Ruka

Drama / Horor

USA, 1981, 104 min

Oliver Stone

James Horner

Hodně netradiční až ujetý horor v hlavní roli s rukou (která jako by vypadla z Addams Family), která pronásleduje hlavního lidského hrdinu a nakonec se ukáže, že k němu tak trochu patří... (v té době bylo tohle námětové opojení schizofrenií asi dost v módě, viz třeba podobně laděný i motivovaný snímek Kouzlo od jiného začínajícího velikána světového filmu Richarda Attenborougha)(10.7.2007)

Rozpočet CAD 6,5 miliónaTržby USA $2,447,576Tržby Celosvetovo $-(16.6.2009)

Obskurní (obsrukní ;-) hříčka...(4.9.2005)

Příjemně béčkový námět je oproti ostatním neobyčejný především v režisérově rozpolcenosti, díky které se nejedná o běžný či předvídatelný horor, ale zajímavý a víceméně funkční mix.(22.3.2009)

"Ona žije, ona prichádza a zrazu keď to najmenej budete očakávať na vás vytiahne diabolský plán." Moje prvé stretnutie s režisérom Stonenom dopadlo nad moje očakávanie dobre. Stone nám ukazuje znepokojivú hustú atmosféru hneď v úvode a necháva nás v obavách. Lenže postupne sa príbeh začne komplikovať a stáva sa čoraz ťažšie rozlíšiť realitu od fantázie a tak nevieme ako sa príbeh začne odvíjať. Samozrejme ale nemôžte čakať bohviejaký zázrak. Vtej dobe mozno nebol tento film prijatý a viac ľudí ho kritizovalo za svoju priamočiarosť a celkom nedokončený príbeh. Ešte by som pochválil dobrý herecký výkon Michaela Caine a dokonalú hudbu od Jamesa Hornera. Zaslúžených 60 percent.(16.4.2010)

50 %(27.5.2012)

Béčkový horor z osemdesiatych rokov. Keby to nerežíroval Oliver Stone, tak to ani nepozerám.(18.3.2009)

Naprostý a nekompromisní průměr žánru. 50%(22.12.2010)

Jak z debilního námětu jakési urban legend vykřesat maximum. Oliver Stone si s tématem pohrál a vyplivl atmosférický horor s blbými triky a výborným Cainem v hlavní roli. Nedoceněné režisérovo dílo, ve kterém si zahrál také výbornou pidiroli...(13.2.2009)

• Gastovski

Michael Cane s terminátořím pařátem a shnilá ruka zabiják. Opravdu to byla dost divná podívaná. Na horor to bylo velmi slabé, na ostatní žánry (thriller, komedie) to bylo zase hodně nudné. Ve zdraví se to však jednou zkouknout dá. Spolu s The Door nejslabší Stoneův kousek. V tomto případě mu to však odpustím, protože jde o jeho prvotinu a v dalších filmech teprve ukáže, jaký je to skvělý režisér.(9.4.2011)

Jsem překvapena celkově nízkým hodnocením. Chtěla jsem dát pět - miluju Cain(e)a a temné, divné filmy. Ale teď si, vzhledem k ostatním, nějak nejsem jistá. Ovšem, kdyby se mě kdokoliv zeptal, řeknu, že je to výborný film. Takže čtyři a půl.(18.5.2009)

Velmi zabavny horor Olivera Stonea s Michaelem Cainem a rukou.(10.4.2006)

• mr.bredok

Od té doby co jsem viděl Ruku mám někdy obavy sednout na záchodou mísu.(8.5.2009)

Podle hodnocení to nesedlo každému, možná že film někteří s nízkým hodnocením nepochopili. Před mnoha a mnoha lety ho dávali v rámci filmového klubu na čt2 myslím. Vůbec jsem ten film neznal, o to větší dojem na mě udělal. Byl to pro mě jeden z nejintenzivnějších filmových zážitků. Okamžitě jsem film musel sehnat na VHS, což se mi podařilo ale kazeta se ztratila bůhvíkde, možná ji odnesla ruka, možná jsem ji něčím přemazal. Rád bych aby zas někdy snímek opakovali na čt.(15.8.2009)