foto

Roman Skamene

  • nar. 2.10.1954 (61 let)
    Planá u Mariánských Lázní, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Roman Skamene se narodil v Plané u Mariánských Lázní. V roce 1964 se rodina přestěhovala do Prahy a v novém prostředí se Roman začal zajímat o herectví. Navštěvoval dramatický kroužek a pokoušel štěstí na filmových konkurzech. Ve svých 13 letech, když navštěvoval 8. třídu základní školy, vyhrál konkurz na hlavní dětskou roli v psychologickém filmu Útěk, kde hrál malého chlapce svedeného starším kamarádem k životu na "šikmé ploše". Role se zhostil se ctí a byl filmaři zařazen do kategorie "nadějný dětský herec". Sami ho začali vyhledávat a nabízet mu další role.

Roman se opakovaně pokoušel neúspěšně dostat na konzervatoř, ale nakonec pokračoval studiem na gymnáziu. V roce 1969 byl obsazen do role Červenáčka v Bočanově seriálu ZÁHADA HLAVOLAMU natočenému podle kultovní knižní předlohy Jaroslava Foglara. Seriál měl mimořádný úspěch a z Romana se rázem stala uznávaná dětská hvězda. Následoval televizní snímek PRINC A CHUĎAS, kde byl obsazen do hlavní dvojrole prince Edwarda a chudého chlapce z podhradí. Popularita mladého herce tehdy dosáhla maxima. Mluvilo se o jeho velké herecké budoucnosti.

Jezdil tehdy na zájezdová představení a nejrůznější besedy. Díky velmi malé postavě (i v dospělosti měří jen 160 cm) byl dlouho využíván v dětských rolích a běžně hrál postavy o pět let mladší. Ještě v 25 letech hrál puberťáky. Nebyl ve stálém divadelním angažmá, pouze hostoval a hrál na zájezdech. V televizi se objevoval zejména v pohádkách a o práci neměl nouzi. Zahrál si např. v úspěšném televizním filmu PRINCOVÉ JSOU NA DRAKA, ve snímku Karla Kachyni SESTŘIČKY nebo v Jakubiskově pohádkovém seriálu TETA. Šlo o menší role, nicméně stále se mu dařilo zůstávat v povědomí diváků. V roce 1987 přišla zajímavá role veksláka v tehdy kultovním filmu BONY A KLID.

Poslední významnou a důstojnou roli malého ďábla v uniformě si zahrál v komedii TANKOVÝ PRAPOR. Od té doby to šlo s jeho herectvím s kopce. V 90. letech se naplno projevilo to, co bylo při zpětném pohledu zřejmé už v 80. letech. Že na sobě nepracuje, žije pouze ze svého talentu a svou sebestředností se podobá postavě veksláka z Olmerova snímku. Pravidelně až do konce 90. let sice hrál ve filmech, ale šlo o tu nejhorší komerci, jaká se v české filmové branži objevila. Objevil se například ve snímcích NAHOTA NA PRODEJ, TRHALA FIALKY DYNAMITEM, NEBÁT SE A NAKRÁST nebo JEŠTĚ VĚTŠÍ BLBEC, NEŽ JSME DOUFALI.

Jeho podnikatelský pokus otevřít restauraci poblíž Národního divadla skončil fiaskem a hromadou dluhů, ze kterých se Roman Skamene jen obtížně dostával. Frustraci léčil alkoholem a řadu let se objevoval na stránkách bulváru pro své alkoholické excesy. V posledních letech spolupracoval zejména s Luďkem Sobotou v jeho Směšném divadle Luďka Soboty, ale i ten se s ním vzhledem k jeho chronické nespolehlivosti nepohodl. K vidění byl i v divadle Kalich. Stále se pokouší jezdit na zájezdová šou. I přes několikrát ohlašovaný návrat to na úspěšný comeback nevypadá a Roman Skamene postupně upadá do zapomění. Je ženatý, má dvě již dospělé děti.

