Reklama

Reklama

Kubrick o Kubrickovi

(TV film)
  • Slovensko Kubrick o Kubrickovi (více)
Trailer
Francie / Polsko, 2020, 73 min (Alternativní 61 min)

Režie:

Gregory Monro

Hrají:

Stanley Kubrick (a.z.), Michel Ciment (a.z.), Malcolm McDowell (a.z.), Jack Nicholson (a.z.), Shelley Duvall (a.z.), Sterling Hayden (a.z.) (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Americký režisér Stanley Kubrick byl známý tím, že si přísně chránil soukromí a velmi nerad a zřídka hovořil s novináři. Přesto se našel jeden filmový kritik, který měl ke geniálnímu tvůrci snímků jako 2001: Vesmírná odysea, Osvícení či Mechanický pomeranč stálý přístup. Francouze Michela Cimenta si Kubrick našel sám v polovině sedmdesátých let. Líbilo se mu, co napsal o jeho dosavadní tvorbě, a rozhodl se, že se s ním bude scházet a poskytne mu rozhovor. Ty nakonec vznikly hned tři, a to v rozmezí let 1975 až 1987. Ciment je použil při psaní knihy o Kubrickovi, ale po letech se staly také zvukovým základem dokumentárního filmu, který dnes uvidíte. Rozhovor je doplněn o ukázky z filmů a jejich natáčení, o vzácné archivní záběry z režisérova soukromí a o rozhovory se slavnými herci, kteří v jeho filmech hráli: s Tomem Cruisem, Nicole Kidmanovou, Jackem Nicholsonem, Malcolmem McDowellem a dalšími. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (25)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Prierez Kubrickovej kariéry a jeho vyjadrenia k jednotlivým dielam. Bol to iste režisér par excellence, ktorý mal oko a ktorý si dával záležať na stopercentne vykonanej práci. V tomto veľký obdiv. A celkovo sa mi páčil aj tento dokument v tom, že prináša tú atmosféru, ktorú celý život on sám vyjadroval. Temnú stránku, ten záujem o pochmúrnejšie veci, jeho inklinovanie k psychológii a nevľúdnym stránkam ľudskej povahy. Veď sám sa k tomu priznal prisvojujúc si výrok: "Radšej vládnuť v pekle ako slúžiť v nebi." Kto vie, či toho výroku tak trochu aj neľutuje. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Od Kubricka jsem viděl sice jen tři filmy - Stezky slávy, Barryho Lyndona a Osvícení - nicméně vzhledem k tomu, že jich za svůj život natočil "jen" třináct, tak jde téměř o čtvrtinu jeho tvorby - a jelikož mě tyto tři mnou zhlédnuté filmy nadmíru zaujaly, nechtěl jsem si nechat ujít portrét autora, který se konstantně vyhýbal rozhovorům a interpretacím svého díla. Dokument umným způsobem kompiluje úseky z Kubrickových filmů s archivními rozhovory s tvůrci, kteří se na těchto filmech podíleli, přičemž do toho zaznívá hlas samotného režiséra odpovídajícího na otázky Michela Cimenta. O perfekcionismu, vysokých nárocích na spolutvůrce a vizionářských postupech při natáčení filmů jsem věděl, ale i tak jsem byl informačně obohacen o nejeden nový poznatek. Líbilo se mi, jak byly jednotlivé sekvence prokládány záběry z místnosti, jež fungovala jako jakási úložna artefaktů z Kubrickových filmů. Úplně mám chuť si pustit některý z těch zbývajících deseti filmů! ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Kubrick za 40 let natocil jen 13 filmu. Tento dokument je pomaly a meditativni. Reziser mluvi o svych umeleckych postupech , fascinaci jistymi vecmi a o vztahu se svymi herci. Je vzacne ho slyset mluvit a jeste vzacnejsi , kdyz mluvi o vlastnich myslenkach a vyzvach je dat na platno. Nerika nic prekvapiveho a uz vubec ne neco o svem zivote. Cekal jsem hlubsi vypraveni. Nikdo se ho nezeptal na vyznam jeho filmu a jejich umeleckou hodnotu. Jeho skalni fanousci budou jeho morseovku urcite zdatne dekodovat ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Všechny Kubrickovy filmy nastolují stejné téma a zároveň se od sebe velice liší. Vždy je v nich slupka civilizace. Všechno vypadá poklidně, všechno funguje. Jenže pod velkou harmonii, kulturou a racionalitou se skrývá iracionalita, pudovost, násilí, zvířecí složka v člověku. Je to vlastně vztah mezi vědomím a nevědomím. Tohle je ve všech jeho filmech a nakonec to vybuchne. Ať už jde o explozi dějinnou, či v soukromém životě..“ Je kouzelné, že kdyby se tento dokument rozpadl na jednotlivé segmenty, ty se zamíchaly a libovolně poskládaly za sebe, na výsledku by se nic nezměnilo. Je to relevantní, i když Cruise zrovna vyjadřuje svůj názor na přirozenost monogamie a člověk si zároveň připomene, jak evokující a nezastupitelná je v Kubrickových filmech hudba. Podobně to má snad jen Sergio Leone.. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Super výpovědní dokument o mém oblíbeném režisérovi, který byl téměř celý život opředen velkou neznámou a měl své jisté osobní posedlosti a metody, které se tento dokument snaží rozkrýt. Je toho sice jen minimum, co se vlastně o tomto osobitém člověku dozvíme, ale dokument je zfilmován atraktivně a plyne jako voda i díky příjemné stopáži. Škoda, že některé jeho filmy tu nebyly zmíněny téměř vůbec, jinak nemám moc co vytknout. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama