Reklama

Reklama

Samsara

  • Česko Sansára (více)
Trailer
Itálie / Francie / Indie / Německo, 2001, 138 min

Obsahy(1)

Mladý budhistický mnich Tashi se po letech strávených v klášteře a meditacích rozhodne oženit s mladou dívkou Pemou a žít s ní na vesnici. Život mimo klášter je ale mnohem složitější než si myslel. Poznává sexuální vášeň, žárlivost, nevěru, zradu, mstu a bídu. Sám musí hledat odpověď na věčnou otázku, zda je důležitější zasvětit svůj život duchovnu (meditacím), nebo žít obyčejným životem plným emocí a citů, ve kterém je těžké najít hranici mezi dobrem a zlem. Natáčení tohoto filmu trvalo 7 let. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

Filmpub.cz (Petr Cífka)

"Ne, do našich kin nepřichází žádné veliké filosofické dílo. Někdo si možná řekne bohudík, já říkám bohužel. Když by totiž byla Samsara myšlenkově tak nahoře, jak vysoko nad mořskou hladinou se odehrává, přibyla by v našich kinech další kvalitní dvouhodinovka a slušná alternativa k hollywoodským…"

Filmweb.cz (Tomáš Chvála)

"Scénář má pěkně rozpracované charaktery, slušný příběh a i když by mu prospělo více dialogů a méně hluchých míst, příliš nenudí a nutí k zamyšlení. Samotné Tašimovo putování je velice pěkně popsáno a i přes neznalost tamních zvyků je pro diváky zcela srozumitelné (kupříkladu očistný rituál). Celý…" více

Kinema.sk (Jano Hušták)

"Samsara je vyslovene, čisto, výlučne klubový film. Žiada si odhodlaného diváka vyzbrojeného trpezlivosťou a ochotného rozmýšľať. Ak patríte do tejto skupiny, odnesiete si z kina príjemný a trvácny zážitok. A samozrejme, pre priaznivcov tibetskej kultúry a náboženstva znamená toto dielko malé…" více

Tiscali.cz (Jan Jaroš)

"Režisér zvolil velice pozvolné tempo vyprávění, v dlouhých záběrech uplívá na krajinných záběrech (často s látkami vlajícími ve větru). A vůbec jej nelze podezírat, chtěl zaujmout svého druhu turistickými pohlednicemi, natolik vroucí obdiv i pokoru tyto záběry obsahují. Zná však i cenu téměř…"

Reklama

Reklama