Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Shogun je jednou z nejslavnějších a nejoceňovanějších minisérií televizní historie. Richard Chamberlain se představuje jako anglický mořeplavec, jehož loď ztroskotala u japonského pobřeží na počátku 17. století. Velmi rychle je zatažen do světa boje o moc, kde se nepřátelský vojevůdce chce stát nejvyšším vojenským diktátorem - šógunem. Tento epický příběh lásky a války byl zcela natočen v Japonsku a je založen na knižním bestselleru Jamese Clavella. (Magic Box)

(více)

Recenze (103)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Výborný seriál, ktorý už dnes nepôsobí takým ohurujúco výpravným dojmom ako v 80. rokoch, keď som ho videl prvýkrát, ale ten zaujímavý, miestami krutý a miestami čarovne romantický príbeh zostal. Vo svojej dobe to bola so svojimi odfaklenými hlavami a rozpáranými bruchami televízna revolúcia, ktorá vyvolala aj mnoho protestov, dnes už sme zvyknutí na onakvejšie samurajské rúbanice. Veľmi zábavná je s odstupom času scéna, v ktorej Blackthornovi ponúknu do postele chlapca, a Richard Chamberlain, o ktorom vtedy svet ešte netušil, že je čistokrvný gay, jeho ústami rozčúlene kričí: „Snáď ma nepovažujete za nejakého odporného sodomitu?!“ ;-) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Chamberlainova postava se dostává do kontaktu s Evropany, kteří v Japonsku žijí, ale skutečné spřízněné duše najde mezi Japonci. Jeho ochráncem se stává lord Toranaga v podání legendárního Toshirô Mifuneho. Legendární Japonec (původem však narozen v Číně), který se proslavil především spoluprací s neméně legendárním režisérem Akirou Kurosawou. Seriál stojí na Chamberlainovi, ale ve chvíli, kdy se na scéně objeví Mifune, jako kdyby skutečně přišel sám šógun. Je nesmírně aristokratický a má neskutečné charisma. Dokáže si každou scénu ukrást pro sebe. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2013/07/sogun-miniserie-1980-90.html ()

Reklama

mosem 

všechny recenze uživatele

Seriál, který by neměl být jen prostě srovnáván s knižní předlohou. Každé má své přednosti. Kniha dává prostor fantazii a je v některých momentech jakousi kvasistudií mentality a diplomacie v Japonsku v 17. století. Seriál pak ukazuje Japonské reálie, které jsou pro nás - vychované ve středoevropské kultuře a v dnešní době, jen těžko představitelné. Oceňuji, že některé scény, které jsou v knize líčeny poměrně syrově, nevedly režiséra k potřebě stejně brutálního zobrazení (i když si myslím, že kdyby se seriál natáčel o 30 let později, už by se tahle "jemnost zobrazení" vytratila. Vytknul bych snad jen to, že mohlo být více japonských dialogů a jejich doprovod titulkem, seriál by pak jistě působil ještě autentičtěji. ()

HateBreeder 

všechny recenze uživatele

Nejdřív musím napsat, jak mě TV nova mírně řečeno naštvala. Když poprvé dávala tuto ságu, tak to bylo ve všední dny v 9 hodin ráno, což je pro studenty a pracující lidi úplně ideální čas, a když ji dávala podruhé, no tak ji pro změnu dávala v půl druhé vnoci, což je taky velice dobrá doba pro takový skvost. No ale nakonec se mi podařilo si jednotlivé části nahrát a všechny je skouknout. Je to opravdu nádherné dílo. Krásné exteriéry a kostými nám ani na chvilku nevezmou iluzi středověkého Japonska. Příběh je poněkud obsáhlejší a proto je rozdělen na 10 kratších a nebo na 6 delších celků. Ovšem co mě tady upoutalo nejvíce byly herecké výkony hereckých legend. V hlavní roli obsazen vynikající Richard Chamberlain, který svoji roli anglického lodivoda v nizozemských službách zvládá výborně. Jeho reakce na zcela odlišný svět japonců jsou opravdu jedinečné, a to samé platí i o jeho citech. Toshiro Mifune, erbovní herec proslulého japonského režiséra Akiry Kurosawy, si zde zahrál roli vládce Toranagy, který soupeří z druhým oblastním vládcem Ishidem o moc a o titul Shoguna – válečného pána a vůdce, jenž měl v tehdejším Japonsku větší moc než císař. Film stojí hlavně na detailním vykreslení a srovnání dvou zcela odlišných kultur a to té Evropské a té Japonské. Také nám ukazuje rozdíly mezi lidmi a jejich pohledu na smrt či na věrnost a službu. Je zde rovněž názorná ukázka jakou moc měla v té době církev a to právě i v Japonsku. Podle mě je to jeden z nejlepších filmů, který nám ukazuje středověké feudální Japonsko a dělá to výborně. Patří k mým nejoblíbenějším filmařským počinům. Ještě se zmíním o anglickém komentáři, který četla další filmová legenda a to Orson Welles, já však viděl tento film s českým dabinbem, který byl ale také perfektní a k jednotlivým postavám se dokonale hodil. ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Výstižne priblížená japonská kultúra pre zvyšok sveta. V ich spoločnosti vládnu úplne odlišné zvyky a obyčaje ako v ostatnej spoločnosti. Hlavný hrdina mal veľké šťastie, prežil a dostal sa pomerne do dobrej spoločnosti, kde si ho vážili a uznávali, samozrejme, len v hraniciach, kým pre nich robil, to, čo po ňom požadovali. Aj napriek svojmu veku je seriál aj po toľkých rokoch stále "pozerateľný" s patričnou dôstojnosťou. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (8)

  • James Clavell napsal svůj román, který byl předlohou k filmu, podle skutečných dobrodružství mořeplavce Willima Adamse, prvního Angličana, který doplul do Japonska. (Terva)
  • Odlišnosti seriálu od předlohy: Rodrigueze (John Rhys-Davies) zachrání Jabu (Furankî Sakai) sám a jiným způsobem. Blackthorn nenávidí Omiho (Yûki Meguro) a Jabua, v seriálu k nim ale má neutrální vztah. Ninjů je víc a neposlali je jezuité, ale křesťanští daimjóové. V přístavu lodivod nebojoval a naopak bojovala Mariko (Yôko Shimada). Toranaga (Toshirô Mifune) nechtěl po Evropanech muškety, ale žádal zničení blokády děly, byl odmítnut, ale místo toho mu Portugalci blokádu prorazili. Fudžiko (Hiromi Senno) je popsána jako hodně ošklivá, v seriálu je ale přitažlivá. Fudžiko v knize nechce k Andžinovi (Richard Chamberlain), má k němu odpor a raději se chce zabít, ve filmu je ale z Andžina nadšená. Andžin v knize není svědkem domácího násilí na Mariko. Andžin v knize dostane důchod 2 000 koku ročně (a obratem dá Toranagovi tisíc za výběr samurajů). Seriál nerozlišuje, kdy mluví Andžin s Mariko latinsky a kdy portugalsky, což má v příběhu svou důležitost. Od osmé epizody první série (v tom okamžiku se děj nachází jen zhruba v polovině knihy) už události v seriálu nabírají ukvapené tempo a odlišností začíná být velmi mnoho. (Verbudrak)

Související novinky

FX oživí Šóguna

FX oživí Šóguna

05.08.2018

Kabelovka FX (Fargo, Atlanta) hodlá oživit slavnou knihu Jamese Clavella Šógun v podobě desetidílné série. Prezident společnosti John Landgraf sdělil, že se jedná o jejich zatím nejambicióznější… (více)

Reklama

Reklama