• gouryella

Srdce v soumraku, Srdce v celofanu ...... jeden film jako druhej ......slzave udoli, jeste dojemnejsi konce, ale skutek utek.(25.7.2002)

• Kulmon

Zajímavost: Dobová kritika označila film za "nejdokonalejší příklad kýče, jaký si umíme představit".(6.3.2008)

• Bart

Ne příliš zdařilý film s vesměs špatnými hereckými výkony. Představitelka titulní role, členka činohry ND, Helena Friedlová svojí roli nezvládla. Její výkon byl až příliš teatrální, stejně tak i výkon Rolfa Wanky. Z toho důvodu přecházeli některé dojemné scény až do trapnosti. Jako by šlo o mor, i Raoul Schránil, který má jindy naprosto civilní projev, hrál tentokrát spíš divadlo, než film a Hana Vítová byla stále taková..... no stejná. Celkový dojem trochu vylepšují komické scény dvojice Ferbasová - Pištěk. Jak sám o sobě režisér Slavínský říkal, netočil nikdy filmy s vysokými uměleckými ambicemi, filmy pro kritiku, ale točil především pro lidi. V tomto případě to platí dvojnásob. I když se jedná zjevně o brak, diváci v době hrozícího nacismu hledali spíše filmy odlehčené. A tenhle tedy opravdu je.(27.10.2006)

Kdo neviděl v kině, nepochopí. Jen ta rozmáchlá délka připomíná prasáka Vávru.(18.2.2009)

Režisér Vladimír Slavínský je obecně považován za autora komerčně úspěšných veseloher, ovšem v jeho tvorbě mají stejný základ i adaptace nenáročných příběhů pro paní a dívky. První setkání Slavínského s tímto žánrem se uskutečnilo v roce 1936, kdy se rozhodl realizovat populární román Maryny Radoměrské (ve stejném roce měl premiéru autorčin román Světlo jeho očí). SRDCE rozehrává dojímavou historii utrápené vdovy a jejích pěti potomků, kteří postupně ztroskotají osobně i existenčně. Jediný syn Pavel, jež mezitím dosáhl úspěchu a štěstí je trýzněn matčiným vlažným chováním. Rozhodující okamžik nastává ve chvíli, kdy jsou konfrontovány osudy zbývajících sourozenců. Do hlavní role byla obsazena významná členka činohry pražského Národního divadla Helena Friedlová, jejíž výkon dokonale interpretuje rozdíl mezi filmovým civilismem a divadelní deklamativností. Hvězdou číslo jedna byl ovšem idol žen všech generací Rolf Wanka, který tehdy suverénně vítězil v anketách o nejoblíbenějšího filmového milovníka (jeden z dobových sloganů zněl: Co by si přála většina našich žen k Vánocům? Muže jako je Rolf Wanka!). Standardně sympatické jsou pak výkony Ferbasové a Pištěka. Slavínskému se nakonec vyplnil sen o vyprodaných sálech a jen ve třech premiérových pražských biografech se film promítal pět týdnů. Přesto, že tento typický produkt filmové červené knihovny nevyniká uměleckými kvalitami, může být pro současného diváka její patetický schematismus vděčným zdrojem pobavení.(18.11.2008)

Je to určitě hodně nepovedený film, ale já jsem ho viděl až v 21.století a když ho porovnám s většinou americké a evropské středně proud produkce současnosti, tak je to průměrný film a proto i moje hodnocení je takové. Hold mám slabost pro pro české předválečné filmy.(30.1.2012)