Reklama

Reklama

Samsara

  • Česko Sansára (více)
Trailer
Itálie / Francie / Indie / Německo, 2001, 138 min

Obsahy(1)

Mladý budhistický mnich Tashi se po letech strávených v klášteře a meditacích rozhodne oženit s mladou dívkou Pemou a žít s ní na vesnici. Život mimo klášter je ale mnohem složitější než si myslel. Poznává sexuální vášeň, žárlivost, nevěru, zradu, mstu a bídu. Sám musí hledat odpověď na věčnou otázku, zda je důležitější zasvětit svůj život duchovnu (meditacím), nebo žít obyčejným životem plným emocí a citů, ve kterém je těžké najít hranici mezi dobrem a zlem. Natáčení tohoto filmu trvalo 7 let. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (81)

Mes-siah 

všechny recenze uživatele

Film o tom, že každý, ma svoje muchy. Každý je na tomto svete z nejakého dôvodu, a každý sa ma niečo naučit. Robenie chýb je rovnako dôležité na naš vývoj ako dobe mierená rada. Niekedy až keď na vlastnej koži pocítime následky svojich činov, sme schopný sa stoho náležite poučiť. A o tom je tento film. O láske, žiarlivosti, zrade, pomste a biede. Proste o nás ludoch. ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem film pouze od momentu, kdy se Taši rozhodne opustit klášter, a byl jsem tak zřejmě ušetřen oné rozvleklosti, na niž si tu všichni kolem stěžují. Přesto nelze popřít, že má snímek zejména po stránce scénáristické k dokonalosti hodně daleko. Jeho chyby jsou nicméně dobře vyváženy věrohodnými hereckými výkony a (pro mě) atraktivním tématem. Hrdinovo váhání mezi rodinou a duchovním životem, mezi přilnutím ke světu a odpoutáním od něj, mezi následováním tužeb a odepřením, je korunováno v posledních minutách rozhovorem s manželkou, která svému prchajícímu muži připomíná osudy žen, které tiše trpí zatímco jsou jim jejich mužové nevěrní s Absolutnem. Otevřený konec je zde jen k dobru - nutí diváka, aby si na položenou otázku našel odpověď sám. ()

Reklama

Kurikmoon 

všechny recenze uživatele

Film sa mi občas zdal trošku trhane strihaný. Ale s tým sa dalo zmieriť. Nakoniec hodnotím film ako prínosný a tým pádom nadpriemerný. Erotické scény v prvej časti filmu na mňa pôsobili príjemne. Dobrá kamera, sympatickí herci a typ konca, ktorý mám rád a niekedy mi lezie na nervy. Čo myslela, manželka ex-mnicha svojími slovami na konci filmu. Ako to pochopila hlavná postava a ako sa rozhodla? Nie je niekedy rozhodnutie pre duchovný život sebectvom a útekom pred zodpovednosťou? "Jak zabránime kapce vody, aby nevyschla?" ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* nikdo nemůže čekat, že film z buddhistického Tibetu bude mít svižný děj, tak i já si ho vybral spíš ze zvědavosti. Rozhodně dobře představuje místní komunitu a mentalitu. Byl kladen větší důraz na autenticitu, ale o to víc chybí v příběhu. Kdo hledá tu správnou duchovní cestu, nebo by chtěl jen meditovat, tak to stejně pochopí až na místě - stačí si zajít do kteréhokoliv buddhistického chrámu. Ale zpět k filmu - ten oživují krásné záběry na pustou rozlehlou krajinu a občas kazí trikové záběry jako je na úvodu. Za mě lepší tři hvězdy a znovu bych si ho už nepustil [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 0 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání se snímkem Himaláj karavana je Samsara výrazně slabším a mnohem nudnějším počinem. Diváka potěší záběry na atmosférickou přírodu, zaujme soundtrack a po utahané a zdlouhavé první části i začne bavit svým příběhem, který však není zvlášť oslnivý. Otázky o morálních hodnotách, životních prioritách, cestách a cílech, chybách a poučení, práci a meditaci jsou zajímavé, avšak nějaký hlubší dojem nezanechají. Možná, že kdyby Samsara byla kratší, působil by snímek daleko lépe. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama