Reklama

Reklama

Maléna

Trailer
Itálie / USA, 2000, 88 min (Director's Cut: 109 min)

VOD (1)

Obsahy(1)

Byla příliš krásná. A on byl příliš malý na to, aby ji mohl ochránit. Psal se rok 1940 a sicilské městečko Castelcuto nadšeně vítalo vstup Itálie do války. Dvanáctiletému Renatovi se však ten den zapsal do paměti ze zcela jiného důvodu. Ten den totiž poznal ji. Malenu. Mladou vdovu, po níž muži šíleli a na níž jejich manželky nenechaly nit suchou. Krasavici, která byla pro místní výrostky nevysychajícím zdrojem erotických představ a předmětem drsných sexuálních žertů. Pro Renata se měla stát bohyní, kterou toužil hýčkat a ochraňovat, první a nejsilnější láskou, jež jej poznamenala na celý další život… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (323)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Film alá Čokoláda. Avšak tvrdší, temperamentnejší a zachytávajúci povahu jedného národa počas určitého hektického obdobia, kedy sa menili kabáty, prispôsobovali sa povahy a správania, ľudia niekedy aj o 180 stupňov zmenili zmýšľanie. Treba si uvedomiť, že každý človek je iný a preto netreba odsudzovať hlavnú postavu, proste bola dotlačená k múru a skrslo jej na um si s nepriazňou osudu poradiť zlým spôsobom, všetko pod dohľadom mladého chlapca, ktorý sa zamiloval a celý príbeh sleduje. Nikdy však nedosiahne svoj cieľ, ale aspoň sa s tým vyrovná chlapsky, taktiež manžel Malèny a aj ona sama, keď sa vrátila nakoniec domov. Je to príbeh dnes už akoby z dôb minulých, dôb, kedy každý o každom všetko vedel, príbeh o talianskej bláznivosti, ale ono sa to deje aj dnes, len v iných formách. Toto je film, ktorý krásne poukazuje na závisť, tu konkrétne k žene, kedy ženy chceli byť ako ona, ohovárali ju, muži ju chceli dostať a ona sama tak zostala znechutená a krása trpela tým, že vyčnievala veľmi z radu. Teoreticky by sa tým dalo poukázať na ľudí, čo vyčnievajú z radu, ako si často život pretrpia, aký ho majú, aj keď si okolie myslí opak, ťažký a zlý. Veď stále mnohí čítajú bulvár, stále sú tie zlé vlastnosti medzi nami, len to skúsme priznať a postaviť sa tomu. Neschvaľujem to, čo urobil chlapcov otec na konci a aj sám chlapec počas deja, ale treba si uvedomiť, že je to film vlastne aj o pubertiakovi, je to o snoch a realite, podfarbené krásnou hudbou, možno sem tam až priam vulgárne, ale podľa mňa v medziach vkusu, pre dospelých bezpochyby. Čakal som však krajšiu farebnosť, iné prostredie, ale film bol filmom aj tak. Hlavná hrdinka nie je môj typ, ale vidno, že pre mnohých áno, pre mňa to je celkovo tak na 90%. Nepoburuje ma to, ale zároveň tomu chýba štipka krásy, zvláštnosti, ale je to talianske, tak to beriem. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Příběh byl de facto velmi prostý, což by nevadilo. Ale stvořit film pouze o tom, jak se jednomu pubescentovi napínají kalhoty při pohledu na Monču kráčející po ulici, to je málo. Podařilo se několik vtipných scén, jedna dojemná, ale jinak zbytek byl ryze průměrný. Ani obdivovatelé Monicy Belluci si nepřišli na své, když už se její tělo objevilo trochu obnažené, ležela na zemi a vydávala zvuky, jakoby dělala dabing sado-maso porna. Ale to mi nevadilo, Monica je krásná i v oblečení :) A tady vcelku slušně hrála (tedy slušně zahrála těch několik málo replik, co jí scénárista nadělil). Jinak to byla jen kráčející sex-bomba. Tento film je ryzí průměr. Ale jednu věc jsem se dozvěděl: "Už tři dny nejedl!" "V Sovětském svazu nejedí vůbec!" ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Malena byla zvláštní žena stejně jako stejnojmenný film, který vypráví jak o přerodu chlapce v muže, tak o strašlivé lidské závisti. Zde je předmětem závisti ženská krása, jejímž fyzickým zhmotněním je nadpozemsky krásná Monica Bellucci. Chvílemi jsem ji litoval, chvílemi mi byla lhostejná a chvílemi jsem ji nechápal. Zkrátka příběh, který má svou šťastnou a méně šťastnou stránku, v němž vedle Bellucci dominuje nádherná hudba. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Bezesporu hodnotný studijní materiál pro všechny voyery, ale jako pojednání o morálních prohřešcích „počestných“ občanů Maléna neobstojí. Tornatore společně s celým osazenstvem městečka dobrou hodinu slintá nad vnadami Bellucciové, což je alibisticky omlouváno převzetím hlediska kluka s rozbouřenými hormony a navíc shazováno fraškovitými scénami z domova. Stejně jako malý Renato se ale krásou titulní hrdinky jenom opájí, nedělá nic pro její obranu, nenabízí žádné argumenty, které by podpořily to, co podvědomě tušíme – že Maléna byla do své role děvky dotlačena okolím. Vůči Maléně empatický doslov je tak sice vzhledem k odlišnému vnímání svobodné a zadané ženy na Sicílii věrohodný, ale k filmu jen násilně přilepený. Náhlé změnění postoje k hrdince, jež po celý film nebyl dovolen jediný obranný protipohled, je od režiséra stejně pokrytecké jako změna v chování místních. Bylo by vlastně velmi smířlivé označit Malénu za Prci, prci, prcičky filtrované skrze nostalgii. Ty, byť srovnatelně oplzlé, alespoň netrpěly takovou vyprávěcí repetitivností (sledování Malény na ulici, sledování Malény v jejím soukromí, samohana… a znovu od začátku). Možná byla chyba v tom, že jsem zhlédnul rovnou režisérský sestřih, jakékoli srovnání s mnohem barvitějším Amarcordem, mezi jehož zapálené obhájce rozhodně nepatřím, mi nicméně přijde nemístné. 50% Zajímavé komentáře: Gemini, sportovec, Le_Chuck, mata77 ()

Vitex 

všechny recenze uživatele

Když si odmyslím všechny rádoby vtipné(ale docela trapné - chvílama) pasáže, tak je to moc dobrý film, kterému by se dalo dát ****... ale bohužel tam jsou. Jinak se mi líbilo, jak se dá vyjádřit hrůza války ne hromadou mrtvol, ale třeba tím, že se vrátí manžel(mrzák) z války a zjistí, že se z jeho milované stala kurva, která šla s každým, kdo ji dal kus chleba... Je tam mnoho povedených okamžiků a Monika Bellucci je fakt nádherná (a její výkon je narozdíl od většiny ostatních moc dobrý), ale je tam i mnoho scén, které se tam výrazně nehodí... Třba nechápu "hlášky" Renatova otce (které měli být asi vtipné), jako třeba : "Bylo by ti líp, kdybys byl slepý !", když si Renato honí ve svém pokoji... ()

Galerie (65)

Zajímavosti (4)

  • Představitelka titulní role Monica Bellucci komentovala, že měla se svou postavou určité styčné body díky vlastním zkušenostem z dospívání: "Vyrůstala jsem na malém městečku, takže vím, jaké to je žít někde, kde se všichni navzájem znají, kde když jdete po ulici, tak se za vámi muži ohlížejí a ženy na vás žárlí. Samozřejmě jsem ale jiná než Maléna - už proto, že jsem nezávislá moderní žena. tudíž jí rozumím, ale její příběh není můj. Tehdy měly ženy ve společnosti místo jen jako matky nebo jako manželky. V podstatě se projevovaly jen prostřednictvím mužů. Ženy tedy Malénu nenávidí, protože tolik přitahuje mužskou pozornost. Nepovažuji film jen za portrét sicilské vesničky ve čtyřicátých letech nebo za portrét krásné ženy, ale především za portrét závisti, žárlivosti a nenávisti." (NIRO)
  • Plakát z filmu, na kterém si Monica Bellucci zapíná boty, se stal nejprodávanějším filmovým artiklem toho roku a visel v pokoji milionů teenagerů. (Roman.Ticka)

Reklama

Reklama