Reklama

Reklama

Zahrada

  • angličtina The Garden
Krátkometrážní / Komedie / Mysteriózní / Podobenství
Československo, 1968, 16 min

VOD (1)

Jediný plot, který je opravdu živý. Groteskní podobenství režiséra Jana Švankmajera vzniklo podle povídky Ivana Krause Živý plot. S hravou nadsázkou vypráví anekdotu o muži, který ukazuje starému známému svou vilu a zahradu, obehnanou živým plotem – ovšem doslova živým, protože tento se místo keřů skládá z lidí, na které majitel vily něco ví… (Česká televize)

(více)

Recenze (108)

topi 

všechny recenze uživatele

"Copak to není krásný, když vidíš, jak tyhle lidi stojej? Držej se za ruce, na čerstvým vzduchu. Řeknu ti, takovej živej plot, ten má něco do sebe. Vono je v tom něco takovýho vopravdovýho, živýho. Jenže aby byl plot dobrej, tak se musí sem tam přistřihnout. Musí se pěstovat. Jako všecko. Já už mám na to svůj systém. Víš, takovýho inženýra sázím mezi dva řezníky. A naopak. Holt všecko se musí dělat s láskou." GENIÁLNÍ!!!! ()

easaque 

všechny recenze uživatele

6* Konečně po různých experimentech je tu první film s typicky surrealisticky Švankmajerovským stylem a plnou metafor. Sdílím názory s většinou ostatních. Prostě v jednoduchosti je síla. Po letech jsem si ho zopakoval a jestli by šlo, tak bych mu dal klidně i šest hvězdiček. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: X /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 2A /// ART: 1 /// STYL: 3 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

Reklama

ORIN 

všechny recenze uživatele

Megaultramazec s excelentním Luďkem Kopřivou. "Co s váma mám dělat, Borůvka. No řeknětě sám, co s váma mám dělat. Já, já to prostě nechápu. Místo, abyste stál za dva, teď, když pan Mařánek, když pan Mařánek umřel, tak vy si v noci sedíte a snad dokonce i spíte. No řekněte sám, co s váma mám dělat. - Zkuste to se mnou ještě jednou. - Tak pro tentokrát, Borůvka." ()

lsd 

všechny recenze uživatele

Ještě to nedosahuje dokonalosti jeho pozdějších děl, ale už zde je hlavní náplní typický geniální nápad a vynikající práce s kamerou, detaily a atmosféra, která vyvrcholila v pozdějším bytě. Z tohoto příběhu by se dal jistě udělat i delší film a věřím, že by byl stejně úžasný. Na 5 to není, zatim jen 4,5. ()

tereza.s 

všechny recenze uživatele

Prestoze pro tvorbu Jana Svankmajera nejsem moc nadsena, snimek Zahrada tvori uplne jinou polohu jeho tvorby. Film ma pribeh, vtip, nadsazku. Zkratka je to kvalita, ktere ja si vazim. Pokud se zamyslim nad zabery, nejsou to uz jen takove fotograficke zabery, ale krasny plynuly film a ne zadne ilustracni steky, ci doprovodna videa do galerii. Kde jinde mate moznost videt pravy zivy plot? ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Jde o první Švankmajerův hraný film a v jeho krátkometrážní tvorbě jediný snímek, který neobsahuje animovanou složku. (Facillitant)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno