, ale toto ma dostalo. Ako je možné, že táto pecka nie je viac známa? Bavilo ma to od začiatku až do konca, ani som nemrkol na hodinky. Veľmi dobré scény už od úvodu, nepredvídateľné, chytré, skvelé dialógy, jednoducho som si film po dlhšej dobe užíval. Vzhľadom na rok výroby naozaj neprávom zabudnutý klenot. Walter Matthau nie je Steve McQeen no napriek tomu mu táto rola výborne sadla. Urobte niekto kvalitný remake a bude to hit jak sviňa...90%. ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Velice slibná kriminálka Dona Siegela, který zde dokázal, že se umí obejít i bez své dvorní hvězdy - Clinta Eastwooda. Sice zde v menších či větších rolích zapojil některé své oblíbence (např. Andy Robinson, John Vernon či Albert Popwell - všichni Drsný Harry), ale jinak dostal největší prostor charismatický Walter Matthau, známý spíše z komediálních rolí. Ale i kreace málomluvného lupiče, který má pod čepicí, mu sedla náramně. Charley Varrick je bezesporu kvalitní snímek, který mohu vřele doporučit, protože režisér Siegel se drží svého typického, přímočarého způsobu vyprávění, bez jakéhokoliv kousku vaty. Jeho filmy prostě mají spád a tento není výjimkou. A jak říká uživatel sud - tento počin má i potenciál kultovního díla, který však bohužel z neznámých důvodů neproměnil. Nevadí, poctivá krimi ze staré školy, která má drive, mě vždycky potěší. A abych nezapomněl, Lalo Schifrin svou neotřelou hudbou opět výtečně dokresluje jednotlivé scény. P.S. Konečně už také vím, kde vzal Quentin Tarantino tu fajnovou hlášku o kleštích a letlampě... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Yeah, I didn't figure you for Clint Eastwood..“ No ano, máme tam Waltera Matthaua a i když údajně ani po třech zhlédnutích nepochopil, o čem to celé je, pro sebe neobvyklé role se zhostil se ctí a nadhledem. Siegelova sázka na něj, přímočarost, občasnou nevyzpytatelnost i všechny ty nyní dinosauří atributy sedmdesátek (ženy jako spotřební materiál, politická nekorektnost) fanoušky žánru hravě uspokojí. V některých aspektech jde najít podobnost s Coenovic zemí, co není vhodná pro staré. Prostředí amerického jihozápadu, obytné přívěsy, peníze ukradené špatným lidem z posledních pater mrakodrapů, najímání nelítostných zabijáků.. I když... tento Molly sice dělá ramena, ale Chigurhovi by mohl maximálně hadříkem čistit bombu k jateční pistoli. Nebo si alespoň hodit mincí, jestli na konci otevře kufr auta on, nebo Varrick.. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Skupina lupičů vyloupí malou banku v zapadákově a získají mnohem víc než čekali. Jednalo se prádelnu mafie a po jejich stopě se vydává kromě policie i mafiánský hitman. Celkem obyčejný námět i zpracování bez nějakých výraznějších scén či akčních sekvencí. Na druhou stranu začátek je skvělý, nenudí to, Matthau mě podruhé dokázal, že žánr krimi mu sedí možná líp než komedie a i ti vedlejší herci - Robinson či Baker byli slušní. Slušně vypointované finále. S odstupem 2 dnů 3*, na ty 4* co jsem dal původně to bylo prostě moc obyčejné. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (5)

  • Práškovací letadlo BOEING A75N1, ve kterém se snaží Charley Varrick (Walter Matthau) na konci filmu uniknout, bylo v Oakdale v Kalifornii 31. prosince 1976 zničeno. Třiatřicetiletý pilot se při práškování nedokázal vyhnout drátům vysokého napětí a při nehodě zahynul. (ČSFD.cz)
  • Pletené svatební prsteny, které ve filmu nosí Walter Matthau a Jacqueline Scott, jsou stejné, jaké nosí Charles Bronson a Lee Remick ve filmu Telefon (1977), rovněž režírovaném Donem Siegelem. Rovněž se v něm objevil i žlutý Lincoln Continental, kterým lupiči odjedou po loupežném přepadení. (ČSFD.cz)
  • Tímto filmem se inspiroval režisér Quentin Tarantino při tvorbě Pulp Fiction. Ve filmu hraje John Vernon postavu jménem Maynard Boyle. Tarantino použil jméno Maynard pro postavu hranou Duanem Whitakerem. Rovněž slavná hláška Marselluse Wallace o kleštích a letlampě pochází z tohoto filmu a pronáší ji právě postava Maynarda Boyla. (JayKey)

Reklama

Reklama