Reklama

Reklama

Samsara

  • Česko Sansára (více)
Trailer
Itálie / Francie / Indie / Německo, 2001, 138 min

Obsahy(1)

Mladý budhistický mnich Tashi se po letech strávených v klášteře a meditacích rozhodne oženit s mladou dívkou Pemou a žít s ní na vesnici. Život mimo klášter je ale mnohem složitější než si myslel. Poznává sexuální vášeň, žárlivost, nevěru, zradu, mstu a bídu. Sám musí hledat odpověď na věčnou otázku, zda je důležitější zasvětit svůj život duchovnu (meditacím), nebo žít obyčejným životem plným emocí a citů, ve kterém je těžké najít hranici mezi dobrem a zlem. Natáčení tohoto filmu trvalo 7 let. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (81)

Mes-siah 

všechny recenze uživatele

Film o tom, že každý, ma svoje muchy. Každý je na tomto svete z nejakého dôvodu, a každý sa ma niečo naučit. Robenie chýb je rovnako dôležité na naš vývoj ako dobe mierená rada. Niekedy až keď na vlastnej koži pocítime následky svojich činov, sme schopný sa stoho náležite poučiť. A o tom je tento film. O láske, žiarlivosti, zrade, pomste a biede. Proste o nás ludoch. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Především skvělá kamera, dělá z tohoto filmu vizuálně jedinečný zážitek. Divákovi se dostane nádherných záběrů přírodních scenérií severoindického Ladakhu, ale také je vtažen do života mnichů v kláštěře i obyčejných lidí ve vesnici. Prosté oděvy vesničanů jsou stejně krásné jako jejich slavnostní kroje a masky používané při slavnostech. Odvěký souboj těla, srdce a mysli nakonec vyústí v podobenství o princi Sidhártovi, který opustí svou ženu Jašódaru a syna Ráhulu, aby dosáhl probuzení a stal se Buddhou, jehož budou následovat miliony lidí. Avšak každá mince má dvě strany! ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

I přes velice pomalý rozjezd má Samsara co nabídnout. Ale divák musí mít trpělivost si smysl filmu musí v jeho velice pomalém tempu vyčekat. Pakliže mu film sedne, získá představu nejen o odříkání mnichů, ale i inspiraci k přemýšlení o životní cestě. Naštěstí vám toto čekání může zpříjemnit krásná kamera a podmanivá hudba. Osobně mám o důvod víc obdivovat muže, jež žijí prosti od všech životních slastí, musí to výt velice těžké, na druhou stranu asi nejsem dost duchovně založený člověk, protože v jejich životním stylu nevidím smysl. A v závěru mě napadlo, že i volba duchovního života může být vlastně velice sobeckým aktem. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

Aby se vám Samsara líbila, musíte mít alespoň trochu vztah k duchovní tématice. Snímek ovšem trpí mnoha hluchými místy, rozhodně jej to chtělo razantněji prostříhat. Děj dostane spád až po hodině, kdy Tashi opouští klášter. Na filmu je znát, že Pan je hlavně režisér dokumentů – záběry jsou precizní, ale jaksi suché, chybí jim více šťávy. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* nikdo nemůže čekat, že film z buddhistického Tibetu bude mít svižný děj, tak i já si ho vybral spíš ze zvědavosti. Rozhodně dobře představuje místní komunitu a mentalitu. Byl kladen větší důraz na autenticitu, ale o to víc chybí v příběhu. Kdo hledá tu správnou duchovní cestu, nebo by chtěl jen meditovat, tak to stejně pochopí až na místě - stačí si zajít do kteréhokoliv buddhistického chrámu. Ale zpět k filmu - ten oživují krásné záběry na pustou rozlehlou krajinu a občas kazí trikové záběry jako je na úvodu. Za mě lepší tři hvězdy a znovu bych si ho už nepustil [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 0 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama