Reklama

Reklama

Jídlo

Animovaný / Krátkometrážní / Komedie
Československo / Velká Británie, 1992, 16 min

VOD (1)

Animovaný film Jana Švankmajera o věčné pažravosti lidstva. V animovaném snímku Jídlo Jan Švankmajer svým typickým fantaskním výtvarným vyjádřením ironicky nahlíží na věčnou pažravost lidstva a pomíjivost života. V tomto snímku z roku 1992 výtvarník a režisér kombinuje, podobně jako dalších svých filmech, animaci s živými herci. Ve filmu si zahrál Jan Kraus, Ludvík Šváb, Pavel Marek, Jaromír Kallista a Karel Hamr. (Česká televize)

(více)

Recenze (151)

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Výcuc z nitra volnomyšlenkářského umění českého surrealismu v té nejryzejší podobě, ovšem, musíte být z toho správného těsta. Jinak, kolem a kolem, je to takový mišmaš povídání o pejskovi a kočičce v alternativním trojobale, stejně jako v pohádce se né všichni mohou cítit nejlépe - po tom všem. Jedno je jisté - Švankmajer si vysloužil můj zájem o jeho tvorbu, že by česká filmografie přece jen měla nějaká ta želízka? ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[4,5*]     Tak na toto úžasne absurdné dielo som čumel ako teľa na nové vráta, a to od prvej až do poslednej chvíle. Úchvatná vizuálna forma, pôsobiaca veľmi nevšedne (živí herci, čo zároveň vyzerajú ako animovaní), nekonečná smršť krásne šialených nápadov, občas poriadne morbídnych. Švankmajer do tohto ironického diela o stravovaní vtesnal vlastné skúsenosti týkajúce sa jeho postoja k jedlu (ten sa časom u neho menil od nechuti až k posadnutosti). ()

Reklama

ORIN 

všechny recenze uživatele

V pixilaci je Švankmajer absolutně nepřekonatelný. I zde tento způsob animace použil a je nám představen v celé své kráse, především nasnímání a animace živých herců je naprosto kouzelná. Jeden chod lepší než druhý, u snídaně Švankmajer jen tak lehce brnká po povrchu, u oběda trochu přitvrzuje a večeře je již vyslovený hardcore. Teď mě napadlo, co si dám k jídlu, lednice prázdná, asi si půjdu něco uříznout. :-) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Švankmajer natočil spoustu vynikajících krátkometrážních filmů, ale jeho Jídlo mám ze všech těch báječných hříček nejradši. K jídlu mám velmi osobitý vztah, konzumovat ho je má druhá nejoblíbenější činnost. Tenhle snímek je nejen gejzír fantazie a rozkošných scén, ale je i jedovanou satirou na konzumní životní styl, není tam jediná zbytečná scéna, jediný zbytečný záběr, jde o originální námět, výtvarné provedení i animaci. Švankmajer natočil bravurní film, který patří do top žebříčku animované tvorby. Celkový dojem: 100 %. ()

Godhaj odpad!

všechny recenze uživatele

Intelektuálně je to možná na výši, možná je to vysoce umělecké, ale mě se to popravdě nelíbilo až tak, že se mi to hnusilo. Jednotlivé příběhy se za každou cenu snaží být šokující a provokující, to je však ale vše. Celou dobu jsem trpěl nehoráznou nudou, ze které mě nevytrhly ani vizuální (nechutné) nápady. Přesto, že je vidět, že si na tomto díle autor skutečně vyhrál, nemůžu dát za můj zážitek vyšší hodnocení než odpad ()

Galerie (2)

Zajímavosti (5)

  • Jako dítě byl Jan Švankmajer poněkud neduživý a dospělí jej do jídla nutili. Tato zkušenost se v něm hluboce usadila a v dospělosti se trasformovala v jakousi zvrácenou obsesi jídlem - projevuje se téměř ve všech jeho filmech a vrcholí právě ve snímku s příznačným názvem Jídlo. (Zuzanyje)
  • Keď si muž počas raňajok utrie tvár servítkou, zmiznú mu okuliare. (Cybershot)
  • Ve filmu je v jednom ze záběrů zachycena dnes již těžko představitelná cena 9 Kčs za párek s hořčicí, půl krajíce chleba a pivo. (ledofredo)

Reklama

Reklama