Reklama

Reklama

Samsara

  • Česko Sansára (více)
Trailer
Itálie / Francie / Indie / Německo, 2001, 138 min

Obsahy(1)

Mladý budhistický mnich Tashi se po letech strávených v klášteře a meditacích rozhodne oženit s mladou dívkou Pemou a žít s ní na vesnici. Život mimo klášter je ale mnohem složitější než si myslel. Poznává sexuální vášeň, žárlivost, nevěru, zradu, mstu a bídu. Sám musí hledat odpověď na věčnou otázku, zda je důležitější zasvětit svůj život duchovnu (meditacím), nebo žít obyčejným životem plným emocí a citů, ve kterém je těžké najít hranici mezi dobrem a zlem. Natáčení tohoto filmu trvalo 7 let. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (81)

Eodeon 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavý film o životních cestách, jejich správném výběru a vlivu na okolní svět. Pochválit musím krásné záběry na ještě krásnější východo-asijskou krajinu, kterých bylo opravdu plno, krásný pohled na osudovost života a bezvýchodnost cest pochybujících a jemný nádech spirituality. Přes snahu naladit se na uvolněnou meditační atmosféru filmu jsem se místy nedokázal ubránit únavě a nepozornosti. Snímek je někdy nezdravě rozvleklý. Snaha o maximální výmluvnost nebyla nejlepším řešením. Skutečnou výpovědní hodnotu nese pouze několik brilantních chvil, které ale vnímavý divák Samsary nemůže nepostřehnout. ()

loydd 

všechny recenze uživatele

Na tomto snímku je nejhodnotnější jeho námět, bohužel scénář je šíleně rozvleklý se spoustou hluchých míst. Dost často jsem se tedy nudil. Též mi vadil hlavní hrdina Tashi, který pořád vypadal, že neumí do pěti počítat. Proto dávám pouhé 2*. O to víc si cením filmů jako Hymalaya, Pohár nebo ještě Travellers and Magicians. U Samsary to nezachrání ani celkem dobrá kamera. ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Čo tu natáčali 7 rokov? Však to nebolo žiadne veľké filozofické dielo ako už bolo spomínané, bolo to rozťahané a nedošlo to k poriadnemu výsledku. Naopak, bolo to plné zbytočných sexuálnych scén. Keby si na filme Himaláje - Karavana dali záležať, tak tento film by už ani nemal čo nového a zaujímavého pre diváka ponúknuť. ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Dosti nudné, protahované a jednoduché pojednání o cestě z kláštera do klína a vice versa. O filosofi, životě mnicha, buddhismu jako takovém etc. tam mnoho nepadne, zato sexuálních scén je na můj vkus přehršel. Pokulhává i obsazení hlavních rolí - je hodně poznat, že herci nejsou zrovna typičtí obyvatelé místa, ve kterém by se měl příběh odehrávat. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

Aby se vám Samsara líbila, musíte mít alespoň trochu vztah k duchovní tématice. Snímek ovšem trpí mnoha hluchými místy, rozhodně jej to chtělo razantněji prostříhat. Děj dostane spád až po hodině, kdy Tashi opouští klášter. Na filmu je znát, že Pan je hlavně režisér dokumentů – záběry jsou precizní, ale jaksi suché, chybí jim více šťávy. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama