Reklama

Reklama

Ropáci

(studentský film)
  • USA Oil Gobblers

Obsahy(1)

Jana Svěráka známe především jako režiséra dlouhometrážních filmů. Hraný dokument Ropáci natočil Svěrák v roce 1988 jako absolventský snímek na katedře dokumentárního filmu pražské FAMU. Sugestivní vyprávění pojednává o fiktivní vědecké výpravě za neznámým živočichem, ropákem, jehož existence odporuje veškerým zásadám normálního života ve zdravé přírodě. Závažný ekologický problém je zde podán zcela naruby; příběh je přitom líčen tak věrohodně, že mystifikace je takřka dokonalá. Pro tyto mimořádné kvality byl film vyznamenán kromě jiných cen i studentským Oscarem. Další ceny: Zlatý drak + Cena OIRT Krakov 1988, Cena za nejlepší režii – Parma 1989, Hlavní cena festivalu Odense 1991. (Česká televize)

(více)

Recenze (281)

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Domnívám se, že jsem ten film viděl jako malý a že jsem pevně věřil, že něco takového existuje a dokonce jsem o tom možná psal i do písemky z přírodopisu na téma obojživelníci. Rozhodně zajímavý počin Jana Svěráka. Sice trošku amatérský ale o to více přirozený. Sci-fi jako řemen. Takový nízkorozpočtový District 9. ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

V textech Supercroo můžeme najít klenot v podobě rýmu: Svěrák bere herák. Nevím jestli zrovna heroin ovlivnil tvorbu Jana Svěráka, rozhodně ale něco požil (budu věřit, že se jednalo o kvalitního lihovinu). Ropáci mají skvělý nápad, který je podán s osobitým humorem. Samo zvířátko, tedy ropák, působí jakoby mohlo existovat. Mystifikace je přesvědčivá a rozveselý. Nemůžu se ale ubránit pocitům, že konec byl useklý... ()

solskjaer 

všechny recenze uživatele

Jelikož místa, kde se tento dokument natáčel notoricky znám, neboť jsem právě z této oblasti a jelikož vím osobně o čem byla ve snímku řeč, neboť jsem v té době vyrůstal a okolo toho jezdil téměř každý den. A v neposlední řadě protože problematiky životního prostředí studuji již 9 rokem, byl jsem nesmírně potěšen jak krásnou fikci Svěrák vytvořil. Podobenství o skupině badatelů bylo naprosto originální a z každého snímku jsem poznal jak moc se na tento film Svěrák a jeho týmpřipravoval po odborné stránce, možná proto mě překvapila jedna malá chybička. Byli jsme se podívat do rekultivace. I laik to musí slyšet , že jde o blbost , správně je na rekultivace, ale je to jen taková drobnost , a neslyšet to již 9 rokem téměř pořád tak si toho ani nevšimnu. Jinak ve filmu mě opravdu dostalo pár dobrý seků a hlášek například neustále ubreptaný děda přesvědčený o léčivých účincích chininu . Nebo sttování auta u Ropáka, aby se mu lépe dýchalo. Prostě podobenství a fikce je navísost originální a perfektní. Ač jde o nejkratší a jeden z nejranější Svěrákův film tak mám pocit, že jsem viděl od něj to nejlepší co zatím natočil. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Aneb jak z něčeho tak podivného může vzniknout něco tak zajímavého... Jan Svěrák je už léta jeden z nejlepších českých režisérů což dokázal už u svého debutu. Svěrák za málo peněz zvládl natočit dobrý kraťas který má výborné tempo, výborně vymyšlený druh ropáků, výborně si hraje s češtinou (což je zvykem u Svěrákova otce Zdeňka Svěráka) a především má sympatický humor. Na 20 minut dost dobrá práce ve které šlape dokumentární nádech i hudba. Otázka jak by to fungovalo v celovečerním formátu PS: Postava Nedbala je komediální zlato. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (13)

  • Inšpiráciou k natočeniu snímku bola pre režiséra cesta so spolužiakom do Mostu. (Raccoon.city)
  • Celým jménem se živočich jmenuje Ropák bahnomilný, latinsky Petroleus mostenzis. (sator)
  • Tri plastiky Ropákov boli vystavené v Chomutovskom zooparku, za čo ich pôvodná autorka Zoo zažalovala a vysúdila 150 tisíc korún. (Raccoon.city)

Související novinky

10. ročník Festivalu krátkých filmů Praha

10. ročník Festivalu krátkých filmů Praha

11.01.2015

Horor čtrnáctiletého českého režiséra, drama sestříhané Dolanem či ztracené kraťasy s Peterem Sellersem. Jubilejní 10. ročník Festivalu krátkých filmů bude bilancovat svoji historii i hledět vpřed… (více)

Reklama

Reklama