Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Honza s kamarádem Frantou chtějí přijít na kloub tajemnému hučení, které je slyšet ze sklepa. Kluci objeví ve sklepě dvířka, ale nemají k nim klíč. Jsou přesvědčeni, že právě tam musí být penězokazecká tiskárna a podivný rozhovor domovníka s mužem s brašnou je v tom jen utvrdí. Do případu malých detektivů se ale vloží Pepík a chce z pátrání malého Frantu vyšachovat. Franta se pomstí, klíče od sklepa, které před tím obratně získal z bytu domovníka, použije k tomu, že Pepíka a Honzu ve sklepě zamkne… (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle klenot mi v dětství unikl...že je chabý příběh budiž, ale tolik řemeslného odfláknutí se fakt nevidí... Vlasta Janečková nemá seberflexi, v roce 1971 natočila 4 dílný seriál a 4 samostatné televizní filmy, proto to vypadá tak jak to vypadá... ()

Prochazka19 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Co by to bylo za rodinný seriál z přelomu 60. a 70. let, kdyby v něm chyběla detektivně laděná epizoda? Také v jiných filmech a seriálech z té doby děti „pátrají“, i když se z jejich podezření většinou vyklube něco dočista jiného (mimochodem první, kdo přišel s tématem dětských pátračů, kteří si svým detektivním úsilím vyslouží přinejmenším posměch a vyhubování, by v jedné z povídek z Mladého hlasatele už Jaroslav Foglar, a to ještě za první republiky...). V tomto seriálu je však uvedený motiv ještě obohacen o postavu frustrovaného chlapce z neúplné rodiny (Roman Skamene), který ventiluje své pocity křivdy a ponížení tím, že zamkne dva kamarády ve sklepě. Nakonec však uzná svoji chybu a zaslouží se o jejich vysvobození. Ve spojení s respektem, který v lidech vzbuzovala tehdejší Veřejná bezpečnost (neodpustím si dodat: na rozdíl od dnešní policie), z toho vychází docela zajímavý příběh. Seriál, respektive jeho druhý díl, navíc ještě nastavuje zrcadlo rodičům, kteří nedovedou ocenit poctivou snahu svých potomků o vykonání dobra, a místo aby byli rádi, že se dětem nakonec nic nestalo, ještě je za jejich dobrou vůli potrestají. Nejsem si však jistý, zda to v době vzniku seriálu bylo myšleno jako satira. ()

Reklama

Reklama