Milan "gudaulin" Černý

Herecká filmografie

2016 Policejní historky
Pustina (TV seriál)
2015 Bezdružice (TV seriál)
2014 Bony a klid 2
Případy 1. oddělení (TV seriál)
Nenávist (S01E06)
2013 Jedlíci aneb Sto kilo lásky
2012 Policajti z centra (TV seriál)
2009 Veni, vidi, vici
Vyprávěj (TV seriál)
2005 To nevymyslíš! (TV seriál)
Trampoty vodníka Jakoubka (TV film)
2002 Kožené slunce (TV film)
2001 O ztracené lásce (TV seriál)
Z pekla štěstí 2
1999 Nebát se a nakrást
1998 Kinetická encyklopedie všehomíra (TV seriál)
1997 Rosa alchemica (TV film)
1996 Na hraně (TV film)
O kováři Básimovi (TV film)
O mrňavém obrovi (TV film)
1995 Cesta peklem
Divoké pivo
Kulihrášek a zakletá princezna (TV film)
1994 Ještě větší blbec, než jsme doufali
O zvířatech a lidech (TV seriál)
Štace (studentský film)
Zapomenuté tváře (TV film)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Kanárská spojka
Krvavý román
Nahota na prodej
1992 Dobročinný večírek (TV film)
Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
Náhrdelník (TV seriál)
O vodníkovi a housličkách
Pochodeň (TV seriál)
Trhala fialky dynamitem
Uctivá poklona, pane Kohn (TV seriál)
1991 Tankový prapor
Území bílých králů (TV seriál)
1990 Houpačka
Jak Vojtěch pro princeznu do ohně skočil (TV film)
Křížová vazba
O zapomnětlivém černokněžníkovi
Pražákům, těm je hej
1989 Blázni a děvčátka
Dva lidi v ZOO
Království stromů (TV film)
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
1988 Druhý dech (TV seriál)
Komu straší ve věži (TV film)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
Podivuhodný večer se slečnami (TV film)
Přejděte na druhou stranu (TV seriál)
1987 Ať přiletí čáp, královno! (TV film)
Bony a klid
Křeček v noční košili (TV seriál)
Ochsenkrieg, Der (TV seriál)
O zatoulané princezně
Pehavý Max a strašidlá
Pohled z hlubin (TV film)
Pravidlá kruhu
Sychravé království (TV film)
Teta (TV seriál)
1986 Co takhle svatba, princi? (TV film)
Peníze a krev (TV film)
Smrt krásných srnců
Vánoční Růženka (TV film)
1985 Pták Žal (TV film)
Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Vlak dětství a naděje (TV seriál)
Malý muž a velká žena (E02)
Sněhurčina smrt (E01)
1984 Cesta kolem mé hlavy
Falešný princ
O nosaté čarodějnici (TV film)
O princezně Solimánské (TV film)
Poslední mejdan
1983 Domeček plný koleček (TV film)
Letný strom radosti
Petra a Pavla (TV film)
Sestřičky
1982 Dynastie Nováků (TV seriál)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Cyklista (E05)
Příště budeme chytřejší, staroušku!
Tři spory: Spor dramaturga Stroupežnického (TV film)
Únos Moravanky
Zelená vlna
1981 Fénix
Horečka všedního dne (studentský film)
Láska na druhý pohled
Mezičas (TV film)
1980 Chvíle pro píseň trubky (TV film)
Jak napálit advokáta
Kluci z bronzu
Meluzína (TV film)
Pastýřská pohádka (TV film)
Princové jsou na draka (TV film)
Starožitníkův krám (TV film)
1979 Hodinářova svatební cesta korálovým mořem
1978 Čarovné prstýnky (TV film)
Jedno malé sídlisko (TV seriál)
Muž s orlem a slepicí
O vysoké věži (TV film)
Skandál v Gri - Gri baru
Tajemství Ocelového města
1977 Jablíčko se dokoulelo (TV film)
Na veliké řece
Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Osada Havranů
Volání rodu
Zítra vstanu a opařím se čajem
1976 Jezevec (TV film)
Koncert pre pozostalých
Odysseus a hvězdy
Panenka z vltavské tůně (TV film)
1975 Bakaláři: Vánoce, na které nikdy nezapomenu (TV film)
Dvojí svět hotelu Pacifik
Linecké pečivo (TV film)
My z konce světa (TV seriál)
Osvobození Prahy
Rytíř (TV film)
1974 Dlouhá cesta (TV film)
Kdo hledá, najde (TV film)
Poslední ples na rožnovské plovárně
Princ Chocholouš (TV film)
Zbraně pro Prahu
1973 Boříkovy lapálie (TV seriál)
Tygr (E03)
Rajská jablíčka (E02)
Haraburďárna (E01)
Javorová fujarka (TV film)
Jezdec formule risk
Klíče (TV film)
Přijela k nám pouť
1972 Boříkovy lapálie (TV seriál)
Detektivové (E04)
Dotek motýla (TV film)
1971 Dívka na koštěti
Nikdo mi nic nepoví (TV film)
Podezřelé prázdniny (TV film)
Princ a chuďas (TV film)
Svět otevřený náhodám
1970 Ďábelské líbánky
F. L. Věk (TV seriál)
1969 Odvážná slečna
Záhada hlavolamu (TV seriál)
1967 Útěk

Dokumentární

2010 Film o filmu: Bony a klid (TV film)
2006 13. komnata Romana Skamene (TV film)
2000 Tmavomoudrý svet (TV film)
1996 Mňága - Happy End

TV pořady

2014 Nikdo není perfektní (TV pořad)
2013 Novotný za humny (TV pořad)
2012 Živě na jedničce (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
2010 Prostřeno! (TV pořad)
Show Jana Krause (TV pořad)
2008 TOP STAR magazín (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2004 Jak přežít nepohodu (TV pořad)
Kinobazar (TV pořad)
2001 SILVESTR 2001 (TV pořad)
Vabank (TV pořad)
2000 Věštírna (TV pořad)
1999 Čtveráci (TV pořad)
DERBY (TV pořad)
NASTUPUJE AMFORA (TV pořad)
Silvestrovský koktejl 1999 (TV pořad)
Zlatá mříž (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
SILVESTR 1998 (TV pořad)
1997 Novoty (TV pořad)
Senzibilšou (TV pořad)
1994 Český bodyguard (TV pořad)
Čundrcountryshow (TV pořad)
Kupé (TV pořad)
1992 Kufr (TV pořad)
1990 Šaráda (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace