foto

Lee Remick

  • nar. 14.12.1935
    Quincy, Massachusetts, USA
  • zem. 2.7.1991 (55 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Lee Ann Remick se narodila 14.prosince 1935 ve městě Quincy v americkém státě Massachusets, zemřela v pouhých 56 letech na rakovinu 2. července 1991 v Los Angeles. Její maminka Gertrude Margaret byla herečka, tatínek Franck vlastnil nákupní středisko.

Lee studovala taneční školu Swaboda School of Dance, Hewittovu školu a v Barnardově hereckém studiu. Na Broadwayi debutovala rolí v divadelní hře Be Your Age v roce 1953. Filnový debut na sebe nenechal dlouho čekat; v roce 1957 ztvárnila svoji první filmovou roli přitažlivé mažoretky ve filmu Elii Kazana TVÁŘ V DAVU (A Face in the Crowdt).

Dalším filmem byl snímek Martina Ritta z roku 1958 DLOUHÉ HORKÉ LÉTO (The Long, Hot Summer), kde ztvárnila Eulu Varnerovou, temperamentní snachu Orsona Wellese. Následovala role klubové tanečnice ve filmu THESE THOUSAND HILLS. Lee se stala celosvětově známou svojí rolí vyzývavé Laury ve filmu ANATOMIE VRAŽDY (Anatomy of a Murder), znásilněné manželky, jejíž manžel je obžalován z pokusu o vraždu násilníka. Zde se blýskla po boku Jamese Stewarta.

Další šanci dostala opět ve filmu Elii Kazana DIVOKÁ ŘEKA (Wild River) z roku 1960, kde si zahrála s Montgomery Cliftem a Jo Van Fleetovou. Rok 1962 přinesl asi největší herecké úspěchy – skvělý výkon ve filmu EXPERIMENT IN TERROR a velmi přesvědčivě zahranou roli Kirsten, alkoholičky ve filmu DAYS OF WINE AND ROSES, za který byla i s představitelem hlavní mužské role Jackem Lemmonem nominována na Oskara.

Lee účinkovala i na Broadwayi – ovšem se střídavými úspěchy. Například muzikál Anyone Can Whistle z roku 1964 se na scéně udržel pouhý jeden týden. Později účinkovala převážně v televizních filmech a seriálech, nicméně v roce 1978 se na filmová plátna vrátila v roli Dr. Zonfeldové v thrilleru DOTEK MEDÚZY.

V roce 1991, dva měsíce před jejím předčasným úmrtím, byla na hollywoodském hvězdném bulváru odhalena hvězda slávy s jejím jménem; slavnostního ceremoniálu se zúčastnili mj. Jack Lemmon a Elizabeth Taylor, kteří se takto snažili podpořit svoji dlouholetou přítelkyni v boji se zákeřnou chorobou.

Lee byla dvakrát vdaná, z prvního manželství z Billem Colleranem měla dvě děti – Kate (1959) a Matta (1961). S druhým manželem Kipem Gowanem, žila od roku 1970 až do své smrti.

Golda "Johgas" Zlatá

Herecká filmografie

Filmy

1989 Cesta kolem světa za 80 dní (TV film)
Dark Holiday (TV film)
Most do ticha (TV film)
1988 Jesse (TV film)
1987 Vision, The (TV film)
1986 Eleanor: In Her Own Words (TV film)
Emma's War
Of Pure Blood (TV film)
1985 The Snow Queen (TV film)
Toughlove (TV film)
1984 Good Sport, A (TV film)
Rearview Mirror (TV film)
1983 Vánoční dárek (TV film)
1982 I Do! I Do! (TV film)
Letter, The (TV film)
1980 Haywire (TV film)
Hold
Ike: The War Years (TV film)
Soutěž
Women's Room, The (TV film)
1979 Evropané
Torn Between Two Lovers (TV film)
1978 Breaking Up (TV film)
Dotek Medúzy
1977 Ambassadors, The (TV film)
Telefon
1976 Přichází Satan!
1975 Girl Named Sooner, A (TV film)
Hennessy
Hustling (TV film)
1974 Touch Me Not
1973 A Delicate Balance
And No One Could Save Her (TV film)
The Blue Knight (TV film)
1972 Man Who Came to Dinner, The (TV film)
Secretaria para matar, Una
Summer and Smoke (TV film)
1971 Uťatá hlava
1970 Kořist
Tak mě někdy napadá
1969 Hard Contract
1968 Detektiv
Takhle se s dámou nejedná
1967 Damn Yankees! (TV film)
1965 Cesta spásy
Když do deště se dá
1963 The Running Man
The Wheeler Dealers
1962 Dny vína a růží
Experiment in Terror
The Farmer's Daughter (TV film)
1961 Sanctuary
1960 Divoká řeka
Tempest, The (TV film)
1959 Anatomie vraždy
These Thousand Hills
1958 Dlouhé horké léto
1957 Tvář v davu

TV seriály

1987 Bohatství, posedlost a smrt (TV seriál)
1984 Mistral's Daughter (TV seriál)
1982 Faerie Tale Theatre (TV seriál)
1979 Ike (TV seriál)
1978 Wheels (TV seriál)
1974 Jennie: Lady Randolph Churchill (TV seriál)
QB VII (TV seriál)
1965 BBC Play of the Month (TV seriál)
1961 Theatre '62 (TV seriál)

Dokumentární

2004 Blake Edwards
1999 Hollywood a Bible (TV film)
1987 James Stewart: A Wonderful Life (TV film)
1986 Follies in Concert (TV film)
1983 Montgomery Clift
1979 The Horror Show - a.z.

TV pořady

1987 The 39th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1962 The Match Game (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace