foto

Antonín Navrátil

  • nar. 3.2.1958 (56 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Antonín Navrátil pochází z dělnické rodiny, herecké geny neměl po kom zdědit a sám dnes říká, že po herectví ani nikdy netoužil. V šesti letech se zúčastnil konkurzu do televizního pořadu HLEDÁME PÍSNIČKY PRO DĚTI (1964), následně hrál v dětských muzikálech, recitoval a zpíval. V deseti letech pak hrál jednu z hlavních rolí v legendárním seriálu KAMARÁDI (1969), ve stejném roce si poprvé vyzkoušel práci před filmovou kamerou, a sice ve filmu HVĚZDA (1969). Následně dostal příležitost v rolích dospívajících synů v několika snímcích počátku 70. let (TATÍNEK NA NEDĚLI, 1971; ZLATÁ RENETA, 1972). Nechyběl pochopitelně také v druhé sérii seriálu KAMARÁDI (1973). V té době již studoval na gymnáziu, konzervatoř odmítl právě kvůli své nepříliš velké chuti k herectví. Příležitostí před kamerou však neubývalo, hrál v četných televizních inscenacích a pohádkách (často pod režijním vedením Vlasty Janečkové, která jej objevila pro seriál Kamarádi), takže nakonec se rozhodl své zkušenosti zúročit studiem na DAMU (1981). V té době mu k další popularitě pomohla velká role hvězdáře Mirka Žaluda v seriálu ZKOUŠKY Z DOSPĚLOSTI (1979).

Po absolvování DAMU nastoupil do Vinohradského divadla (1981-1992), kde hrál například ve hrách Obchodník s deštěm, Záviš z Falkenštejna nebo Pahorek. Hrát na jedné z našich předních scén bylo pro Navrátila poctou a získal na herectví odlišný názor, protože dosud znal výhradně kladné role převážně z televizních pohádek. V těch ostatně hrál nadále i v 80. letech, střídal role princů a venkovských chasníků, sám ale na toto období plné posměšků z okolí za své nekonfliktní a schématické postavy před kamerou nevzpomíná příliš rád. V roce 1992 opustil Antonín Navrátil Vinohradské divadlo kvůli osobnímu sporu, načež načas zcela opustil svět médií, jezdil s kamiónem a pracoval jako umělecký kovář.

Před kameru se od poloviny 90. let vrací jen sporadicky, hrál například v komedii BYL JEDNOU JEDEN POLDA (1995). S plným pracovním nasazením se ale začal v roce 1996 věnovat především dabingu a v tomto oboru dnes patří k nejvytíženějším tvůrcům. Původně jen daboval, později založil vlastní dabingové studio Dial a dnes působí i jako režisér. Svým jménem zaštítil například české verze filmů Statečné srdce, Titanic, Blízká setkání třetího druhu, sám v těchto filmech také mluvil, jeho hlas můžeme slyšet v desítkách dalších zahraničních filmů a seriálů. Pro některé filmy vytvořil také české titulky.

Antonín Navrátil je dvakrát rozvedený a má dvě dcery.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2012 Nejlepší Bakaláři (TV seriál)
2010 Cukrárna (TV seriál)
2004 Pojišťovna štěstí (TV seriál)
2001 Explicitní důkaz (video film)
1997 Četnické humoresky (TV seriál)
1996 Draculův švagr (TV seriál)
1995 Byl jednou jeden polda
1991 Variácie slávy (TV film)
1990 Princezna Hyacinta a tříhlavý drak (TV film)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
1988 Rodáci (TV seriál)
Strom pohádek: Divoké labutě (TV film)
1987 Jak se princ učil řemeslu (TV film)
Případ kapitána Bábovky (TV seriál)
Strom pohádek (TV seriál)
1986 Bylo nás šest (TV seriál)
Dům u tří vlaštoviček (TV film)
Panoptikum města pražského (TV seriál)
Pohádka z Kampy (TV film)
Švec z konce světa (TV film)
Žádost o přeložení (TV film)
1985 Když hraje klarinet (TV film)
Pták Žal (TV film)
Sedmipírek (TV film)
Slunečnice (TV film)
Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
Vodník v pivovaře (TV film)
1984 Až já budu královna (TV film)
Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)
1983 Velká kočičí pohádka (TV film)
1982 Jak Jaromil ke štěstí přišel (TV film)
1981 Konečná stanice
Kopretiny pro zámeckou paní
O vodě, lásce a štěstí (TV film)
Předeme, předeme zlatou nitku (TV film)
1980 Host (TV film)
Sonáta pro zrzku
1979 Zkoušky z dospělosti (TV seriál)
1977 Nikdy toho nenechám (TV film)
1976 Panenka z vltavské tůně (TV film)
Racek (divadelní záznam)
1974 Jáchyme, hoď ho do stroje!
Na startu je delfín
1973 Kamarádi (TV seriál)
1972 Zlatá svatba
1971 Tatínek na neděli
1969 Hvězda
Kamarádi (TV seriál)
Popelka (TV film)
1968 Tři strýčkové a Dominik (TV film)

Dokumentární

2003 Pokračování příště (TV seriál)

TV pořady

1999 Věšák (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)