Reklama

Reklama

Stan a Ollie

  • Velká Británie Stan & Ollie (více)
Trailer 2

Laurel a Hardy, jedna z nejslavnějších komediálních dvojic na světě, se v roce 1953 rozhodnou vydat na své poslední turné po Velké Británii. Hvězdy hollywoodských grotesek, nyní již v dosti pokročilém věku, mají období největší slávy za sebou a čelí nejisté budoucnosti. Z jejich vystoupení však čiší neutuchající kouzlo i šarm, a tak se jim znovu podaří uchvátit své zbožňující fanoušky. Ačkoli je jejich turné po Spojeném království obrovským úspěchem, Stan a Ollie nemohou setřást přízrak ponuré minulosti Laurela a Hardyho. Snímek mapuje nepříliš známé okolnosti poslední fáze jejich spolupráce a ukazuje příčiny, které vedly nejen k profesnímu rozkolu nerozlučné dvojice, ale také zasadily smrtelnou ránu jejich mnohaletému přátelství. Dokáže divadelní turné po poválečné Anglii vrátit vše do pořádku? (HBO Europe)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (125)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Film o dobových velikánech svého oboru, bohužel zdaleka ne velký film s velkým příběhem. V poslední době je často zvykem natáčet životopisné filmy formou nahlédnutí do krátkého období ze života osobností, místo obsáhnoutí dlouhé životní poutě napříč celou historickou epochou, a jako divák občas tápu, zda je to vždy správné řešení. Dvojice hlavních herců odvedla naprosté maximum, až neuvěřitelně trefným způsobem dokázala napodobit a ztvárnit legendární duo Laurela a Hardyho, i díky tomu vznikla pěkná, melancholicky prodchnutá pocta, která se příjemně sleduje. Ale občas se mi film i přes kratší stopáž táhl, i některé skeče z jeviště (včetně toho s vejcem a ořechy, který je zde asi 3x, ale ani nijak zvlášť vtipný mi nepřipadal) se tu opakují, jakoby tvůrci neměli pořádně co dalšího nabídnout a mimo Coogana s Reillym asi film ničím dalším neutkví v paměti. I proto se nakonec přikláním jen k lepším 3 hvězdičkám. Z konkrétních scén se mi vedle scénky se dvěma východy líbily zejména gagy zakomponované do reálu, tedy se zvonkem u recepci a s kufrem na schodech, jen škoda, že s podobnými momenty nepřišli tvůrci v daleko větší porci. [70%] ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle mne chytlo za srdce. Nejen, že mám oba komiky moc rád. Oni jsou prostě stejnou ikonou jako byl Chaplin, Lloyd, Keaton a další ,,baviči'' dvacátých a třicátých let. A jelikož i oni ač měli své hvězdné okamžiky byli jen lidmi, i je postihovala trápení, nemoci, neúspěchy, jako každého jiného. Jejich řemeslo však bylo o to obtížnější (a je každého komika), že někdy prostě musí hrát i když na to nemá náladu, i když se mu nechce. Zdravotní problémy, problémy v rodině, to vše musí komik v moment kdy vstupuje na jeviště zahodit a být tu cele jen pro diváky, kteří se přišli bavit. Třeba právě proto aby zapomněli oni sami na svá trápené a své problémy. V tom jsem vždycky klauny a komiky obdivoval, že šli na prkna i když třeba měli chuť raději někam zalézt a nebýt vidět... V hluboké úctě smekám před Cooganem a Reillym. Nejen až neskutečná podobnost vizuální (tu ale lze vždy nějak zajistit), ale zejména ta mimika, gesta, pohyby... Dokonalé. Jako by ti dva té slavné dvojici z oka vypadli. Vůbec jsem netušil o problému mezi nimi. Zrovna když se film začal lehounce zadírat došlo k dramatickému zlomu díky kterému pak již nuda nepřicházela v úvahu. Točit takovéhle filmy je strašně nebezpečné. Předpokládám, že ti co je točí chtějí nějak oživit vzpomínku na někoho, dodatečně jej uctít... V případě takových es grotesek jako byli Stan a Ollie vše mohl dokonale zazdít špatný výběr herců a jejich výkony. Naštěstí se tak nestalo a tvůrčí tým i díky neskutečnému výkonu Coogana a Reillyho pánům komikům vysekli skutečně důstojnou poctu. Já bych jen dodal krásně hřejivou, smrdící člověčinou v tom nejlepším a nejkrásnějším slova smyslu. Tohle je za 5 vajec bez debaty! * * * * * ()

