Reklama

Reklama

Margrete - královna severu

  • Dánsko Margrete den Første (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Píše se rok 1402. Margrete dosáhla toho, co se ještě žádnému muži nepodařilo. Spojila Dánsko, Norsko a Švédsko do mírově orientované unie, kterou sama řídí prostřednictvím svého mladého adoptovaného syna Erika. Svazek je však sužován nepřáteli, a Margrete proto plánuje sňatek Erika a anglické princezny. Spojenectví s Anglií by mělo unii zajistit status nové evropské velmoci, avšak právě vznikající spiknutí má zničit Margrete a vše, v co věří. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (39)

Topco 

všechny recenze uživatele

Snímka, ktorá nevyhnutne potrebuje kino, lebo doma na obrazovke pri nej možno zaspíte. Okrem iného (nejednoznačný príbeh, výkony, kostýmy, dunivá hudba, severské exteriéry) ma osobne výsostne potešili najmä lokácie, a to interiér hradu Křivoklát a horné nádvorie, kde v rokoch 2014-2020 Noir Film Festival uvádzal večerné projekcie. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Na to, že šlo o dramatizaci skandinávských dějin, kde se mísí  palácové intriky a zrady, s dodnes údajně nevyřešenou záhadou, jde o poměrně napínavé vyprávění. Film není závislý na speciálních efektech, což mu na rozdíl od mnoha jiných lichotí, soustředí se spíš na dobové detaily, lidskou psychologii a v neposlední řadě na skvělý herecký výkon Trine Dyrholm. 80% ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Po množství více či méně nepravděpodobných filmů podle skutečných událostí je vlastně osvěžením historický film, který hned úvodním titulkem upozorňuje, že jde o fikci. A je tam na místě, protože vše do sebe zapadá a působí velmi uvěřitelně. Zásluhu na tom má nejen dobrý scénář, skvělá Trine Dyrholm v titulní roli, směs minimálně pěti jazyků a neošizená výprava i kostýmy. (Podle závěrečných titulků to vypadá, že se točilo především u nás.) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Človek musí byť vďačný za takéto historické filmy, netočí sa ich už tak veľa a už vôbec nie v takej kvalite. Seversky chladná historická dráma z ktorej sála nielen ten chlad, ale celá atmosféra stredoveku. Dominuje tu silný psychologický prvok, vnútorný boj, vzťahové eskapády. Inak kráľovná Margaret je opomenutou, no výnimočnou historickou postavou. Nielenže dokázala mierovo spojiť celú Škandináviu, ale aj spojenectvo s Anglickom podmienila len obrannou dohodou tak, aby jej krajina nebola vtiahnutá do storočnej vojny. Z toho by si mali brať príklad súčasní politici. Zdá sa, že niekedy to tie ženy fakt vedia lepšie. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Kráľovná Margrete bola bezpochybne významná osobnosť dejín severských štátov a podarilo sa jej spojiť celú Škandináviu do jedného geopolitického celku. Očakával som, že práve o tomto bude film, ale na moje prekvapenie, dejový rámec bol celý zameraný na príbeh o návrate "strateného syna", ktorý by bol potenciálnym korunným princom. Napriek tomu, že som mal iné očakávania, tak aj tento príbeh ma celkom chytil. K priaznivému celkovému dojmu však dopomohol aj kvalitný vizuál a mňa osobne potešilo aj to, že to bola historická dráma bez prehnaných akčných scén (tie zvyknú väčšinou pokaziť môj finálny dojem). Takže za mňa veľmi dobré. 4* (jedna hviezda dole za príliš úzky dejový rámec, kvôli ktorému išla do úzadia potenciálne zaujímavá historická dejová línia). ()

Galerie (36)

Zajímavosti (6)

  • Rozpočet filmu byl 9 800 000 eur. Film podpořilo mnoho severských filmových fondů a také český Státní fond kinematografie. (Azurose)
  • Režisérka Charlotte Sieling při scénách hodně výrazně vedla herce. Naopak při některých vůbec, například v úplně posledním záběru filmu, kdy královna Margrete stojí u ohně. Akci tedy nechala na samotné Trine Dyrholm. (Azurose)
  • Natáčení v Česku muselo být po dvou týdnech pozastaveno kvůli epidemii covid-19. Tvůrcům to přidalo značné komplikace, protože museli ze dne na den poslat různé herce ze 7 států zpět domů. (Azurose)

Reklama

Reklama