Reklama

Reklama

Po komplikovaném a neúspěšném obchodu s heroinem přijde drobný drogový dealer Frank o peníze i o zboží a ocitne se v obrovském dluhu u balkánského narkobarona Mila. Frank se tváří v tvář Milově rostoucí frustraci pokouší splatit peníze, ale čas plyne a tlak narůstá. Dealer, dánský kriminální thriller z roku 1996 a debut Nicolase Windinga Refna, je adrenalinová jízda po kodaňském drogovém podsvětí. Zároveň se jedná o herecký debut známého dánského herce Madse Mikkelsena. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (274)

Richie666 

všechny recenze uživatele

Tímhle mě Refn naprosto rozsekal a zničil. Od první minuty až do konce se nepřestává tlačit na pilu, Kimovi se posere úplně všechno a postupně přestává jít o fet, přestává jít o love, ale jde spíše o to, jestli je lepší nechat si svoje tělo v garáži rozporcovat srbskou mafií a nebo raději sám skočit do řeky se šutrem u nohy. Je to kurevsky napínavé, rychlé a natočené s nezaměnitelným stylem. Vysmaženej Mikkelsen a Jugoslávec Milo to mají těžce pod kontrolou. Usoplenec Guy Ritchie může akorát čumět. ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Slibný začátek, nicméně postupně čím dál tím víc utahané a rozvleklé. Britská verze 2012 mě bavila mnohem víc. Byla svižnější, akční scény podkreslené slušným soundtrackem (zde hudby minimum), albánská partička údernější a děsivější. Tato verze je sice civilní, autentická, ale docela mě nudila. Mads Mikkelsen zachraňuje co se dá, ale nemá mnoho prostoru. Navíc ani britský Tony nebyl k zahození. Z této verze mi skutečně utkvěla jen jedna hláška Tonyho, kdy trefně přirovnal anál ke "sportu na dvojce". Hezké, ale jedna zapamatovatelná hláška na 105 minut docela málo.. ()

Reklama

InJo 

všechny recenze uživatele

Intenzivní exkurze současným dánským podsvětím ve společnosti podřadného "teplákového" drogového dealera, který musí po jednom nepovedeném kšeftu vyřešit v krátké době jeden zatraceně velký průšvih. Překvapivě sebevědomě působící mix zemité gangsterky, sociálního dramatu a thrilleru, který vyniká neobyčejně sugestivní syrovou a drsnou atmosférou, vypjatými scénami a strhujícím tempem a gradací. A taky skvělými hereckými výkony v čele s "mladými" budoucími skandinávskými hvězdami Kimem Bodniou a Madsem Mikkelsenem. Debut jako řemen! 85 % ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Drsné. Syrové. Nemilosrdní. Sehrané a snímané se silnou dávkou autenticity. Ufff... Někteří severští filmaři se vážně s ničím nepářou, jak to vidět i zde. Od počátku jsem byl vtažen do realistické atmosféry dosažené ruční kamerou a zároveň atraktivního dění s neustálým napětím. Ač ono napětí zde někdy nevychází přímo z gradaci zápletky, prakticky neustále se odvíjí z depresivních pocitů, věčné nervozity a strastiplných situací hlavního antihrdiny Franka. Z počátečního nadšení ze skvělého a hutného thrilleru jsem se postupně dostával do fáze menšího šoku a pocitů odpudivosti z vybraných scén či nekonečných dialogů o pervezních koníčcích dealerů, aby mě film v závěrečné třetině hodil do totální úzkosti a stále závratněji zesiloval skličující depresi. Děsivý obraz společnosti v partě mužů, kteří veškerý smysl života zúžili na drogy, prachy, mejdan a sex, propolouvá v obraz psychologický s ukázkou pravidelné destruktivní proměny člověka uprostřed pasti drogového podsvětí, zčásti v cynickou zrůdu, zčásti v oběť marně toužící po úniku. Dodávám, že rovněž snadného úniku nebylo ani pro mě, když mě film po celý čas tak pohltil a vkrádal se mi pod kůži daleko víc, než bych si vzhledem k tématu přál. V posledních 15ti minutách se celý ten kruh úzkosti, cyklicky nekonečných dluhů a problémů a vrcholící brutality roztočil tak závratně, že jsem raději začal občas koukat po bytě i mimo obrazovku, abych u toho úplně nesešílel. Kim Bodnia, kterého jsem viděl teprve podruhé (po komedii V Číně jedí psy), ztvárnil ústřední roli excelentně a zároveň v sobě má charisma, kterým dokáže film táhnout. Za tak pohltivý sugestivní zážitek a zajímavě ztvárněnou hlavní postavu, která ve mě budila už z podstaty odpor, ale občas i sympatie a jindy až lítost, hodnotím film i přes kus hořkosti pozitivně. [85%] ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Ani dobrý, ani špatný. Prostě průměrný film, díky kterému člověk nahlédne do světa drog. Ale že by se o tom světě dozvěděl něco nového a nebo že by fungoval jinak, než svět ve kterém žijeme mi ostatní.?? Tak to určitě ne. Je fakt, že když dlužíte bance splátky hypotéky, nebo přestanete platit telefon, nikdo vás za to nezabije. Přesto vám společnosti, které mají tohle na starosti a vy jim budete nadále dlužit (drobáky, rozhodně to nenechají dojít do 230 000.-) dokážou udělat ze života peklo. Za mě 60% ()

Galerie (13)

Zajímavosti (14)

  • V ložnici Vic (Laura Drasbæk), kde Frank (Kim Bodnia) přechovává drogy, lze vidět na zdi plakát někdejší skupiny Roba Zombieho - White Zombie. Od stejné skupiny ve filmu zazní píseň "Super Charger Heaven". (DanteZ)

Související novinky

Severská přehlídka SCANDI začne už ve středu!

Severská přehlídka SCANDI začne už ve středu!

14.01.2023

Už tuto středu odstartuje přehlídka toho nejaktuálnějšího z kinematografie severu: SCANDI 2023. Odehraje se mezi 18. a 25. lednem, představí snímky ze všech zemí Skandinávie a v programu ji bude mít… (více)

Reklama

Reklama