Reklama

KIT.HL 

všechny recenze uživatele

Naprosto čistý a nádherný film o konci profesního života, této obávám se dnešní generaci zapomenuté filmové dvojici. Smutný film o nejzábavnějším duu v dějinách filmu. Smutný , ale místy i humorný. Jako sám život. Herecké výkony jsou brilantní. Opravdu nelze někdy rozpoznat rozdíl mezi skutečnou dvojicí Laurel a Hardy vs Coogan a Reeilly. Je však politováníhodné , že se v záplavě životopisných filmů bohužel dostane právě na povrch etapa tolik smutná. Konec kariéry. Ale chápu, že v anglofonních zemích je povědomí o Laurelu a Hardym mnohem silnější než u nás. I nám však odpoví na otázky o přátelství a souznění těchto velikánů. Mám je dnes mnohem raději a to i proto, že většinu jejich filmů znám. Má představa umocněná množstvím dokumentů prohloubí můj pocit. Moc pěkný film. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Už roky mám v plánu nakoukat všechny věci s Laurelem a Hardym..ale zatím jsme se k tomu nedostal...když jsem totiž studoval jejich osudy, tak je mi spíš smutno, když je vidím a uvědomím si, jak dopadli. Každopádně nevěřil bych tomu, že Steve Coogan dokáže uhrát Stana a on to dal a i podobu trefil. John C. Reilly byla sázka na jistotu. ()

ddf76 

všechny recenze uživatele

Po fakticke strance je film hodne mimo. Laurel a Hardy tocili vesele dal pro Hala Roache az do roku 1940, takze se nerozesli v roce 1938, jak se nam snazi namluvit film. Po odchodu od Hala Roache tocili spolecne pro studio 20th Century Fox a jejich posledni film pro toto studio byl Toreadori v roce 1945. Pak jeste v roce 1951 natocili v evropske koprodukci film Laurel a Hardy zdedili ostrov. Nikdy mezi nimi nebyla zadna rozepre, perfektne se doplnovali. Staci se podivat na nejaky dokument o nich. Proste jejich filmy behem druhe svetove valky uz tolik netahly. Dalsi fail je, ze oni vystupovali se zivimi skeci od roku 1947 a vsude meli vyprodano. A pro tyto vystoupeni porad pripisovali nove scenky. Posledni vystoupeni meli v roce 1954. Pred tim projezdili Velkou Britanii, Franci, Belgii a Skandinavii. Byli hodne uspesni az do sveho konce (Laurel dostal infarkt a pak uz byl hodne nemocny). Proste hodne vyfabulovany film. Nevim jak ten film odpovida knizni predloze Laurel & Hardy - The British Tours od A.J.' Marriota a co si vymysleli scenaristi. Proste tento film neni postaveny na nejakych faktograficych zakladech, ale je hodne mimo, coz hodne zamrzi. A ti co neznaji jejich osud, si budou myslet, ze se to tak opravdu odehralo a to bude 99% divaku. Skoda, ti dva by si urcite zaslouzili lepsi film. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (9)

  • Při závěrečných titulcích beží v malém okně na pravé straně taneční scéna z filmu Na divokém západě (1937), kde pánové Stan Laurel (Stanley) a Oliver Hardy (Ollie) předvedou svůj talent. Je také ukázáno několik archivních fotografií z britského turné. Taneční scéna se objevila i ve filmu, odehráli ji hlavní herecké hvězdy Steve Coogan (Stan Laurel) a John C. Reilly (Oliver Hardy). (Rominator)
  • Malé zlaté odznaky, které oba komici nosí v klopě po většinu filmu, se týkají Velkého řádu vodních krys, britského trustu, jehož prostřednictvím členové zábavního průmyslu přispívají zasloužilým lidem a charitativním organizacím. Stan (Steve Coogan) a Ollie (John C. Reilly) byli vodní krysy 465 a 466. (sator)
  • Epilog říká, že Laurel (Steve Coogan) a Hardy (John C. Reilly) se po turné po Irsku v roce 1953 vrátili do Ameriky a už spolu nikdy nepracovali. Jejich poslední vystoupení na jevišti však bylo v Anglii v květnu 1954. Jejich jediné americké televizní vystoupení bylo v prosinci 1954. Jejich poslední společné veřejné vystoupení bylo natočené pro britskou televizi v roce 1955. (sator)

Reklama

Reklama