Reklama

Reklama

Gigant

Trailer

Obsahy(1)

Velkolepý epos o soupeření pozemkových vlastníků s naftovými magnáty v americkém Texasu. Přetékající ropné vrty, peníze, intriky, rvačky. Zámožný Texasan Bick Benedict (Rock Hudson) se ožení s krásnou, cílevědomou a houževnatou Leslie (Elizabeth Taylor) z Marylandu. Jejich život na ranči není vůbec jednotvárný. Musí denně řešit problémy s honáky dobytka, pomocnými dělníky z Mexika i s jejich mladým předákem (James Dean), ze kterého se nakonec stane mocný ropný magnát. V roli Jetta Rinka se objeví legendární James Dean, který zemřel pouhé dva týdny po dokončení tohoto filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (111)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Film opravdu gigantických rozměrů. Nejenom svou stopáží, ale i velkolepou výpravou (taktéž výměrou pozemků rodiny Benedictů). Představuje i Jamese Deana v jeho poslední roli … nebudu zastírat, že jsem "Giganta“ chtěla vidět hlavně kvůli němu. Nezklamal - rozporuplnou postavu nešťastného Jetta Rinka si zahrál se zápalem, s pokorou a s odzbrojující bezprostředností. Velká škoda, že nedostal víc prostoru ... a především - že jeho kariéra tak předčasně a tragicky skončila. První polovina snímku mě chytila za srdce víc - je dramatičtější a ucelenější. Poté, co příběh z ničeho nic přeskočí poměrně dlouhý časový úsek, není už tak kompaktní. I když přihlédnu k tomu, že doba se změnila, děj je náhle nad očekávání smířlivý a rozdrobený velkým množstvím malých epizod - ale pořád zůstává obsáhlým epickým vyprávěním, které se s přehledem drží vysoko nad průměrem, k čemuž velkou měrou přispívá i herecké umění všech protagonistů. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,DNES PLATÍ ČO JE VEĽKÉ, TO JE STARÉ." ,,TAKŽE VEĽKÉ UŽ NIE JE DOSŤ DOBRÉ?" __ ... alebo inak povedané, čo je veľké, to je staré a už neaktuálne; je jedným z leitmotívom filmu, ktorý nachádza uplatnenie aj v súčasnosti. So sledovaním Obra som kvôli jeho obrej dĺžke otáľal veľmi dlho, napokon som ho zhltol ako malinu na dve pozretia, pričom bez prerušenia by som nemal problém pozrieť si ho na jeden záťah. Natoľko ma zaujal. Veľké epické rozprávanie o tom, ako sa z upachtených rančerov stali ropní magnáti a vážení občania nepochybne vie o diváka vyvolať asociáciu pôsobiacu prequelom k Dallasu. ,,Obor" sa však ako trojgeneračná rodinná sága, ktorá sa vo vedľajšej dejovej línii zaoberá otázkami rasizmu a vykorisťovania menšín, čo v čase vzniku filmu mohlo vyvolať toľko kontroverzie, že sa akademici rozhodli prisúdiť mu Oscara iba za réžiu a uprednostiť tak nekonflitkný a trocha komediálnu Cestu okolo sveta za 80 dní, ktorá zobrala cenu aj za najlepší adaptovaný scenár (!). Ikonický je film aj vďaka poslednej úlohe Jamesa Deana v dospeláckej úlohe, do ktorej však úplne herecky nedorástol. Film je obrazovo naozaj krásny a pokiaľ si ho v budúcnosti ešte raz pozriem, dúfam, že to bude na Blu-ray a na čo najväčšej možnej obrazovke (1103. hodnotenie, 99. komentár k filmu) ()

Reklama

ambron 

všechny recenze uživatele

Už od prvých minút ma Obor zaujal krásnou kamerou a pozerať film vo vysokom rozlíšení bola pastva pre moje oči. Gerorge Stevens priniesol s veľkými hereckými esami tej doby na plátno veľkolepé predstavenie, ktoré dokáže vtiahnuť diváka do deja takým spôsobom, že má pocit, akoby šedivel spolu s postavami. Zlatý vek filmárčiny v plnej sile. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

7/10 Saga rodu Euingu - ehm prequel k Dallasu? Mel jsem obavy vzhledem ke stopazi i zanru - nebojte se nejedna se o western - to je spatny ftip mistniho popisu - romantika pro zeny to taky uplne neni ale velky film a la Jih proti severu to ano. Hodne komplikovanych postav v prubehu nekolika dekad me nakonec docela zaujalo, takze nelituju casu a i svuj pohled na rebela bez priciny prehodnocuji - umel hrat a uz to ma za sebou stejne jako vetsina z filmu - tedka teta Liza, co zemrela pozdejs nez jeji syn Denis ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Co čekat od velké texaské ságy mapující příběh celé generace podle románu nositelky Pullitzera Edny Ferberové? Především velký širokoúhlý barevný film, plátno, ze kterého celé tři a půl hodiny nesleze Lizzy Taylorová a celé to okoření James Dean. V 50. letech ještě Hollywood moc neřešil výpravu a kostýmy a jejich vývoj v čase, takže je velmi náročné sledovat časové skoky, orientovat se dá snad jen podle aut nebo věku dětí, ale není to dost. Skutečně je to celé předzvěstí Dallasu, protože proklamovaná mentalita texaských honáků dobytka a ropných magnátů je tu předepsána přesně v takovém duchu, na jakém seriál později stavěl. Osobně bych na podobné téma raději volila starší film Boom Town s Clarkem Gablem (1940). Tento zážitek s Obrem spadá do kategorie čistě referenčních. ()

Galerie (107)

Zajímavosti (22)

  • Aby mohol hrať scény s Jettom vo vyššom veku, James Dean si čiastočne ostrihal vlasy a prefarbil ich na šedo. (Šuplík)
  • Původně byl rozpočet dva miliony dolarů. V průběhu natáčení se náklady vyšplhaly až na pět milionů. (candy_daze)

Reklama

Reklama